Ilyen technológia – csak ennyiért?

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 25.

Majd csak tavasszal kezdődik a permetezés, de már most érdemes azon gondolkodni, milyen eszközt használunk majd. A jelenlegi vegyszerárak mellett nagyon nem mindegy, milyen hatékonyan ér célba a kijuttatott permetlé. Nem túl drága, mégis magas szintű gépre lenne szüksége? Ez a HORSCH AX vontatott permetezője!

 

Aki már használt permetezőt, pontosan tudja, mivel kell megküzdenie a gépkezelőnek: gyorsan haladni a megfelelő területteljesítményért, vigyázva, nehogy az állományba verjen vagy, rosszabb esetben, egy-egy bukkanónál földhöz csapódjon a keret. Mi lehet a megoldás? Feljebb emelni! Ám ha túl magas, belekap a szél a permetcseppekbe, nagy lesz az elsodródás, nem oda jut a vegyszer, ahová kell.

A gazda meg vakarhatja a fejét, hogy kiadott egy csomó pénzt a megelőzésre és védekezésre, mégis beteg az állomány, kisebb a hozam. Minél alacsonyabban kell tehát vezetni a keretet, hogy ne sodródjon el a permetlé, ugyanakkor megfelelő sebességgel lehessen haladni. Az alacsony keretvezetés alapja a Leeb GS és LT típusokból sokaknak ismerős briliáns BoomControl, s ugyanezt alkalmazzák az alacsonyabb árkategóriájú AX permetezőben is.

 

HORSCH GS, LT és AX

 

A GS egyértelműen csúcskategória. Hat-, hét- és nyolcezer literes kapacitású, saválló, nemesacél tankkal rendelkezik. Jutányosabb árú a műanyagtartályos LT sorozat, de ennek felszereltsége és teljesítménye is inkább a nagygazdaságokba ajánlott: tartálya 4-5-6 ezer literes, keretszélessége 42 méter. Nem mindenkinek kell azonban rengeteg elektronika és túl sok technika.

A HORSCH ezért új termékkategóriát vezetett be: az egyszerűbb, kedvezőbb vételárú, de tudásában kompromisszumot nem ismerő vonatott permetezőt, az AX-et. A HORSCH Leeb AX a permetezéstechnológia belépő modellje.

Mindig hatékony, nagyon könnyen kezelhető, megbízható, a HORSCH permetezőkre jellemző, mindent eldöntő előnnyel; a BoomControllal. Kisebb és közepes üzemekbe ajánljuk, illetve szarvasmarhatartó telepekre saját gépnek, valamint olyan ügyfeleknek, akiknek nincs szükségük az LT számos felszereltségére.

 

A Leeb AX olyan termelőknek ajánlott, ahol kisebb traktorral működtetnék, de nagy hangsúlyt fektetnek a tökéletes növényvédelemre

Hogyan működik a BoomControl?

 

A piacon lévő permetezők keretét általában rugókkal és lengéscsillapítókkal csillapítják. Ez hol jobban, hol kevésbé jól működik; menet közben mindig adódik egy kis mozgás. S minél szélesebb a keret, a végénél annál nagyobb a középen még nem jelentős elmozdulás. Ezen elgondolkodva merészet léptek a HORSCH tervezőmérnökei: bevezették a piacon egyedülálló aktív keretvezérlést.

Minden rugót és lengéscsillapítót száműztek a keretből, s helyettük két levegős munkahengert építettek be, ezek egyenlítik ki a terepegyenetlenségekből adódó mozgásokat. Hogyan? A munkahengereket giroszkóp vezérli: mint a gömb alakú irányzó a régi T34-es tankok irányzékában, hogy bármilyen terepen pontosan célra lehessen tartani.

A divatos városnéző, kétkerekű, elektromos Segway rollerek giroszkóppal egyensúlyoznak. Gyorsítanak, ha vezetőjük előredől, s fékeznek, ha hátra – egy giroszkóp másodpercenként többször megméri, történt-e elmozdulás, s ennek megfelelően vezérli az elektronika a „gázt” és a féket. Hasonló giroszkóp van a permetező keretének közepében is, amely másodpercenként tízszer méri az elmozdulásokat.

Ha gödörbe hajt a permetező, akkor természetesen elmozdul a giroszkóp is, amit azonnal kompenzál az elektronika: levegőt juttat a munkahengerbe az egyik oldalon, s vezet ki a másikon, tökéletesen középső helyzetben tartva a keretet. Ezt az egyedülálló konstrukciót már hat éve forgalmazza a HORSCH, rengeteg tapasztalatot szerezve a HORSCH Leeb GS és LT típusok BoomControljával.

Bár a keret kicsit másképp néz ki, az AX-ben is ugyanez a technika. Az AX-et csak BoomControl Eco felszereltséggel lehet rendelni, amely két szenzorral nem csupán 20 km/h sebességet tesz lehetővé, hanem biztos kijuttatást is, maximum 50 centiméteres távolsággal a célfelülettől. Kezelése rendkívül egyszerű: csak aktiválni kell, s dolgozik magától. A Leeb AX műanyag tartálya 3800 liter keveréket és 400 liter tiszta vizet fogad be, 200 liternyi hely jut a habképződésnek is.

Belső, illetve külső oldalának igen jó minőségű felülete könnyen tisztítható. A dugattyús membránszivattyú igény szerint 270 vagy 400 liter/perc teljesítményű, hajtása mindig kardántengelyes. Vezérlőközpontjának két mechanikus, többutas csapja közül az egyik a szívó-, a másik a nyomóoldalt vezérli. Egyszerűen működik, sok elektronika és automatika nélkül.

A belső tisztítás teljesen hagyományos, a hígítási elv alapján, vagy opcióként folyamatos, egy kis kiegészítő szivattyúval. Jelenleg 18 és 30 méteres szórókeret-szélesség kapható, 5-13 szekcióra osztva. Fúvókakiosztása szabványos 50 centiméteres. Opcióként vonórúdkormányzás is rendelkezésre áll.

 

A BoomControl a Segway rollerekhez hasonlóan giroszkóppal egyensúlyoz

 

2019-ben a tervek szerint 170 AX-et gyártanak le és értékesítenek összesen Európában. Valószínűleg a magyar piacon is sikeres lesz a bevezetése, hiszen remekül lehet húzni a sok gazdaságban használt 100-120 lóerős traktorokkal.

Ráadásul, az itteni elvárásoknak megfelelően, valóban egyszerű felszereltséggel is rendelhető az AX, a lehetséges változatok listája sem olyan hosszú, mint a GS vagy az LT modelleké. És ha idővel nő majd egy kicsit a büdzsé, még mindig el lehet indulni a GS és az LT irányába.

 

Szakvélemény Szabó Gábor termékmenedzsertől

 

Az AX permetezőt már 150-től egészen 225 centiméteres nyomtávval is tudják szerelni. A HORSCH Leeb AX permetezője kisebb gazdaságokhoz lett tervezte, ezért a legegyszerűbb traktorral, akár hidraulikacsatlakoztatás nélkül is lehet működtetni. Traktor oldalról kell egy TLT-csatlakozás és 12 V. Mindemellett a növényvédelmi minőség nem változott.

A szórókereten minden 50 centiméteren találunk egy revolver fúvókatestet, ami lehet hármas vagy ötös állású, és elektromos vagy pneumatikus fúvókakapcsolású. Mivel a szórókeret vezérlése ezeknél a gépeknél is a Leeb BoomControl, tökéletesen tartja a célfelület feletti 50 centiméteres távolságot, és a régi permetezők zöméhez képest, ahol a szórókeret akár 70-100 centi között van a növénytől, 50–60%kal több permetlé kerül a célfelületre.

A szórókeret 18-20-21-24-27-28-30 méter szélességekben érhető el. A szórókeret-szakaszolást lehet akár automatizálni is. A permetező ISOBUS-csatlakozású, így bármilyen monitorral összekapcsolható.

 

SZÖVEG: VAS MAGDOLNA • KÉPEK: HORSCH