fbpx

A jövő agronómiája, az agronómia jövője

Írta: Fodor Mihály - 2019 március 13.

„Adatból információ, költségből haszon” – az Agrofil SZMI Kft. ennek a mottónak a jegyében rendezte meg 2019. február 7-én Kecskeméten az AgroFIELD Akadémia Konferenciát, amely hagyományteremtő folytatása volt a 2018. évi AgroFIELD 4.0 rendezvénynek.

A konferenciát dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vezetője nyitotta meg

Az AgroFIELD Akadémia Konferencia hagyományteremtő folytatása volt a 2018. évi AgroFIELD 4.0 rendezvénynek

Visszatérve a szántóföldre, nem elhanyagolható téma manapság a talajok elsavanyodása, a talajsavanyúság kialakulásának alapvető okai. Wágner József a Carmeuse Hungária Kft. képviseletében ezt a talajtermékenységet csökkentő talajhibát mutatta be. A közel 5,5 millió hektár mezőgazdasági területből 1,5 millió hektár erősen, további 1 millió hektár terület közepesen, illetve enyhén savanyú, tehát 2,5 millió hektár terület igényel a talaj kémhatására irányuló talajjavítást. A probléma megoldását a talajmeszezés jelenti.

Meszezés és nitrogénpótlás után a hazánkban még nem elterjedt csökkentett vagy forgatás nélküli talajművelésről adott új információkat dr. Kovács Péter a Dél-dakotai Egyetemről. A no till tartamkísérletek eredményei azt jelzik, hogy ez a termesztési gyakorlat segít a tenyészidőszakon belüli talajnedvesség megőrzésében és a biztonságosabb növénytermesztésben. Az előadás egy tartamkísérleten keresztül a talajművelés és a vetésforgó kölcsönhatását is bemutatta.

A talajtömörödöttség kritikus tényezőnek tekinthető, amely hatással van a kultúrnövény növekedésére és a termésre. Abdul M. Mouazen, aki a Genti Egyetem Környezetvédelmi tanszékéről érkezett, a talajtömörödöttség-érzékelési eljárásokról, a helyspecifikus talajművelésről tartott előadást. Áttekintette a különböző érzékelési technológiákat, amelyek a talajtömörödöttség mérésére és feltérképezésére szolgálnak, valamint szólt a táblaspecifikus talajművelés alkalmazásának gazdasági és környezeti előnyeiről.


Az utolsó előadó Lajos Mihály, a konferencia szervezője beszámolt az AgroFIELD 2018-as programsorozatairól, összefoglalva a kollégák és az innovációs partnerek munkáját

Az utolsó előadó Lajos Mihály, a konferencia szervezője, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezető igazgatója volt, aki beszámolt az AgroFIELD 2018-as programsorozatairól, összefoglalva a kollégák és az innovációs partnerek munkáját. Az előadó ismertette a számos helyszínen, több növénykultúrában végzett kisparcellás kísérleteket és a feldolgozott adatok alapján elért eredményeket. Ezenkívül bemutatta a hibridekre, termőzónákon átívelő tőszám- és nitrogénreakcióival kapcsolatos, egyedülálló megfigyeléseket is, illetve egy precíziós meszezési kísérletet.

SZERZŐ: FM