fbpx

Aranyat érő megoldás a gabona gyomirtásában

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 25.

2019 októberének száraz, majd a november igen csapadékos időjárása és az enyhe december kedvezett a kalászos gabonagyomok kelésének. Az őszi vetésű kalászosokban az átázott talajon az egyre jobban terjedő őszi gyomirtások elvégzése nehezen volt kivitelezhető, így ezek sok helyen elmaradtak.

 

A klasszikus áprilisi gyomirtási időpontra az országszerte terjedő gyomnövények közül a veronikafélék, mezei árvácska, helyenként pedig a facélia-árvakelés is már túlfejlődik, nehezen irtható. Ráadásul ezek a gyomok szőnyegszerűen beboríthatják a talajt, ezzel a gabonák fejlődését is akadályozzák. Mindezek miatt kora tavasszal fokozottan figyelnünk kell a kalászosok gyomnövényeire.

 

A tömeges gyomkelés korai beavatkozástkíván 2020 tavaszán (Szany, 2020. 01. 15.)

 

Figyelembe kell venni azt is, hogy ha tavasszal a fenti okok miatt előrébb kell hozni a gyomirtást, olyan készítményt kell választanunk, ami az akkor még hűvös időjárás esetén is kellő hatékonysággal dolgozik. Ilyen készítmény az Aurora® 40 WG, melynek hatóanyaga a karfentrazon-etil.

Perzselő, gyors hatásával a nehezen irtható fajok ellen (pl. veronikafélék és mezei árvácska) is jól dolgozik. A fagyok elmúltával kijuttatható, hidegben is jól hat. Az Aurora® 40 WG segíti az egyéb hatóanyagok bejutását is a gyomnövényekbe, gyorsítja azok hatását. Legtöbb esetben a veronikafélék, mezei árvácska mellett egyéb gyomnövények is jelen vannak a kalászos területen, pl. ebszikfűfajok, tyúkhúr, pipacs, mezei acat.

Ezért az Aurora® 40 WG-t kombinálni szükséges. Erre a két hatóanyagot is tartalmazó Granstar® Super 50 SX® a megoldás, mely a tribenuron-metil és tifenszulfuron-metil hatóanyagainak köszönhetően tökéletes gyomirtó hatást ad kalászosokban a klasszikus gabonagyomok ellen. Alacsony hőmérsékletigénye miatt is jó partnere az Aurora® gyomirtó szernek.

Mindezek miatt az olyan területeken, ahol a klasszikus gyomok (ebszikfű, tyúkhúr, pipacs, ragadós galaj,mezei acat) mellett a veronikafajok, mezei árvácska vagy árvakelésű facélia ellen is védekezni kell, az FMC ajánlata gabonagyomirtásra az Aurora® 40 WG 40 g/ha és Granstar® Super 50 SX® 40 g/ha kombinációja.

Az FMC ezt a gyakorlatban már használt kombinációt 2020-ban kereskedelmi csomag formájában, árkedvezménnyel, Aurora® Gold kereskedelmi csomag formájában hozza forgalomba. A csomag 100 g Aurora® 40 WG-t és 100 g Granstar® Super 50 SX®-t tartalmaz, ami 2,5 ha gabona gyomirtására elegendő. A Granstar® Super 50 SX® az Aurora® Gold csomagban új, 100 g-os kiszerelésben kerül forgalomba.

 

Az erős, túlfejlett veronika a gabonában kora tavaszra komoly problémát okoz (Győr, 2018. 03. 30.)

 

Nagy előnye ennek a technológiának, hogy használatát követően nincs vetésváltási korlátozás, utána bármilyen zöldtrágyanövény és repce vetése is lehetséges. Ezzel a lehetőséggel a bokrosodás végéig javasoljuk a gabonák gyomirtását.

Fontos, hogy ehhez a kombinációhoz egyéb adalékanyagokat ne adjunk hozzá! Különösen kerüljük a folyékony műtrágyák, nedvesítőszerek, lombtrágyák, gombaölő szerek hozzáadását! A kijuttatáskor törekedjünk a minél tökéletesebb permetléborításra, tehát nagyobb lémennyiséggel (300 l/ha vízzel), jól porlasztva, lehetőleg napos időben permetezzük ki!

 


Aurora® 40 WG + Granstar® Super 50 SX® hatása kezelés után 5 nappal borostyánlevelű veronika és pipacs ellen (Veszprémfajsz, 2016. 04. 13.)

 

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

 

SZERZŐ: TAKÁCS GÁBOR TERÜLETI SZAKMÉRNÖK, FMC-AGRO HUNGARY KFT.