fbpx

Öngyilkos, ahogy táplálkozunk

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 31.

A lakosság csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldségeket, pedig ezek döntően fontosak a ránk, magyarokra is nagyon jellemző betegségek megelőzésében és még a környezetvédelemben is!

Még tudjuk is, hogy rosszul csináljuk

A Bonduelle témát érintő országos kutatásában részt vett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is. A tapasztalatok szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya az étkezésünkben, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban. Népszerű ugyan a burgonya, a paradicsom és a paprika, de ezek is legfeljebb az étkezések 30%-át teszik ki az étkezésünknek. (Meglepő, de tudatában is vagyunk ennek: csak a magyarok alig harmada gondolja úgy, hogy egészségesen táplálkozik. A javasolt napi ötszöri étkezés helyett továbbá a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.)

Erről nem kell megkérdeznie gyógyszerészét…

Ez különösen azért rossz, mert a zöldségek megkötik a zsírok egy részét, gátolják azok felszívódását, csökkentik a vércukorszint ingadozását és a kettes típusú cukorbetegség kialakulását, fontos szerepük van a megfelelő bélműködésben, és a bélbaktériumok táplálásában, továbbá mérséklik a szív-érrendszeri megbetegedések (például magas vérnyomás, infarktus, stroke), de még a béldaganatok kialakulásának veszélyét is. Emellett ma már egyre inkább jellemző, hogy sokan a környezettudatosság, az ökológiai szempont miatt fogyasztanak zöldségalapú ételeket.

Finom és környezettudatos

A Bonduelle számára a hosszú távú fenntarthatóság, a gazdaságosság és a környezetre gyakorolt pozitív hatás az egyik prioritás, miután a hüvelyesek és zöldségek termesztése kevesebb terhet ró a környezetre, ráadásul széles spektrumot kínálnak tápanyagok, ízek tekintetében. Az új Légumio termékcsaládba tartozó tésztaformájú zöldségek azt a célt szolgálják, hogy a legkisebbek is nagy kedvvel fogyasszák a legfinomabb hüvelyeseket – melyekből a javasoltnak csupán töredékét fogyasztja a magyar lakosság, miközben a különleges Légumio szószok óriási zöldségdarabokkal teszik vitamindússá az esti vacsorát.

 (forrás: hazipatika.com, Bonduelle)