Bezárás

Cuproxat FW – esőálló baktérium- és gombaölő szer

Írta: Szerkesztőség - 2016 július 27.

A Cuproxat FW hazai bevezetése 1993-ban új kategóriát teremtett a rézkészítmények piacán. A hárombázisú réz-szulfát hatóanyag már önmagában egyedivé tette a terméket, az újdonság erejét pedig tovább fokozta a rendkívül kis szemcseméret és a folyékony szerforma együttese.

A növényvédelmi gyakorlat számára hamar kiderült, hogy a Cuproxat FW kezelése, adagolása és elkeverése nem csak egyszerű és biztonságos, de a belőle készített permetlé rendkívül stabil. Ennek oka a készítmény különleges gyártási technológiájában keresendő, aminek köszönhetően a szemcsék mérete 1 mikron alatti tartományba esik (>90%). Az apró részecskék lebegőképességét az adalékanyagok tovább növelik.

Tény, hogy szoros az összefüggés a kontakt hatásmódú rézkészítmények szemcsemérete és a kipermetezett hatóanyag által védendő felület fedettsége között. Minél apróbbak a hatóanyag részecskéi, annál egyenletesebben borítják a kultúrnövény felületét. A fedettség növekedése pedig arányosan növeli a károsító elleni védelem hatékonyságát, mivel növekszik a kórokozó és a hatóanyag találkozásának gyakorisága. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ugyanolyan mennyiségű Cuproxat FW nagyobb felületet képes befedni, mint a lényegesen nagyobb szemcseméretű, hagyományos rézkészítmények. Ennek köszönhetően baktérium- és gombaölő hatása kiemelkedő.

Mindez önmagában elegendő lett volna ahhoz, hogy a Cuproxat FW sikeres termékké váljon, legendássá mégis a kíméletessége tette. A készítmény a rezet ugyanis teljes egészében közömbösített formában tartalmazza, a kémhatása is semleges (pH 7,1). Olyannyira kíméli a kultúrnövényeket, hogy hazai engedélyét 12329/2002. FVM számon kiterjesztették a rézre érzékeny növekedési fázisokra, így őszibarackban sziromhullás után is használható a levélfodrosodás elleni védelemben.

 

 

A Cuproxat FW esőállóságával is kiemelkedik a rézkészítmények közül. A németországi Fresenius Intézetben végzett vizsgálat tanúsága szerint az összehasonlításban szereplő tíz termék közül – ebből a szempontból – a Cuproxat FW a legjobb.

 

 

A Cuproxat FW tehát esőálló baktérium- és gombaölő szer a gyümölcsösök, a szőlő, a zöldségfélék, a burgonya és a cukorrépa védelmére.

Termelők mondták…

„A Móra-Input Kft. 2010 óta működik önálló cégként. Vevőköre a Mórahalom környéki homokhátság területén 1600, főleg szabadföldi zöldségtermelést folytató termelő. Legfőbb termékük a burgonya többféle termesztési móddal és a sárgarépa. A burgonyát fóliasátras, fátyolfóliás, szabadföldi korai, nyári betakarítású, őszi betakarítású és téli tárolási burgonyaként termelik. Évi körülbelül 17–18 ezer tonna a termés mennyisége. A zöldségnél kisebb területen folytatnak még szőlő-, gyümölcs– és dísznövény termesztést is. Én magam 25 éve foglalkozom növényvédelmi szaktanácsadással, a Móra-Input Kft.-n belül tíz éve. Fontos tapasztalatom, hogy az ökológiai változások következtében az élettani betegségek jelentősége megnőtt, az egyre változatosabb kórtani problémák mellett. A termelőknek már 1994 óta intenzíven javaslom a Cuproxat FW használatát. Látható, hogy a homokhátsági termelők olyan növényeket termelnek, amelyeknél a réz okozta perzselés, illetve elszíneződés komoly gondot okoz. Az eltelt években a termelők megismerték és megszerették a Cuproxat FW-t, tudják, hogy nem tartalmaz szabad réziont, ezért nem perzsel és a növény felületét nem színezi. A Cuproxat FW előnyös tulajdonságai közül fontos például a paprikatermesztőknek, hogy hatásos a xanthomonasos levélfoltosság ellen. A paprika rézérzékeny növény, a túl magas fémréz-tartalom felborítja a tápionok egyensúlyát, így a növény tápanyagfelvétele és fejlődése gátlódik. A Cuproxat FW a legkisebb fémréz-egyenértékkel rendelkezik, mégis a leghatékonyabb rézkészítmény. A hosszú tapasztalat azt mutatja, hogy a homokhátság termelőinek minden rézzel kapcsolatos igényét egyedül a Cuproxat FW elégíti ki: kíméletes a kultúrnövénnyel szemben, kíméletlen a kórokozókkal szemben, alacsony a fémréz-egyenértéke és biztonságos a felhasználóra. Továbbra is eredményesen használjuk.”
Görög Zoltán növényvédelmi szaktanácsadó, 2014-ben a „Kiváló növényvédős” aranygyűrű kitüntetettje, Móra-Input Kft., Mórahalom

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
NUFARM Hungária Kft.

www.nufarm.com/hu/kezdolap