fbpx

Megoldások munkaerőhiányra a szálastakarmány-betakarításban (VIDEÓVAL)

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 31.

A szálastakarmány-betakarítási szezon közeledtével lassan időszerűvé válik meglévő gépparkunk áttekintése – az esetleges javítások elvégzése, a szükséges új gépek beszerzése és az új technológiák bevezetése. A Szakadáth-Gépker Kft. az ebben a szegmensben hosszú évek alatt szerzett tapasztalatával kínál megoldást ügyfeleinek az aktuális feladatokra.

 

 

A növekvő imputanyagárak és a stagnáló vagy éppen csökkenő növénytermesztési és állattenyésztési bevételek mellett lassan minden gazdaság szembesül az egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal. Hiába a mind több kényelmet nyújtó gépek és berendezések, a mezőgazdaság egyre kevésbé vonzó a munkaerőpiacon. Ezzel a problémával kapcsolatban a Szakadáth-Gépker Kft. ebben a szezonban két gépet ajánl különösen a gazdálkodóknak: az Agrolead Loader 3000 kiskockabála-rakodót és az Agrolead M-Twin sorfüggetlen silózót.

Habár a kiskockabála-készítés az utóbbi időben háttérbe szorult, a kiskockabála még mindig előnyösebb alternatíva a mikrogazdaságok számára és egyes állattenyésztési szakágazatokban /pl. lótenyésztés/ a körbálával szemben. Ennek azonban előfeltétele a munkaerő zavartalan biztosítása. A bálarakodással kapcsolatos munkaerőhiány enyhítésére ideális választás az Agrolead Loader 3000 kiskockabála-rakodó. A két felhordólánccal szerelt gép akár 4 300 mm-re is képes a bálát felhordani, a munkaspecifikus teljesítmény pedig a 2500/3000 bála/12 órát is elérheti.

 

 

Aki az erjesztett takarmány készítéséhez a csomagolt bálát választja, annak számos munkamozzanatot kell elvégeznie. A kaszálás, rendkezelés és bálázás után következik a behordás, majd a csomagolás (vagy először a csomagolás és azután a behordás, a csomagolótól függően). Az elkészített takarmány feletetéséhez pedig a bálacsomagoló fóliát el kell távolítani, majd a hulladékot tárolni és kezelni kell. Manapság egyre inkább elterjedtebb a silózók használata. A silózás és a behordás után következik a taposás, az erjedés után az állatoknak a takarmány kiosztása pedig könnyen gépesíthető.

Egy nyugati, új silózó ára sok esetben bőven a 10 000 000 Ft+áfát is elérheti. Az Agrolead M-Twin silózó a 125 cm-es munkaszélességével, alig több mint 75 lóerős teljesítményigényével akár a 40 tonna/óra teljesítményre is képes. A 40 cm-nél nagyobb álló növényben kitűnően dolgozik, megállja a helyét a lucernában, rozsban, tritikáléban, cukorcirokban, silókukoricában vagy az egyik legmostohább körülményeket nyújtó növényben, a szudáni fűben. Amennyiben a cikk felkeltette érdeklődését, kérjük, keresse bizalommal a Szakadáth-Gépker Kft. munkatársait:

 

Szakadáth László
06306865464

Szakadáth Péter
06302632132