fbpx

Hatékonyabb az új típusú szerves trágya

Írta: Kristóf Imre - 2019 május 18.

A korszerű szervesanyag-utánpótló anyagok alkalmazásáról tartott szakmai napot a GRANOFARM cégcsoport Helvécián. A rendezvény házigazdája egy homokhátsági mintagazdaság, a Csóka-Erdő Kft. volt, mely cégnél a szőlőültetvény fenntartó szervestrágyázását gyakorlati bemutatón ismerhették meg a gazdák.

A szokások rabjai vagyunk

Még ma is szinte kizárólag az istállótrágya kijuttatása jelenti a szervestrágyázást. Ez is általában hozamfüggő: nem annyit és nem akkor juttatunk ki a tápanyagból, amikor és amennyit kellene, ráadásul ezt sem előzi meg talajvizsgálat, így a hasznosulása nem mérhető. – Precíziós gazdálkodásra lenne szükség – hangsúlyozta előadásában Kósa Ferenc László szaktanácsadó, hozzátéve: a Homokhátság közepén a homoktalajok humuszellátottsága gyenge, a talajélet alacsony. A tápanyag-utánpótlás (NPK) egyoldalú, ami a mezo- és mikroelemek hiányát idézi elő.

Innopellet szervestrágya- termékcsalád: új magyar szabadalom alapján


Szolnoky Tamás, az Agrogeo Kft. ügyvezetője

A GRANOFARM cégcsoportot 2018ban azzal a szándékkal hozták létre, hogy a korszerű, szerves talajtrágyák használatát elősegítsék kutatásaik eredményeivel. Innopellet morzsa néven 2016-ban kapott NÉBIH-engedélyt az a szervestrágya-készítményük, amelyet az Aufwind Schmack Kft. szarvasi biogázüzemében keletkező fermentált iszapból állítanak elő komposztálással. – A 100%ban magyar szabadalom alapján és hazai alapanyagokból gyártott szervestrágya új utat nyithat a tápanyag-utánpótlás terén – mondta Szolnoky Tamás.

Olcsóbb, hatékonyabb, mint az istállótrágya

– Ez a magas feldolgozottsági szintű trágya jelentős szervesanyagkészlettel, nagyon jó humuszminőséggel és az istállótrágyákhoz és az istállótrágya-komposztokhoz képest magasabb makroelemkészlettel rendelkezik. Patogén és csíraképes gyommagoktól mentes. Tömege kisebb, ezért szállítása, kijuttatása jóval olcsóbb azonos hatóanyag mellett, mint a szerves trágyáé, bevizsgált és állandó hatóanyag-tartalma miatt precíziós gazdálkodásban is használható szántóföldi és kertészeti kultúrákban egyaránt – ismertette Szolnoky Tamás. Az Innopellet morzsa szerves trágya pelletált formájának üzemszerű gyártása Innopellet maxi néven, a terveik szerint a jövő év elején indul el, amelynek szárazanyag-tartalma duplája lesz a mostaninak.

Kísérlet a futóhomokon


Bűtös György, a Vektor-Mezőgép Kft. régióvezetője

A Homokhátságon a futóhomok megkötése ma is komoly feladat, termővé tétele állandó kihívás elé állítja az itt gazdálkodókat. A Csóka-Erdő Kft. szőlőtábláiban folyó kísérletben istállótrágya helyett precíziós kijuttatási technológiával közvetlenül a tőkék gyökereihez juttatják az új típusú szerves trágyát.

Mészáros Adrienne (tulajdonos, Csóka Erdő Kft., Helvécia)

– Családi vállalkozásunkat édesapámmal és öcsémmel 1997ben indítottuk el az Alföld közepén. Helvéciai birtokunkon szőlőt termesztünk, szántóinkon gazdálkodunk, gyepműveléssel juhokat tartunk. Fokozatosan térünk át az ökológiai gazdálkodásra egy olyan mintaüzem létrehozásával, amiben megmutathatjuk, hogy fenntartható gazdálkodással lehet másképpen is művelni a földet. A szülőföldünk szeretete, a környezetvédelem az, ami a műtrágyák és a vegyszerek elhagyására sarkall bennünket. Ha itt körbenézünk, homok mindenütt. Célunk, hogy olyan talajéletet, talajjavítást valósítsunk meg, ami kedvező a növénykultúrának. A GRANOFARM csoport ilyen célok mentén az Innopellettel foglalkozik, és mi is részesei vagyunk a kísérletüknek.

A szakmai nap végén bemutatták a szőlősorok közötti trágyakijuttatás technológiáját. Bűtös György, a Vektor-Mezőgép Kft. régióvezetője ismertette az általuk forgalmazott multifunkciós ID DAVID szervestrágya- és pelletkijuttató gép műszaki paramétereit, amelynek 2,5 m3-es tartályából maximum 30 cm mélyre tudja bejuttatni a trágyát ikerszórós csoroszlyájával.

www.agrogeo.huhttp://www.vektormezogep.hu/iddavid