fbpx

Kalászostarlók kezelése repcevetés előtt

Írta: - 2022 augusztus 04. -Hirdetés

A tarlókezelések tápanyag utánpótlási és növényvédelmi szempontból is fontos megelőző kezelésekké váltak. Nemcsak a tarlómaradványok lebomlásának gyorsítása fontos feladat, de az ekkor végzett okszerű kezelések megelőzhetnek veszélyes gombafertőzéseket, feltárhatnak tápanyagokat és olyan egészségi állapotba hozhatják a talajokat, amely megfelel a következő növény fejlődésének.

A Tigra® a Trichoderma asperellum T1 törzsét tartalmazó mikrobiológiai készítmény. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ezen tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidrát tápanyag mennyiséget, amely a talajban történő gyors felszaporodásukhoz vezet.

A Tigra® nem csak a tápanyagok feltárolódását gyorsítja, de csökkenti a talajlakó káros szervezetek életterét is. a Tigra® alkalmazásával a Trichoderma gomba visszaszorítja a talajban élő káros mikrogombákat (Fusarium, Pythium, Rizochtonia, Sclerotinia). Azokon a területeken, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, szója meghatározó problémát jelent a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója. A gomba kitartó képletei (szkleróciumok) hosszú évekig megőrzik fertőző képességüket és direkt (micéliumos fertőzés), vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak. A Tigra® rendszeres alkalmazásával biológiai úton mérsékelni tudjuk ezeknek a területeknek a fertőzési nyomását.

Ezekben a műtrágyaínséges időkben nem mehetünk el a tarlókban található tápanyagok fokozottabb használata mellett. Tudom, hogy idén, az aszályos területeken a példában szereplő termésátlagok nem reálisak, de a példa szempontjából megfelelnek. Mit mondanak a számok? Egy 7 t/ha termésű őszi búza esetében 5-5,6 t//ha szalma keletkezik a területen. Ha ehhez hozzávesszük a tarló gyökértömegét, nyugodtan számolhatunk 8 tonnás növényi maradvánnyal hektáronként. Ennek a növényi maradványnak a tápanyag tartalma tonnánként a következő: N 5 kg/t, P2O5 3 kg/t, K2O 14 kg/t. Ezeket az értékeket megszorozzuk a 8 tonnás növényi maradvány értékével, láthatjuk, hogy a tarlónk nitrogénből 40 kg/ha, foszforból (P2O5) 24 kg/ha, káliumból (K2O) 96 kg/ha tápanyagot tartalmaz. Őszi káposztarepce tekintetében, 3,5 tonna termés esetén, ugyanezen logikát követve a tarló nitrogénből 49 kg/ha, foszforból (P2O5) 25 kg/ha, káliumból (K2O) 165 kg/ha tápanyagot tartalmaz. Ezekhez a tápanyaghoz kellene hozzáférnünk, hogy a következő kultúra számára minél nagyobb mértékben felvehetővé váljon.

Az Amalgerol® használata Tigra®-val vagy tarlóbontó baktériumokkal együtt segíthet a tarlóban található tápanyagok feltárásában.

A technológia költsége a Tigra + Amalgerol Pack vásárlásával csökkenthető. A csomagban 2 x 20 kg Tigra® és 25 liter Amalgerol® található, amely 8 hektár tarló kezelésére elegendő. Vetés előtt a sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, az eső segíti a Trichoderma spórák bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási, ill. bemosódási kényszer, mivel néhány hétig a gombaspórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén, az Amalgerol® hatékonyságát pedig a napfény nem befolyásolja.

Hechta