Caffini Prestige – 3-4 éve vásároltam – jól döntöttem

Karmacsi Ernő gazdálkodó, Somogyvár

Gazdaság bemutatása

– Nagyjából 77 hektár saját tulajdonú földön gazdálkodom, de mellette bérmunkát is vállalok: aratást és szántóföldi permetezést. A bérmunkákkal együtt mintegy 250-300 hektárt kezelek; permetezés alkalmával 3-4-szer is megjárom a teljes területet, a kártevők és gyomnövények intenzitásától függően.

 

Karmacsi Ernő gazdálkodó

 

Permetező vásárlása

– A Caffini Prestige Starter 2 800 l-es vontatott szántóföldi permetezőgépet 2008 szeptemberében vásároltam, a Bábolnai Gazdanapokon, a SZEGÁNA Kft. standján.

Hogy miért ezt a típust választottam? Több gépet megnéztem, és a felszereltség, ár-érték arány miatt döntöttem a Caffini Prestige Starter mellett. Tetszett az erős, lemezből hajlított szórókeret, ami a somogyi dombok között nem hátrány. Fontos előny, hogy a traktor fülkéjéből tudom nyitni a permetezőkeretet, illetve hogy a számítógép szabályozza a kijutatott permetlé mennyiségét, a sebesség függvényében. A vegyszer-bekeverő flakonmosóval, az automata tartálymosó, a nyomkövető vonórúd és a nagy hajlásszögű kardán egyaránt a gép felszereltségének része.

Üzemeltetés

– A Prestige Starter előnye az erős váz és keret, ami nem csak látszólagos; ezek az utóbbi években bizonyítottak is nálam. A hagyományos gyom- és kártevőirtáson kívül folyékony műtrágya kijuttatására is használom a permetezőt.

Az elmúlt 4 év tapasztalata alapján mondhatom, hogy a javítási, fenntartási költsége alacsony, a számítógép használata könnyen megtanulható. Komoly probléma a géppel nem merült fel, csupán szórófej törött le, ami figyelmetlenségből adódott, illetve szűrőbetét tömődött el, rossz minőségű lombtrágya kijuttatásakor. Igazából ezek egyike sem róható fel hibaként a gépnek, amely maradéktalanul teljesítette elvárásaimat.

Szalai László gazdálkodó, Vép

Gazdaság bemutatása

– Mintegy 500 ha-on gazdálkodom, amelyből 150 ha repce, 100 ha kukorica, a többi kalászos.

Permetező vásárlása

– A Caffini Prestige GO 2 800 literes tartályú, 20 m-es munkaszélességű, légzsákos permetezőt 2009 augusztusában vásároltam. A piacon lévő gépek közül ár-érték arányban ezt ítéltem meg a legmegfelelőbbnek. Természetesen a referenciák is meggyőztek – s mert alapos embernek tartom magam, így nemcsak a gazdák elmondása alapján választottam, hanem a gépeket is megtekintettem, amelyek egyértelműen meggyőztek.

A beszerezni kívánt permetező felszereltsége kapcsán ragaszkodtam a számítógépes szabályzáshoz, a takarékos üzemeltetés érdekében. A megrendelt gép végül még önálló hidraulika-rendszerrel hajtott légzsákkal is rendelkezik, továbbá nyomkövető vonórúd is van hozzá, így tehát, mondhatjuk, „full felszerelt” a gép.

 

Szalai László és fia

 

Üzemeltetés

– A gazdag felszereltséget nagy előnynek tartom; a számítógép nyújtotta kényelem és precizitás jól jön a munkában, ráadásul tavasszal nagy hasznát veszem a légzsákos rendszernek, amely szeles időben és az állományban is tökéletes fedettséget biztosít. A keret-lengéscsillapítást kiemelném; ez a paralelogramma felfüggesztéssel párosítva nagyon szépen végzi a dolgát.

Az elmúlt esztendők során az évi 1 500 ha területteljesítmény alapján néhány önerőből könnyen elhárítható hibán kívül nem volt problémánk. A gépet szervizes a beüzemelés óta nem látta, nem volt szükség rá. A pár apró hiba: szakaszoló szelep késve zár (elektromos), nagyhajlásszögű kardán javítása, szivattyútartó erősítése.

Összegzés

– A gépet ma is újra megvásárolnám, mert nem csalódtam, úgy érzem, jól döntést hoztam. A magas felszereltséggel is elégedett vagyok; számítógép nélkül nincs értelme új permetezőgépet venni, és tapasztalataink alapján a légzsákos rendszer is igen hasznosnak bizonyult. A következő permetezőnk szintén légzsákos lesz.

Nyugodtan ajánlom az ilyen beruházást tervezőknek a CAFFINI permetezőit!

aratás Caffini Prestige mezőgazdaság permetezés szántóföld Szegána Kft.