fbpx

Termésstabilitásra hangolt repcék

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 június 20.

A RAPOOL új generációs hibridjei ellenállnak a stresszhatásoknak.

A repce terméspotenciálja az adott hibridben genetikailag kódolt. Arra kell tehát törekednünk, hogy ebből a lehető legkevesebbet veszítsük el például aszály, viharos szél vagy más, kedvezőtlen környezeti hatások miatt. A RAPOOL szakemberei mára egy sor értékes tulajdonságot sikeresen ötvöztek a legújabb hibridekben, ami lehetővé teszi, hogy szélsőséges időjárás mellett is stabilan nagy hozamot és magas olajtartalmat biztosítsanak a repcét termelőknek.

A tarlórépa sárgaságvírusának (TuYV) ellenálló hibridek hatékonyabban használják fel a rendelkezésükre álló tápanyagot, mint azok, amelyek a vírussal szemben nem rezisztensek. A genetikai tulajdonság kedvező hatása az életerősebb növényekben is megmutatkozik, ami csökkenti a repceállományok környezeti stresszhatásokkal szembeni kitettségét. A tarlórépa sárgaságvírusának ellenálló DYNAMIC, DUKE és KELTOR mellett idén négy új hibridet kínálunk a termelők számára. A BATIS, DUPLO, TEMPO és TEMPTATION hibridek mind rendelkeznek a fent említett rezisztenciagénnel.

A korai érésű BATIS kiemelkedő tápanyag-reakciójának köszönheti kiegyensúlyozott termésszínvonalát és rendkívül magas olajtartalmát. Vizsgálataink során a közepes és laza talajokon ért el csúcsterméseket.

 

 

Egy másik tulajdonság, a kipergés-ellenállóság rugalmassá teszi a betakarítást, mivel bizonyos fokú védelmet nyújt a környezeti hatások következtében bekövetkező becőfelnyílás ellen. Vizsgálataink szerint egy kipergés-ellenálló hibrid becőjének felnyitásához közel kétszer akkora erőhatásra van szükség, mint egy hagyományos hibrid esetén. Azon termelőknek, akik a repce betakarítását a kalászosok betakarítása után szeretnék elvégezni, érdemes kipergés-ellenálló hibridet választaniuk. A RAPOOL portfóliójából ehhez a DYNAMIC, DUKE, DARIOT és az új DUPLO is rendelkezésükre áll.

 

repce Rapool

 

Az elmúlt években az aszály országszerte jelentős mértékben csökkentette a repcék terméseredményeit. A RAPOOL nemesítői a számos genetikai tulajdonság beépítése mellett a hibridek morfológiai és élettani folyamatait megfigyelve szelektálják a legújabb hibrideket. A TEMPTATION a hazai és európai kísérletekben is kiemelkedően szerepelt az elmúlt években. Köszönhető mindez a hosszan elnyúló virágzási idejének, ami átsegíti a tavasszal jelentkező kedvezőtlen időjárási körülményeken.

A vegetáció végéhez közeledve az állományok erős szél hatására megdőlhetnek, ami megnehezíti a betakarítást és terméskieséssel járhat. A TEMPO ekkor is állva marad. Átlag feletti állóképességét robusztus szárának köszönheti. Éréskor a hibrid szára kifejezetten egészséges, ellenáll a szklerotínia és verticillium okozta fertőzésekkel szemben. Jól regenerálódik, így kihívásokkal teli termesztési körülmények között is jó teljesítményre képes.

A RAPOOL nemesítési programjaiban a hozam növelése és a termésstabilitás javítása mellett a minőség, azon belül az olajtartalom emelésére is kiemelt figyelmet fordít. Az olajbonifikáció igénybevételével érdemben javulhat a hektáronkénti árbevétel, kedvezőtlen évjárat esetén is kiszámíthatóbb a repce jövedelmezősége. DYNAMIC, DUKE és TEMPTATION hibridjeink a NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai során kimagasló olajtartalom-eredményeket értek el. A hozam és az olajtartalom adatait figyelembe véve ezek a hibridek hektáronként 61-77 ezer forintos olajprémiumot jelentettek termesztőjüknek az elmúlt két, illetve három gazdasági év átlagában.

 

repce Rapool

 

repce Rapool

 

Vetőmag-katalógusunk lapozható formában elérhető a képre kattintva.

Repcevetőmag katalógus Rapool

 

 

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

Rappol Hungária Kft.