fbpx

Horsch LEEB – permetezés mesterfokon

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 24.

A Horsch Európa egyik leginnovatívabb mezőgépgyártója! Évente több újdonság hagyja el a gyárat, és ezek a fejlesztések mind „nagy durranások”!

Ami a Horsch-fejlesztéseket még jellemzi, amint azt már sokan ismerik, hogy az új gépek mindig nagy munkaszélességekben és a legmodernebb felszereltségekkel jönnek ki, ezek után gyártják a kisebb és alacsonyabb felszereltségű gépeket.

Így volt ez a LEEB LT permetezővel is. Az 5, 6 ezer literes, 36 m-es, giroszkóp vezérelte szórókeret, a 25 cm fúvókaosztás és teljesen elektromos vezérlés után megjelent az egyszerűbb, ellenben a szórókeret-vezérlés terén kompromisszummentes LEEB LT ECO változatú permetezőgép is.

Mit is tudnak ezek a LEEB permetezők? Kezdjük onnan, hogy a tervező és a gyakorlati használó ugyanannál az asztalnál ül! Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban keletkező igények közvetlen testközelből kerülnek a tervező asztalára, aki „műszaki zseniként” megoldja azokat.

Melyek azok a gondok vagy igények, amelyek a permetezés körül merülnek fel?

Az első, amit a gyakorlott vagy gyakorlatlan szem is lát, hogy szeles időben nehezen, vagy alig-alig – vagy egyáltalán nem lehet permetezni.

Az előbb említett asztalnál sopánkodik a mezőgazdász, hogy megint nem tudott permetezni, mert fúj a szél, és ott a rovar, meg a gomba, és mi lesz most vele? A műszaki zseni azt mondja, hát, engedd le a szórókeretet az 50-70 cm-ről 25-35 cm-re, és megoldódik a gondod! (1. diagram) Ja, könnyű ezt mondani, de hogyan, ha olyan közel megyünk az állományhoz, akkor egy: az 50 cm fúvókaosztással nincs átfedés, kettő: a szórókeret vége folyamatosan bele fog érni az állományba.

Ennek a beszélgetésnek az eredménye a LEEB Boom Control giroszkóp általi szórókeret-vezérlés. Mit tud ez a rendszer? A szórókeret ingaként van felfüggesztve, és a „mechanikája” annyira tökéletes, hogy nyugalmi állapotban szabályzó elektronika nélkül egyensúlyban van az egész szórókeret. Egyszerűen fogalmazva a súlypontot eltalálták! Az elektronika, vagyis a szórókeret aktív számítógépes vezérlése csak akkor szól bele a szabályzásba, ha a szórókeret elmozdulna. A kocsi, vagy tartály, vagy a hordozóelem menet közben billeg, a rendszer ezeket a billenéseket korrigálja, valamint nem adja át a szórókeretnek, így ez mindig párhuzamos a talajfelszínnel. Dombos területen, azt az oldalt, amelyiket kell, automatikusan emeli vagy süllyeszti, és a pontos távolságot megtartja.

Saját légcsatornában végzett kísérlet kimutatta, hogy nem a szélsebesség vagy a csepp mérete a meghatározó az elsodródásnál, hanem a fúvóka távolsága a célfelülettől. Ezen megállapítást igazolja a mellékelt táblázat is, amely kísérletet a természetben végeztek. Mit is látunk a diagramon? Egy 110 03 lapos sugarú fúvóka esetében 3 bar nyomáson, 180 l/ha permetlé mennyiségnél, 8 km/h sebességgel, 3 m/s (10,8 km/h) szélben az 50 cm célfelület távolsághoz viszonyítva mi történik, ha a szórókeret magasabban, ill. alacsonyabban fekszik? Ha 50 cm-ről a szórókeretet 75 cm-re emeljük, és ott meg is tartjuk (!), akkor az elsodródás 49,9%-kal nőtt, ellenben ha a szórókeretet 30 cm-re állítjuk a célfelülettől, akkor az elsodródás 40%-kal csökken!!!

Mit jelent ez nekünk?

Egyik kedves termelő viccesen azt mondta, hogy ha nagyobbacska parcellán dolgozunk, mit számít, hogy a vegyszer néhány cm-rel vagy méterrel odébb ment, úgyis a mi földünkön maradt.

És most jön a kérdés, hogy egyáltalán ott maradt, vagy netán elpárolgott? És ha ott is maradt, vajon hány dózis került bizonyos négyzetméterre, és akkor van-e olyan hely, ahová meg nem került szer? A legegyszerűbben ezt úgy lehetne szemléltetni, hogy ülünk egymás mellett, náthásak vagyunk, mindenkinek jár 2 tabletta, és a gyógyszert nem egyenként adják a kezünkbe, hanem az orvos elővesz egy marékkal a zsebéből, és odadobja. Van, akinek 4-5, van, akinek 2, van, akinek egy sem jut. Akit túladagolnak, az mérgezést kap, akinek meg nem jut, az így járt. Kedves Kollégák, már lengedező szélben hagyományos technikával hasonlóan permetezünk! Ha elpárolog a csepp, akkor kisebb a hatásfok.

A Horsch LEEB permetezővel, 25 cm fúvókaosztásban a sokszor nem olcsó növényvédő szerekkel sokkal nagyobb hatásfok érhető el.

Milyen akciókat tervez a Horsch a 2018-as évben?

A Horsch gyárban közel 20 agrármérnök dolgozik, akiken keresztül nagyon intenzív a kapcsolattartás a termelők és a fejlesztés között. Például van olyan agronómus kolléga is, aki 10 évet dolgozott növényvédő/-termesztő szaktanácsadóként Németország egyik leghíresebb szaktanácsadó cégénél. Az idei évtől az Axiál Kft.-vel közösen növényvédelmi szaktanácskozásokat szervezünk azon termelők részére, akik Horsch LEEB permetezőgépet vásároltak. Ezeken a rendezvényeken csak növényvédelemről lesz szó!

Használjunk LEEB-et – védjük a növényeinket, védjük a természetet, védjük a gyerekeinket!

SZERZŐ: SZÁSZ