fbpx

Dombóvár volt a Corteva szántóföldi bemutatósorozatának első állomása

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 október 31.

A Corteva Agriscience, a DowDuPonttól levált, önálló mezőgazdasági vállalat (NYSE: CTVA) elsőként Dombóváron mutatta be mintegy 150 érdeklődőnek a 2020-as tavaszi szezonra elérhető kínálatát a vetőmagok, a növényvédelem és a csávázószerek területén. A további szántóföldi bemutatókra Szarvason, Hegyfalun és Debrecenben került sor.

Borsos László, a Corteva Agriscience Magyarország ügyvezetője elmondta: − A mezőgazdasági divíziók egyesülésével egy olyan, innovatív vállalat jött létre, amely kutató-fejlesztő munkája során a legjobb teljesítményt szeretné kihozni az adott növényből. A Corteva célja a bemutatóval, hogy a gazdák teljeskörűen megismerhessék a vállalat újdonságait, a technológiai megoldásokat, amelyek a hozamok maximalizálását célozzák.

A linolsavas, herbicidtoleráns napraforgópalettánk egyik nagy jövőjű hibridje a P64LE136 – mondta a szántóföldi bemutatón dr. Piukovics László

Ha gyomirtás, akkor itt a Belkar™

A növényvédő szereket illetően 2019 újdonsága az arylex hatóanyagú Belkaregyedi hatásmechanizmusú őszi posztemergens gyomirtó szer a repcetermesztők számára, valamint a napraforgó-kultúrában használható, parlagfű elleni – 2019-re szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező – gyomirtó szer, a Viballa– erről a témáról Papp Zoltán herbicid-termékmenedzser tartott előadást. – A repcében számos keresztesvirágú gyomnövény ellen kell küzdeni, amelyek nem vagy csak nehezen irthatóak. Ugyanakkor a klímaváltozás miatt a melegigényes nyári gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok stb.) is egyre nagyobb számban fordulnak elő, ezzel együtt a klasszikus gyomok kelése eltolódott szeptemberről októberre. A gyomirtás elvégzése nem igényli a korai védekezést, mivel az őszi gyomok majd később kelnek (gyakran nem tart ki a gyomirtó hatás), és a korai alapkezeléseknek általában nincs jelentős hatásuk a nyári gyomok ellen. Ezekre a problémákra kínál megoldást a termelők számára a 2019 tavaszán engedélyt kapott, rendkívül széles hatásspektrumú Belkar.

Innovatív csávázás

A Corteva másik erősségét jelentő csávázószerek széles kínálatában idén a LumiGENcsávázási technológia jelenti az újdonságot, melyben a repce korai kártevői elleni Lumiposa rovarölő csávázószer mellett található Integral® Pro biológiai csávázószer véd a talajból fertőző csírakori kórokozók ellen. Ide tartozik még az új típusú biostimulátor, a Lumibio Kelta, amely hatásával elősegíti a gyors, erőteljes kelést és a biztonságos áttelelést.

Gudmon Ádám, a cég területi képviselője többek között a P0217 új kukoricahibridet is bemutatta a kísérleti területen

A vállalat tevékenységének harmadik pillére a nitrogénmenedzsment, melynek célja, hogy a műtrágyázás során kijuttatott különböző nitrogénformák átalakulását késleltető N-Lock készítmény alkalmazásával elősegítsük, hogy a nitrogén minél nagyobb mértékben hasznosuljon a termésben, és minél kisebb mértékben terhelje a környezetet.

Újdonságokkal teli portfólió

Tímár Béla kereskedelmi igazgató elmondta: – A vállalat folyamatosan fejleszti vetőmag-portfólióját. A kukoricahibrid-vetőmagok területén a vállalat a már piacon lévő P9415, P9903 és P0023 kukoricahibridjeinek bemutatása mellett – amelyekre magas termőképesség, kiemelkedő alkalmazkodóképesség és alacsony szárítási költség jellemző – két új hibriddel (P9978 és P0217) jelentkezett. A napraforgót illetően a hagyományos hibridek mellett piacra kerül a P64HE144-es, magas olajsavtartalmú napraforgóhibrid is, amelyről dr. Piukovics László vetőmag-termékmenedzser tartott ismertetést.

A Corteva Agriscienceaz őszi kínálatát az átfogó Technológiai Bónusz Program keretében elérhető kedvezménnyel ajánlja repcetermesztő partnerei figyelmébe. A vetőmag és a növényvédelem egysége meghatározó alapja a jó termés elérésének. A cég az innovatív Pioneer® repcevetőmag-nemesítés és a Corteva Agrisciencenövényvédőszer-fejlesztés legújabb eredményeivel járul hozzá a repcetermesztés sikeréhez.

A rendezvény előadásait szántóföldi bemutató zárta, amelynek immár évek óta a dombóvári Agrár-Béta Kft. a házigazdája.