fbpx

A növényvédelmi megoldások mellett már repcét is kínálnak

Írta: Szerkesztőség - 2016 július 28.

Bayer Farm 2016

A Bayer Hungária Kft. június elején Sárbogárd-Nagyhörcsögpusztán, a Széra Kft. telephelyén tartotta meg Bayer Farm rendezvényét, ahol a vendégek megtudhatták, hogyan járul hozzá a Bayer az eredményes és fenntartható mezőgazdasági termeléshez.

 

 

Kukorica növényvédelem Bayer-módra

A Bayer Farmon számos kísérleti parcella segítségével mutatta be a cég a különböző növényvédelmi megoldásai mellett egyebek mellett a repcekínálatát is.

A Bayer kukorica-gyomirtási technológiáit Nagy Lajos fejlesztési menedzser és Horváth Tibor területi képviselő mutatta be.

 

Nagy Lajos fejlesztési menedzser ismertette a területen megtalálható gyomokat és a kezelések rájuk gyakorolt hatását

 

Adengo – kukoricagyomirtás kényelmesen

Az első négy kukoricaparcellán az Adengo gyomirtó permetezőszer hatását láthatták a gazdálkodók, ami a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen nyújt védelmet.

Az Adengo, két hatóanyagának köszönhetően hosszú hatástartammal rendelkezik, emellett a termékben található széfener kiemelkedő szelektivitást biztosít a készítménynek. Az Adengo gyomirtó preemergensként, illetve korai posztemergensen kijuttatva is kiváló eredményt adott a kísérleti parcellákon.

Capreno – célirányos hatékonyság

A Capreno gyomirtó szerrel végzett kukoricavédelem is látványos hatású volt, ez a készítmény a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen igen hatékony. Kapható: Capreno Pack gyűjtőcsomagban 10 hektár kukorica gyomirtására. Tartalma: 1×3 l Capreno+4×5 l Mero. Adagolás: Capreno 0,30 l/ha+Mero 2,0 l/ha. A megfelelő hatékonyság érdekében a készítményhez minden esetben 2 l/ha Mero tapadásfokozó anyagot kell keverni. Kukoricában posztemergensen kell kijuttatni, a kultúrnövény 3 leveles fejlettségétől 6 leveles állapotáig, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, valamint a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles fejlettségi állapotában.

A parcellán is tapasztalható tökéletes gyomirtás a Capreno segítségével, a hőmérséklet függvényében 10-12 nap alatt érhető el.

Monsoon – széles hatásspektrummal

A széles hatásspektrumú Monsoon gyomirtót dr. Bosák Péter fejlesztőmérnök mutatta be.

A Monsoon kiváló készítmény a magról kelő egy- és kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények elleni védekezésben, a kukorica kultúrában.

A készítményt posztemergensen, a kukorica 5-7 leveles korában kell kijuttatni. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles fejlettségtől a gyökérváltás végéig a legérzékenyebbek a készítményre.

Laudis – erő és harmónia a kukoricában

Fekete Zoltán területi képviselő a szintén posztemergensen kijuttatható és széles hatásspektrumú Laudis gyomirtót és annak hatását mutatta be a kísérleti parcellákon.

A Laudis a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen kiváló; olyan hatóanyaggal – tembotrion – rendelkezik, amit a kukorica képes lebontani.

A készítményt posztemergensen kell kijuttatni a kukorica fejlettségétől függetlenül, a magról kelő kétszikű gyomfajok 2–4 valódi leveles, a magról kelő egyszikűek 1–3 leveles fejlettségénél, azok gyökérváltásakor. Fejlettebb gyomnövények ellen a magasabb dózisban kell alkalmazni.

Évelő kétszikűek erős fertőzése esetén dikamba hatóanyagú készítmények engedélyezett dózisával javasolt kombinálni. A felhasználás javasolt ideje a kukorica 5-7 leveles fejlettsége, de megkésett védekezés esetén a kukorica 8 leveles koráig kijuttatható.

Héliosz Trió – gyűjtőcsomag a napraforgó növényvédelmére

Pusztai Gábor területi képviselő ismertette a Héliosz Trió gyűjtőcsomagot, ami Biscaya, Gallant Super és Goal Duplo készítményeket tartalmaz.

A Biscaya megbízható rovarölő szer a levéltetvek elleni állomány védelemre a vegetáció elején, vagy akár a virágzás időszakában nappal is.

A Goal Duplo hosszú hatástartamú talajherbicid a napraforgó alapkezelésére, a magról kelő kétszikű gyomok elleni preemergens gyomirtásra.

A Gallant Super pedig szelektív egyszikűirtó a magról kelő és évelő egyszikű gyomok elleni posztemergens kezelésre, a napraforgó szikleveles állapotától csillagbimbós állapotáig.

A Bayer növényvédelmi megoldásai őszi káposztarepcére

A repcéhez kapcsolódó növényvédelmi technológia több szintjét is végigkövethették az érdeklődők a bemutató parcellákon. Az őszi káposztarepce növényvédelmi lehetőségeit Ürmösi László és Csorba Csaba ismertette.

A rovarkártevők és a betegségek elleni okszerű és intenzív védelemmel, illetve a télállóságot és az oldalelágazások számának növelését szolgáló regulátorhasználattal javítható a termésbiztonság, és biztosítható a jövedelmező repcetermesztés.

Jól látható volt, hogy a lehető legegyenletesebb állomány eléréséhez, a repceszárak elágazódásának fokozásához az őszi és a kora tavaszi regulátorhasználat együttesen vezet. Erre a feladatra a Folicur Solo és a Tilmor szerepel a Bayer ajánlatában, amelyek egyúttal megfelelő védelmet biztosítanak a fejlődés korai szakaszában fellépő kórokozóktól is. A tenyészidő későbbi szakaszában jelentkező fehérpenészes szárrothadás (Sclerotinia) és a becőrontó (Alternaria) elleni védelemre a Propulse szolgál, amelynek betegségek elleni hatékonyságán túl zöldítő hatása a termőképesség-termésminőség növelésében is megnyilvánul.

A betegségekhez hasonlóan a rovarkártevők elleni védelemnek is le kell fednie a tenyészidőszak őszi és tavaszi részét egyaránt. Ennek a feladatnak megfelelni egyre nagyobb kihívás, mert az európai uniós jogszabályoknak megfelelően a leghatékonyabbnak és legköltségtakarékosabbnak tartott rovarölő szeres csávázási eljárások alkalmazhatóságát 2013-ban felfüggesztették. Az őszi, illetve a tavaszi, virágzást megelőző időszakban a taglózó hatású, több kultúrában is felhasználható Decis Mega, illetve a taglózó és felszívódó, elnyújtott hatású hatóanyagot is tartalmazó Proteus alkalmazását javasolják a Bayer szakemberei, míg virágzásban – fénybogár, becőormányos ellen – teljes biztonsággal használhatjuk a méhekre nem jelölésköteles Biscaya készítményt.

A termés védelmének utolsó, betakarítás előtti kritikus pontja a pergési veszteség csökkentése. A legegyenletesebb állományban is számolni kell a különböző szinteken lévő becők elhúzódó érésével. A Lamfix készítmény a becők felnyílását, ezáltal a magok idő előtti kipergését akadályozza meg. Felhasználható önállóan, vagy szükség esetén állományszárítással egy menetben is. A becőragasztóval kapcsolatban a Bayer munkatársai elmondták: ez év júniusától a Lamfix engedély okiratának kiterjesztése is megtörtént. Ezt követően a pergési veszteség csökkentésén túl, állományszárító szerrel együtt használva, cseppnehezítőként is felhasználható, ezért nem szükséges külön erre a célra más terméket alkalmazni.

A Bayer CropScience vetőmag portfóliója

Szundi Péter, a Bayer Hungária Kft. vetőmag üzletágának vezetője elmondta: a Bayer az európai vetőmagpiacon azért a repcével jelentkezett, mert a vállalatnak Kanadában több mint 50%-os részesedése van ezen a területen, ahol mintegy 8 millió hektáron vetnek Bayer Canola repcét. A tavaszi Canola és az őszi káposztarepce közötti genetikai átjárhatóság miatt döntött úgy a cég, hogy Európában is terjeszkedik.

Kanadai kutatóknak a retekből sikerült izolálni egy olyan gént, aminek hatására nem nyílnak fel a becők, s az aratással megvárható az összes mag beérése; ez nagyobb ezermagtömeget, több termést és magasabb olajtartalmat eredményez. Az első nemesítési kísérletek már Európában folynak az ilyen hibridekkel.

A mai magyarországi kínálatból a szakember három repcét ismertetett.

A Safer az újgenerációs hibridrepcék legfiatalabb tagja, amely egyesíti magában a kiemelkedő teljesítményt a kimagasló olajtartalommal. Télállósága kitűnő, tavaszi regenerációja gyors. Termésstabilitása, alkalmazkodóképessége is kiváló. Virágzása hosszú, sok elágazás, vastag becőréteg jellemzi.

A homogén virágzású és érésű Puncher a magok legnagyobb részénél kellően érett állapotban takarítható be. A hagyományos technológiához ajánlott Puncher repcével javító minőség is elérhető.

A Lexer-t a kiváló olajtartalom jellemezi, üzemi körülmények között az elmúlt három évben 11 hely átlagában 47,2%-ot ért el. A Lexer széles sortávú vetésre is alkalmas.

Az Invigor 1022 egy új termék, ami kiváló évjárati és termőhelyi stabilitásáról tett tanúbizonyságot a középérésű csoportban.

 

Szundy Péter vetőmagüzletág-igazgató a Bayer repce portfóliójának legfontosabb termékeit mutatta be a résztvevőknek

 

Kalászosok növényvédelme

A kalászosokat az AdHoc fajtával beállított kétismétléses kis parcellás őszibúza-kísérlet képviselte a bemutatón.

A parcellák megtekintése előtt Farády László marketingmenedzser a csávázásról szólt. A népszerű Lamardor mellett a két-két gombaölő és rovarölő hatóanyagot tartalmazó Yunta Quattro csávázószer került bemutatásra. Az intenzív búza- és árpatermesztésben egyre inkább terjed a rovarölő szeres csávázás. Ezt elsősorban a fokozódó őszi vírusfertőzési veszély indokolja, ami a korábbi vetésidő, vagy a hosszú meleg ősz miatti hosszabb vírusvektor (levéltetvek, kabócák) kitettség következménye. Az őszi vírusfertőzés ellen a csávázás nyújtja egyedül a teljes és biztos védelmet.

Az őszi gyomirtás terjedését egyrészt a nagy széltippan egyre nagyobb területen való tömeges fertőzésével, másrészt a kétszikű gyomok sokszor gyepszerű borításával magyarázta Rónai Gábor területi képviselő. 2015 őszén került bevezetésre az Expert Met, amely széltippan mellett az ősszel kelő kétszikűeket is kiválóan irtja.

A vendégek a bevezetőt követően Rónai Gáborral és Kudranyik István fejlesztő mérnökkel végigjárták a különböző intenzitási szintet képviselő technológiai variációkat, melyekben az Expert Met, Huszár aktív és Sekator OD gyomirtó szer, a Falcon Pro, Zantara, Prosaro gombaölő szer, a Proteus és Decis Mega rovarölő szer, illetve a Cerone növekedésszabályzó szerepelt. A kezelések között elhelyezett kezeletlen parcellákon a szakemberek bemutatták, hogy milyen növényvédelmi problémák jelentkeznének hatékony védelem hiányában.

 

A színes kalászos növényvédelmi portfólióból többek között a Lamardor és a két-két gombaölő és rovarölő hatóanyagot tartalmazó Yunta Quattro csávázószer is bemutatásra került

 

Phytobac – a felszíni vizek védelméért

A felszíni vizek pontszerű szennyezéséért leginkább a növényvédő szerek a felelősek, például a permetlétartály mosásakor, amennyiben ezeket nem szakszerűen kezelik és gyűjtik. A Phytobac-rendszert, a Bayer megoldását erre a problémára Perényi Marianna ismertette.

A Phytobac-rendszer lényege, hogy a permetezőgépek és tartályok öblítése és tisztítása során keletkező mosóvizet összegyűjtik, majd a vízszigetelt tartályban eloszlatják egy talajból és szalmából álló szubsztrátumon. Az esetleges szermaradványok biológiai úton lebomlanak, a tiszta víz pedig elpárolog.

Vízvédelem

Dr. László Péter, az MTA Talajtani és Agrokémiai Intézet tudományos munkatársa, talajtani szakértője előadásában bemutatta a TOPPS water protection projektet.

Az egy évtizede indított nemzetközi program témája a felszíni vizek mezőgazdasági eredetű szennyezésével foglalkozik. A program hazai partnere a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége. A projekt elemzi a szennyezés következtében kialakuló kockázatokat, és megoldásokat is nyújt az ezek nyomán kialakult problémákra.