Joker RT rövidtárcsa – gyors, intenzív, és átvágja magát mindenütt

A tarlóhántást nagyon fontos azonnal a kombájn mögött elvégezni! Az, hogy milyen minőségben sikerül, nagyon függ a munkagéptől és a tarló minőségétől.

Joker Rt daraboló laphenger repcében


Joker Rt laphenger

A szalmamenedzsment nem azt jelenti, hogy eladjuk a szalmát, és elköltjük a pénzt (jobb esetben műtrágyára), hanem a szalmát, növényi maradványokat muszáj bedolgozni a talajba. A szalmamenedzsment egyik része a tarló állapota, vagyis hogy mekkora tarlót hagyunk a kombájn mögött. Minél alacsonyabb a tarló, annál szebb, jobb munkát tudnak végezni a tarlóhántó eszközök. Ne spóroljunk azon a plusz néhány liternyi gázolajon az aratásnál amennyivel alacsonyabb tarlót vágunk, mert ez busásan megtérül! Egy másik igen fontos dolog a szalma rövid szecskázása. Hányszor cserélünk kést, milyen gyakran ellenőrizzük a kések élességét?


Joker Rt MiniDrill

Reggelinél, ha a bicska nem vágja a szalonnát, akkor azonnal megfenjük, mert ha csak roncsolja, akkor a reggeli sem esik jól. A szalma optimális szecskázási hossza 5 cm lenne. Ezen hosszúságú szalmadarabokat tudjuk optimálisan szét is teríteni a levágott területen. Ha azt látjuk, hogy a kombájn mögött rendekben áll a szecskázott szalma, akkor nagyon valószínű, hogy a kések már elkoptak, hosszú a szalma, és így nem tud visszakerülni a helyére. A hosszú szárú szalma lassabban rothad, sok gondot okoz a bekeverése, így sokan joggal állítják, hogy pl. repcét nem lehet mulcs technológiában búza után vetni, meg kell szántani a földet. A szántás igen költséges és rizikós is, a nagy melegben esetleg brutálisan kiszárítjuk vele a talajt. Mit is kellene csinálni? Egyszerűen picit jobban odafigyelni az aratásra, a szalmamenedzsmentet komolyabban venni.

Minden törekvés mellett is vannak azonban olyan növények, amelyeknél a tarlót magasabbra vágjuk. Ilyen a repce, napraforgó. Ezen tarlók bedolgozására a Horsch a Joker rövidtárcsába egy aprítóhengert fejlesztett ki. A repcénél a tarlódarabolás mellett igen fontos a kihullott magvak ultra sekély bedolgozása is. Miért? A repcemagvak 2-3 cm-re bedolgozva ki fognak csírázni, ha mélyebbre kerülnek (5-10 cm), akkor pedig nem. A daraboló laphenger segítségével már 3 cm mélyen teljes átfedéssel el tudjuk végezni a tarlóhántást.

A Joker RT egy új trendet állított fel a rövidtárcsák terén azzal, hogy mellső mélységállító kerekekkel és dupla lezáró hengerrel rendelkezik. A tárcsa és henger közé került a futómű, és az így megnövelt távolság következtében a nagy mennyiségű szalma sem okoz gondot. A Jokerre jellemző még, hogy a tárcsalevelek párosával vannak felszerelve a tartókra, így kétszer nagyobb az áteresztő képessége, valamint a széles gumibakozásnak köszönhetően a tárcsa mindig megtartja a beállított szöget. Ez azért fontos, mert ha változó kötöttségű, vagy nagyon kötött talajokon dolgozunk, a tárcsák húzástávolsága mindig megmarad, a második sor nem fog bevándorolni az első nyomába, így biztosítható a tökéletes, sekély, teljes átfedésű tarlóhántás.

A Joker RT nagy, 1 t/m munkaszélességű súlyának és a csipkés tárcsáknak köszönhetően a nagyon kemény és kiszáradt talajokon is jól tud dolgozni. A napraforgótarlót ugyancsak jól eldolgozza, a laphengerrel a feljött gyomokat is jól leaprítja. A tavaszi magágykészítésében is sokan használják, mivel a tárcsák nagyon gyorsan pörögnek, így nagy mennyiségű aprómorzsás talajt készít. A Jokert különböző adapterekkel szerelhetjük fel. Azon termelők számára, akik baktériumot juttatnak ki a talajra, felszerelhető ez a rendszer, a váz elejére kerülnek a fúvókák, a tárcsamező fölött helyezkedik el a tartály. Ha zöldtrágyázni szeretnénk, a MiniDrill tartály kerül a Jokerra, és a vetőmagot a henger elé juttatjuk ki, ütközőlapos szórófejeken keresztül. Azoknak a termelőknek, akik használnak Partner tartályt műtrágyázásra, és zöldtrágyamagot szeretnének szórni, elég a Jokerre az ütközőlapos szórófejeket elosztótoronnyal felszerelniük. A Partner tartály lehet frontfüggesztésű, 1600 l-es, vagy hárompont-függesztésű, 2800 l-es osztott (60:40) tartály. A második esetben a különböző méretű magvak tökéletesen adagolhatóak, és a levegőáramban összekeverednek. Így precízebb az adagolás.

Ha vetőmagágyat készítünk, akkor az előbbi rendszerrel a talajművelést és a műtrágyázást egy munkamenetben végezhetjük. A Joker RT egy igen univerzális rövidtárcsa, amely nagyban megkönnyíti a termelők munkáját.

SZERZŐ: SZÁSZ

adapter AXIÁL kombájn talajművelés tarlóhántás