fbpx

KITE-technológiával a legnagyobb hozamokért

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 17.

A KITE Zrt. június elején, Nádudvaron bemutatta az általuk forgalmazott repce és az őszi kalászosok hibrid- és fajtasorát, illetve a termesztésükhöz javasolt technológiát.

Nagy termést garantáló komplex repcetechnológia

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiát dolgozott ki. Az őszikáposztarepce-technológia alapja, hogy a repcét nyár végén kelesszük ki, s a tél beállta előtt a növény érje el a 8-10 leveles tőlevélrózsás állapotot, az 1 cm-t meghaladó gyökérnyakátmérőt, a 2 cm-nél nem hosszabb csúcsrügyet, valamint a 30 cm-nél mélyebb gyökérzetet. Emiatt a vetést augusztus végén, szeptember elején el kell végezni nyirkos magágyba. A talaj ebben az időszakban a legszárazabb, így talajnedvességet megőrző alapművelés szükséges: ehhez a KITE Zrt. a lazító elven működő korszerű talajművelő eszközeit ajánlja.


A kalászosfajták kiemelkedő termesztési tulajdonságai lehetővé teszik az intenzív technológiába illesztést is

A hagyományos duplagabona sortávra történő vetésre a John Deere 740Avetőgép ajánlott. 76 cm-es sortáv esetén a talaj-előkészítést lazítóval vagy lazító elven működő Orthman sávművelővel, a vetést pedig a John Deere szemenkénti vetőgéppel célszerű elvégezni.

A repce őszi fejlődését segíti az őszi gyomirtás, a regulátor használata, valamint a P és K makrotápanyagok magas szintű kijuttatása. A tavaszi vegetáció indulásakor a talajból álljon elegendő nitrogén a növény rendelkezésére! Ezt szolgálja a tavaszi fejtrágyázás, s szükség esetén nagy gondot kell fordítani a tavaszi gyomirtásra és regulátor használatára is.

A KITE Zrt. a magas termésátlag elérése érdekében nagy termőképességű és stabilitású hibridjeit javasolja, amelyek érésidő szerint növekvő sorban a következők: Dribbler, ES Imperio, DK Exstorm, ES Diablo, Phoenix CL, ES Mercure, Diffusion, Cristal, DK Exterrier, DK Impression CL és DK Sequel.

Ideális körülményt a növény számára!

A KITE-őszibúza technológia alkalmazása során biztosítani kell, hogy az elvetett mag gyorsan és egyöntetűen keljen, hogy a növény fejlődéséhez ideális körülmény alakuljon ki. Olyan talajművelő eszközöket válasszunk, amik igazodnak az elővetemény tarlómaradványának mennyiségéhez és a talajnedvességhez. A vetés előkészítéséhez az alapművelést legalább 20 cm mélyen végezzük el, amihez a KITE Zrt. kínálatából a Köckerling Vektornehéz szántóföldi kultivátorok ajánlottak. A Köckerling Allrounderrel végzett magágykészítés pedig biztosítja a szeptember végi, október eleji vetés pontosságát még nyirkos magágyban is.

A KITE Zrt. által ajánlott nagy termőképességű malmi és takarmány minőséget adó búzafajták- és hibridek, valamint a prémium minőséget biztosító fajták genetikailag rendelkeznek azokkal tulajdonságokkal, amik szükségesek a kívánt 8-10 t/ha-os termés eléréséhez.

A csökkentett vetőmagnorma szükségessé teszi az őszi gyomirtást és a vírusvektorok elleni védekezést. A nagy terméshez szükséges magasszintű nitrogénellátás feltételezi a szárrövidítő használatát, s a legalább kétszeri gomba, valamint a szükséges számú kártevők elleni védekezést.

A KITE Zrt. ajánlatában szereplő kalászosfajták kiemelkedő termesztési tulajdonságai lehetővé teszik az intenzív technológiába illesztést. A fajtabemutatón a vendégek láthatták őszibúza-ajánlatból a kiugró terméspotenciállal rendelkező Aureliust, s Lukullust, ami nem fertőződik sárgarozsdával. A legkorábbi érésű bőtermő fajta a malmi minőséget adó Basilio, az idei év újdonsága pedig a SY Gabrio és a 10 t/ha-os eredményre képes Lindbergh. Erős szárral rendelkező fajta a Premio, a legnagyobb mennyiségben értékesített őszibúza-fajta pedig a Cellule. A Lennox szeptembertől a következő év tavaszáig vethető. Továbbra is elérhető a legsokoldalúbb Hyfi hibridbúza, s az intenzív termesztésre javasolt SU Agendus tritikáléfajta a KITE kínálatából. Az idei évben bemutatkozik a hatsorosok termőképességét is felülmúló Leopard kétsoros őszi árpa.

A KITE Zrt. repce- és kalászosok technológiával a növénytermesztés kiszámíthatóbb és eredményesebb, ezért is érdemes ezeket alkalmazni.