fbpx

Trükkös kínai fokhagyma: fagyasztottként érkezik a friss áru

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 04.

Az európai fokhagymatermelők fokozottabb ellenőrzést kérnek az importált kínai fokhagymaszállítmányok terén az Európai Bizottságtól. A hírek szerint a kínai kereskedők 26 millió eurós kárt okoztak már a vámtarifaszámok trükkös alkalmazásával.

fagyasztott fokhagyma
Fagyos a hangulat a mínuszok hiánya miatt (forrás: Shandong Fangxin Food co., ltd)

Módosítani kellene a vámkódexet

A spanyol, francia és olasz termelőkből és marketingesekből álló Fokhagyma Kapcsolati Háló a múlt héten ismét arra kérte Brüsszelt, hogy erősítse meg a vámellenőrzéseket a kínai fokhagymával szemben, különösen a belga határon. A csoport a kérés indoklásaként bemutatott egy összegzést a fokhagymaimportban tapasztalható szabálytalanságokról. A határellenőrzés megerősítése mellett azt kérték, hogy a fagyasztott fokhagymára egyedi vámtarifaszámot hozzanak létre.

Előzmények

Európa mintegy 400 ezer tonna fokhagymát termel egy évben, a legnagyobb előállítója Spanyolország, ahonnan a friss piacra kerül a termék. Emellett 120 ezer tonna szárított fokhagymát importál a közösség (2021), gyakorlatilag Kínából, mivel ennek árával nem tudnak versenyezni az európai termelők. A szárított fokhagyma elsősorban Hollandián és Németországon keresztül lép be az EU-ba.

Emellett fagyasztott fokhagymából 28,5 ezer tonna érkezett az EU-ba, ám tavaly felmerült a gyanúja, hogy ennek egy része valójában friss áruként érkezett a közösség piacára. Ez azért lehetséges, mert a vámtarifaszámból nem derül ki, hogy mínusz hány fokon tárolt termék minősül fagyasztottnak. Így a vámellenőrök elfogadták a -3°C – -4°C-ra hűtött fokhagymát fagyasztottnak, holott azt -20°C alatt tárolva kellene forgalmazni.

A csalás többszörös kárt okoz

Ezért már tavaly novemberben arra kérte a szakma az EU Bizottságot, frissítse a vámkódexet a csalások elkerülése érdekében. A vámtarifaszámokkal való trükközés a fokhagymatermelők szerint mintegy 26 millió eurós kárt okozott az EU-nak, és hátrányos helyzetbe hozta az európai gazdálkodókat. Emellett az unióban tiltott gyomirtók és növényvédő szerek is kimutathatók a kínai szállítmányokban.

A friss piacra termelő spanyol gazdákat sújtja a leginkább a beáramló kínai fokhagyma, hiszen nekik nemcsak a konkurenciával, de az aszállyal is meg kell küzdeniük. Tavaly ötödével kevesebb fokhagymát volt képes leszállítani a spanyol termelés, mint 2021-ben, és az idei év is rendkívül szárazan indul.