fbpx

Számos újdonság a Szegána Kft. standján

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 24.

Az AGORmashEXPO szakkiállításon ellátogattunk a szegedi székhelyű, főként mezőgazdasági gépforgalmazással – emellett alkatrész és vetőmag-kereskedelemmel is – foglalkozó SZEGÁNA Kft. standjára, ahol Nagy Márk marketing igazgató szép számmal mutatott számunkra újdonságokat.

Everun ERT 1500 – vadonatúj gyárban készül

Nagy Márk először a vadonatúj, de már megvásárolható Everun ERT 1500 teleszkópos mini rakodót mutatta be számunkra. Az új modell gyártására új gyáregység létesült.

Habár a korábban kínai gyártású motorokkal és hidraulika-rendszerrel szerelt Everun rakodók is megállták helyüket a kategóriájukban, a gyár az új mini rakodót Perkins motorral, olasz hidakkal és hidraulika-rendszerrel szereli, hogy ezzel is vonzóbbá tegye a rakodót az igényesebb piac számára.

A hátsókerék-kormányozású, hidrosztatikus összkerékhajtású Everun ERT 1500 emelési magassága 4010 mm, a billenő súlya (kanállal együtt) 1350 kg.

Számos munkaeszköz kapcsolható az Everun mini rakodóra, mint például hidraulikusan állítható raklapvilla, hengeres fogó, hidraulikus trágyavilla, keverőkanál, seprőgép, oszlopfúró vagy hómaró.

Nagy Márk arról is beszámolt, hogy a cégük által forgalmazott Everun rakodók 2017. évi forgalma az azt megelőző évihez képest megduplázódott.


Az új Everun ERT 1500 Perkins motorral és olasz hidraulika rendszerrel készül

DAL-BO MaxiCut 920 aprítóhenger nagy területteljesítménnyel

A dán gyártmányú DAL-BO MaxiCut aprítóhengert főként napraforgószár, de egyéb növényi maradványok – mint kukorica, repce és dohány – aprítására is használhatják a gazdálkodók.


A DAL-BO MaxiCut 920 aprítóhengerei vízzel feltölthetők, így a munkaeszköz saját tömege 12,3 tonnára növelhető

Az Agritechnica szakkiállításon debütált, s ma már hazánkban is megvásárolható MaxiCut 920-as aprítóhenger óránként 15 hektárnyi területen képes elvégezni kiváló minőségű munkát. 18-25 km/h munkasebesség mellett a MaxiCut hengerei öntisztítóak.

Az új 920-as MaxiCut henger felszerelhető egy előtéthullámos tárcsával is, aminek köszönhetően a DAL-BO munkaeszközzel az aprítással egy menetben a tarlóhántás is elvégezhető.
A nagy, 10 tonna saját tömegű MaxiCut 920 vonóerőigénye 250 lóerő; amikor ez az aprítóhenger végigmegy a szántóföldön, olyan, mintha földrengés keletkezne – árulta el Nagy Márk. A 920-as DAL-BO hengerei vízzel is feltölthetők, így a munkaeszköz saját tömege 12,3 tonnára emelkedik.

Míg a MaxiCut 600-as hengert a gyártó felfelé csukható kialakítással tervezte, az új 920-as oldalra csukható, így az alacsonyabb súlypontnak köszönhetően a vonulás is egyszerűbbé válik.

A Mascar Montana 500 F prototípusa az AGROmashEXPO-nAz érdeklődők a Mascar Montana 500 F gabonavetőgép prototípusát is megtekinthették a Szegána Kft. standján, ami várhatóan év végétől, jövő év elejétől megvásárolható.

A mutatósabb Montana 500 F a korábbi Oregon megújított változata, amihez opcionálisan műtrágya-kijuttató is rendelhető, s a géppel a gabonavetéssel egy menetben a műtrágya is kijuttatható.

A Montana 500 F az Oregonnál megszokott négy magadagolóval és magelosztóval szerelt, így a magelosztókból egyenlő hosszúságú csöveken jut a vetőmag, vagy akár a műtrágya is a csoroszlyákhoz, ezzel is akadályozva az eldugulás lehetőségét. Az új Mascarnál a műtrágya és a vetőmag adagolása is egyaránt fokozatmentes hajtóművel történik.

A Mascar Montana 500 F csoroszlyanyomás állítással is rendelhető, ami a kiállított gépen hidraulikusan, a fülkéből állítható. A vetőgép rendelhető továbbá egy- vagy kéttárcsás csoroszlyával és magnyomó kerékkel is: a magnyomó kerék előnye, hogy azzal akár a hengerezés is kiváltható.

Az új Montana 500 F gabonavetőgéppel aprómagot akár hektáronként 0,4 kg-mal is vethetünk, emellett amennyiben a gazdálkodó a repcét minden második sorba akarja csupán vetni, természetesen ez is megoldható.


Nagy Márk marketing igazgató a Mascar Montana 500 F gabonavetőgép prototípusát mutatja be. A háttérben a Caffini Striker X.54 Levante önjáró permetezőgép látható

Caffini Striker X.54 Levante – az önjáró permetezőgép

A Caffini Striker X.54 Levante hasmagassága 1,5 és 2,0 méter között hidraulikusan állítható.

A Striker Levante súlyelosztása 5050%-os, mivel a tartály a gép közepén, a motor elöl, a keret pedig hátul található: a fele-fele arányú súlyelosztás akkor is megmarad, amikor a tartályból fogy a permetlé.

Az összkerékhajtású és összkerék-kormányozású Caffini Striker érdekessége a differenciálzár rendszerében is rejlik, hiszen minden egyes kerék ugyanannyi olajat kap. A hidrosztatikus hajtásnak köszönhetően a Striker Levante kiváló terepképességgel is büszkélkedhet.

A Striker önjáró permetezőgép mindenféle automatikával is felszerelhető, mint például az automata kormányzás, keretmagasság-állítás és felszívás, vagy a 360 fokos kamerarendszer.

A Caffini Striker Levante a permetezéstechnikában elsőként távdiagnosztikával is felszerelhető, aminek segítségével frissíthető az önjáró permetező számítógépének programja, valamint kiolvashatók belőle az üzemelési adatok is.

A Caffini Striker X.54 Levante 18 és 36 méter közötti munkaszélességgel vásárolható meg, s 28 méter keretszélességig légzsákos rendszerű kivitelben is rendelhető. A Striker kerekei hidropneumatikus rugózásúak, míg a keret inga felfüggesztésű, így a permetezőgép szórókerete igen rossz terepviszonyok között is rendkívül stabil marad. A Caffini Striker X.54 Levante már megvásárolható.

Bogballe M-line – széles termékskála

A Bogballe arról híres, hogy egyszerű konstrukcióval komplex megoldásokat kínál. Jó példa erre az egyedi Trend rendszer, ami magában foglalja a normál és a táblaszél szórást, a mozgás közben kezelhető, teljesen automatikus kalibrációval ellátott mérlegrendszert és mostantól a CALIBRATOR ZURF-fal megvalósítható „On-line” lehetőséget a beállításokra.

Az M-Line műtrágyaszóró erősített vázzal szerelt, aminek köszönhetően nagyobb a teherbírása.

A növelt kijuttatási kapacitásnak köszönhetően az M-Line plus 650 kg műtrágyát is képes kijuttatni percenként precíz minőségben, emellett képes hektáronként mindössze 1 kg alatti mennyiség kijuttatására is: tehát vetőmagot is kiszórhatunk ezzel a munkaeszközzel. Az M-Line plus új világítást is kapott, s a gyártó egy gyors mosási rendszerrel is felszerelte; a több mosási pontnak köszönhetően a váz hátsó részei is tisztán tarthatók. Újdonság továbbá az új M-Line sorozat tagjainál, hogy a hozamtérkép-arányos kijuttatást és a szakaszolást megújították a műtrágyaszóró programjában, ami még precízebbé teszi az M-Line-t. Az új program a korábbi gépekre is rátölthető.

Nagy Márk érdekességként azt is elmondta, hogy a világ legnagyobb függesztett műtrágyaszórója a 6 tonnás Bogballe M60W, s immár a második legnagyobb a 4,5 tonnás M45W. Habár hazánkban először mutatkozott be a Bogballe M-Line, a gazdálkodók az AGROmashEXPO kiállítás ideje alatt is már jó néhányat rendeltek a gépből.

SZERZŐ: CS ZS