Élelmiszerek: durva áresés

Bár az élelmiszerárak terén az utóbbi évtized legmagasabb árait a 2011-es esztendő produkálta, az utóbbi három évben folyamatosan világszerte nőttek az élelmiszerárak. 2019-ben például csaknem 2%-kal mutatott magasabb értéket az élelmiszer-árindex, mint két évvel korábban – most viszont a márciusi árindex februárhoz viszonyítva 4,3 százalékkal (7,8 ponttal), 172,2 pontra csökkent. Ezt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közölte nemrég öt alapanyag (húsfélék, növényi olajok, szemestermények, tejtermékek, cukor) nemzetközi piaci árai alapján.

 

 

Márciusban a szemestermények árindexe februárhoz képest 1,9%-kal csökkent, a növényi olajoké 12, a tejtermékeké 3%, míg a húsféléké 0,6%-kal mérséklődött. A cukor árindexe esett a legnagyobbat: több mint 19%-kal kisebb most, mint tavaly ilyenkor. Az elemzők természetesen az okok között kiemelten tartják számon a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzetet.

 

mezőgazdaság