fbpx

Marad a fagy, és máris kezdődik a szárazság

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 03.

A két hullámban érkező éjszakai, hajnali fagyok nagyon jelentős károkat okoztak a magyar mezőgazdaságnak – és még mindig nem látni a végét! Közben kezdődik a talajok kiszáradása.

A következő napokban ugyanis egyrészt nagyon lassan melegszik az idő, másrészt kevés csapadék várható. A jövő hét közepére vélhetően elérjük a 20 fokos délutáni hőmérsékletet, és enyhülnek kissé az éjszakai fagyok, de ezek teljesen majd csak a jövő héten tűnnek el. Nem éppen kedvező az sem, hogy a napos, száraz időben érdemi csapadék a következő bő egy hét során, azaz április 10-ig egyáltalán nem várható, így a talaj tovább fog száradni.

Egyelőre a mezőgazdasági munkákkal jól lehet majd haladni, de a növények számára és a kukorica vetésének talaj-előkészítéséhez már nagy szükség lenne az országos esőre. Az északi, északkeleti szél péntektől vasárnapig, majd hétfőn már délkeleti irányból napközben sokfelé megélénkül, többfelé megerősödik, mely tovább erősíti a talaj száradását – írja agrometeorológiai elemzésében az OMSZ. Március végétől alig esett, a talaj felső rétege sokat vesztett a nedvességtartalmából, bár a növények számára elegendő nedvesség van a mélyebb rétegekben. A halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul, de az elmúlt hetekben hidege miatt a növekedés megtorpant, a komoly tavaszi fagyok negatívan befolyásolják a növényeket.