fbpx

Miért elengedhetetlen egy gazdálkodó számára a meteorológiai állomás?

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 31.

Az időjárás állomás kiemelkedően fontos eszköz a fenntartható mezőgazdaság és a precíziós gazdálkodás számára.

A meteorológiai állomás a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja az adatok gyűjtésére, közvetlenül a táblákról egyenesen a gazdák/agronómusok kezébe. Sok esetben a helyi földrajzi adottságoknak köszönhetően a gazdák nem tudnak elég pontos meteorológiai adatokhoz jutni. A Meteobot előrejelző állomás biztosítja, hogy megalapozott döntéseket tudjon hozni a növénykultúrákról és a szántóföldön/gyümölcsösben szükséges munkaműveletekről.

Hogyan működik egy időjárás állomás?

A meteorológiai állomások szolgáltatnak valós idejű adatokat, visszakereshetőek a régebbi adatok, továbbá 10 napos időjárási előrejelzést is adnak grafikonokkal, táblázatokkal. A Meteobot előrejelző állomás legnagyobb előnye, hogy a felépítésének köszönhetően bárhol bevethető teljesen autonóm módban. A Meteobot meteorológiai állomás az időjárási adatokkal segít a növények betegségeinek megelőzésében, hiszen ha egy adott betegség feltételei adottak, még a betegségek megjelenése vagy elterjedése előtt meg lehet tenni a szükséges lépéseket.

 

Milyen információkat ad a meteorológiai állomás?

A Meteobot időjárás állomás csak és kizárólag jól ismert, magas minőségű amerikai és EU-s szenzorokból épül fel. A Meteobot meteorológiai állomás szenzorjai 10 percenként, folyamatosan mérik a növények környezetének jellemzőit. A talajhőmérséklet változásának pontos ismerete segít meghatározni az optimális vetési időt. A magágy-előkészítés, a megfelelő talajnedvesség a későbbi gyökérzónában már vetéskor meghatározhatja a kifejlett növény minőségét – ezekhez az adatokhoz csak helyi meteorológiai állomás használatával juthat.

A Meteobot előrejelző állomás a levegő-hőmérséklet, relatív páratartalom és levélnedvesség adatok a növények gombás betegségeinek lehetőségére utalnak, így lehetőség nyílik az optimális időben és mennyiségben történő hatóanyag kijuttatásra.  Minden mezőgazdasági termelő esetében fontos a szélsebesség a növényvédelem miatt, hiszen bizonyos szélsebesség fölött már nem szabad permetezni. De vajon szükség van a permetezésre? Ott és akkor?

Manapság igen szélsőséges a környezetünk klímája, még előrejelző állomás használatával is nehezen tervezhetünk. Az viszont biztos, hogy a szélsőségek kompenzálásához öntözésre is szükség van egyes növénykultúrák esetében. Meteobot időjárás állomás nélkül, a szükséges információk ismeretének hiányában a megfelelő mennyiségű víz a megfelelő időben kerül a megfelelő helyre? A meteorológiai állomás gyökérzónában elhelyezett talajnedvesség szenzorjaiból származó adatokkal látni lehet, hogy van-e talajban víz, amely a növények számára felvehető. A Meteobot meteorológiai állomás különböző mélységekben elhelyezett szenzorjainak adataiból látható, hogy az öntözés hogyan jut el a mélyebb talajrétegekbe. A gyökérzóna alá felesleges vizet juttatni, mert ez egyrészt az öntözés berendezésinek üzemeltetési költségeivel jár, másrészt kimossa a tápanyagokat abból a rétegből, ahol a növények fel tudják venni.

A Meteobot meteorológiai állomás információt nyújt a csapadék mennyiségéről és intenzitásáról is. A talajnedvesség adatokból következtetni lehet arra, hogy a munkagépek számár járható-e a tábla. A reggeli harmat eltűnésének ismeretében elég csak akkor küldeni a gépeket az aratáshoz, amikor már optimálisak a feltételek. Ehhez a meteorológiai állomás levélnedvesség-mérő szenzorja ad pontos adatokat, ezáltal a Meteobot időjárás állomás pénzt és időt takarít meg Önnek.

 

Csak szántóföldi növényekre alkalmas a Meteobot előrejelző állomás?

Természetesen nem, a Meteobot előrejelző állomás alkalmas gyümölcsösök és szőlőültetvények környezeti adatainak mérésére is. A meteorológiai állomás levélnedvesség-mérő szenzorral kiegészítve képes betegség-előrejelzésre is. A Meteobot időjárás állomáshoz opcionálisan elérhetőek búza, durumbúza, árpa, alma és szőlő különböző betegségeinek előrejelző modelljei is.

A Meteobot meteorológiai állomás kiváló ár/érték arányú, megbízható adatgyűjtő szenzorjai azonban mit sem érnének egy fejlett, intelligens szoftver nélkül! A Meteobot meteorológiai állomás által gyűjtött időjárási adatok segítenek meghozni időben a legmegfelelőbb döntéseket, ha vetésről, növényvédelemről, öntözésről, betakarításról stb. van szó.

Ne megszokások, megérzések alapján döntsön, támaszkodjon egy professzionális meteorológiai állomás által mért adatokra!

Bővebben a meteorológiai állomás, időjárásjelző állomás, profi időjárás állomásokról!

Kocsis Árpád
Termékszakértő
[email protected]
+ 36 70/342-3887

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225
Web: http://www.agrogazda.hu/; E-mail: [email protected]