fbpx

Most a benzin ára csökken

Írta: Szerkesztőség - 2023 szeptember 25.

Az OPEC-államok nem tágítanak, egyelőre nem hajlandóak növelni az olajkitermelést. Nálunk mégis a második alkalommal jelentenek be árcsökkenést. Talán az ársapkával való riogatás tette meg a hatását?

autópálya
A személyautókat is olcsóbban tankolhatjuk (fotó: Horizont Média)

Szerdán végre csökken a benzin nagykereskedelmi ára is. Ez bruttó 6 forinttal alacsonyabb beszerzési árat jelent a kutaknak a 95-ös benzin esetében, ami várhatóan az eladási árakban is megjelenik majd. A hét közepén a gázolaj beszerzési ára nem változik, legutóbb annak ára pénteken csökkent 3 forinttal.

Az átlagárakat tekintve szerdától az alábbiakra számíthatunk:

  • 95-ös benzin: 652 Ft/liter
  • gázolaj: 682 Ft/liter 

Ez van a háttérben

Az áremelkedések hátterében az orosz és a szaúdi kitermelés visszafogása áll. A nyersolaj drágulása a benzin és a gázolaj piacán is emelkedéssel jár. Elemzők hozzáteszik: a heteken át tartó nyári forróság is hozzájárult, hogy a villamosenergia-termeléshez szükséges olaj iránt nőtt a kereslet, továbbá nyáron gyakrabban teszünk meg hosszú utakat, plusz Kína gazdasága is lassacskán magához tér kétéves Csipkerózsika-álmából. A Covid elmúltával sajnos a világ olajfinomító kapacitásai is beszűkültek, emiatt is csökken az üzemanyag-kínálat.

A kilátások

A helyzet javulására az év végéig aligha van remény. Onnantól kezdve pedig a magyar jövedékiadó-emelés teheti megfizethetetlenné az üzemanyagot. Hacsak nem jön vissza az ársapka intézménye. A legutóbb bejelentett két árcsökkentést sokan már ezzel hozzák összefüggésbe: az üzemanyag-forgalmazók számára jobb döntésnek tűnt önkéntesen mérsékelni az árat, mint a kormányra hagyni, hogy hónapokra befagyassza azt.

Az üzemanyagok áralakulásáról legutóbb itt írtunk.