Szélesebb palettával a repcekárosítók ellen

Élet a neonikotinoidokon túl

Arról, hogy a technológiában ki és mikor használja a piretroidokat, a klórpirifoszt vagy ezek kombinációját, a vélemények, szokások megoszlanak, és az adott évjárat is befolyásolja a döntést. Tudjuk, hogy a klórpirifosz hatóanyagot egy vegetációban egyszer lehet használni, ráadásul AKG-ban csak ősszel. Tény, ahhoz, hogy a klórpirifosz hatóanyag a levél viaszrétegébe beépülve tartamhatást érjen el, levélfelületnek is lennie kell. Viszont az is tény, hogy erős gázosodó hatásának köszönhetően a talajrögök között megbújó kártevőket jobban el tudjuk érni vele. A klórpirifosz hatékonyságát növelhetjük, ha a mikrokapszulázott formulációt választjuk. A Pyrinex Supreme-et azért kedvelik sokan, mert egy kannában ötvöződnek a két hatóanyag előnyös tulajdonságai, a gyors, taglózó hatású, kontakt és gyomorméreg piretroid és a gázosodó, tartamhatású klórpirifosz.

Mystic 250 EW – regulátor és gombaölő szer egyben

A repce 4–6 leveles fejlettségénél kipermetezett növekedésszabályozó készítmények hatására nemcsak a télállóság javul, hanem tavasszal több oldalhajtás is képződik. Az oldalhajtások számának növekedésével növekszik a becőszám, így a termés mennyisége emelkedik.

A Mystic 250 EW-t magas koncentráció és jó felszívódás jellemzi. Megbízható, ugyanakkor költségtakarékos megoldás a repce növekedésszabályozására és gombabetegségei ellen történő együttes védekezésre. Az őszi Mystic 250 EW-kezelés alkalmas a repce kifagyásának csökkentésére, a szárba indulás késleltetésére, a gyökérnyakvastagság, illetve a gyökér-lomb arány növelésére. Hatására az oldalhajtások száma akár 25-30%-kal növekedhet. Az ebből adódó terméstöbblet elérheti a 10-20%-ot is. A tavaszi kezelés tovább erősíti a repce gyökérzetét, csökkenti a növénymagasságot és a megdőlést, növeli a szárszilárdságot, valamint serkenti az oldalhajtások képződését. A regulátorhatás mellett mindkét esetben számíthatunk a Mystic 250 EW megbízható gombaölő hatására. Ezzel a levélen, a száron és a becőn károsító gombabetegségek által okozott gazdasági kárt háríthatjuk el eredményesen.

Gyomirtás szuperszelektív egyszikűirtókkal

A korábbinál alacsonyabb vetőmagnorma, a ritkább térállás, a tápanyag-utánpótlás intenzívebbé válása és a hibridekben rejlő magasabb terméspotenciál egyértelműen az őszi gyomirtás mellett szól. A változékony kora őszi időjárás viszont a repce kelése után alkalmazható készítmények javára tolja el a mérleget. Ezekkel képesek vagyunk a legnagyobb termésveszteséget okozó gyomokat kiiktatni. Legnagyobb előnyük, hogy a hatás kialakulásához nincs szükségük bemosó csapadékra, a már kikelt gyomfajok ismeretében tudjuk megválasztani a legmegfelelőbb gyomirtó szert, továbbá a kezelés akkor végezhető, amikor a repce már biztonsággal kikelt.

A gyomirtás során a dózist minden esetben a gyomnövényekhez igazítva, azok fenológiai állapotát figyelembe véve kell meghatároznunk. A készítményt a magról kelő gyomnövények 3–5 leveles fenológiai állapotában, 0,8–1,2 l/ha dózisban, az évelő egyszikűek közül a rizómás fenyércirok ellen 1,8–2,0 l/ha, tarackbúza ellen pedig 2,5 l/ha-os dózisban, a gyomnövények intenzív növekedési időszakában, azok 20–30 cm-es fejlettségi állapotában ajánlott kijuttatni.

Gaál Orsolya – Farkas Árpád
Nufarm Hungária Kft.
http://www.nufarm.com/HU/Kezdolap

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

csávázás gombaölő szer gyomirtó szer hatásfokozó kártevő kórokozó növénytermesztés növényvédelem növényvédő szer Nufarm regulátor repce rovarölő szer