fbpx

Konferencia-körút a növénytáplálásról és a precíziós gazdálkodásról

Írta: Szerkesztőség - 2016 december 27.

AGROFIL: Így csináljuk mi…

 

 

 

 

…ahol a fókuszban a nyertes gazda van. Hol segít valójában, és hol van, ahol inkább elvesz a precíziós mezőgazdálkodás? A témáról sallangmentesen, közérthetően hallhatunk „barázdában járó”szakemberektől is.

Nem mellékes kérdése a tápanyag-gazdálkodás a sikeres növénytermesztésnek.

Számtalan új elemmel bővül a szemfüles gazda eszköztára, hogy a termelés mennyiségi, esetleg minőségi mutatóit javítsa, megfelelő technológia mentén homogén, piacképes árut állítson elő, akár nagy tételekben is.

Új fajták, új hibridek jelennek meg. Soha nem látott magaslatokba tör a talajkondicionálás, a talajélet aktiválása, a termelés intenzitásának fokozására. Tökéletes, az elmúlt másfél-két évtizedben már kipróbált és bevált gépek elektronikák állnak készen a precíziós gazdálkodás eszköztárában (differenciált tápanyag-, vetőmag- és növényvédőszer-kijuttatás). Napjainkban jelentős előrelépések történnek a távérzékelési technika fejlesztések eredményeinek a termelés, napi munka és élet szolgálatába állításában. Rohamos fejlődés tanúi lehetünk a jelenben. Óriási verseny folyik minden fejlesztőműhelyben, minél hamarabb, minél jobb genetikát, technikát és technológiát van alkalmunk kipróbálni és alkalmazni.

Nem ingerszegény környezetben élünk. Őrült tempót diktálunk magunknak.

Vajon ebben a rohamtempóban képesek vagyunk mi, gazdálkodók ebből a sok újdonságból kiérlelt technológiákat összerakni és sikerre vinni?

Tudjuk követni a fajtarotációt, és ki tudjuk aknázni a benne rejlő lehetőségeket?

Tovább tudunk-e lépni a precíziós-gazdálkodásban? Meg tudjuk-e ragadni valóban a profitot, vagy csak virtuálisan játszunk vele?

Ha körbenézünk, kevés őszinte mosolyt látunk.

Mi sem tudunk mindent. Sok megválaszolandó kérdéssel találkozunk, amelyek újabb megoldandó feladatokat generálnak.

Nem járunk az út végén, de mondja el egyszerre a gyakorló gazda, a kutató és a kibergeneráció, mit látott a múltban, mit lát a jelenben és mit lát a jövőben!? Beszéljenek a kísérleti eredmények, tárulkozzanak fel a számok! Lássuk az eredményeket, a lehetséges utakat, és zárjuk ki a tévutakat! Így csináljuk mi… Ti hogyan csináljátok?

Mindezt emberközelien, őszintén, kendőzetlenül és nem utolsósorban: helyben. Számunkra nem idegen a vidék és a nyílt, közérthető beszéd.

Töltsünk el együtt egy-egy hasznos napot, ahol mi is kíváncsiak vagyunk mások véleményére, ahol egyszerre adhatunk és kaphatunk válaszokat.

Helyszínek:

  • 2017. február 7.: Lajosmizse
  • 2017. február 8.: Tengelic
  • 2017. február 9.: Szany

Figyelje a MezőHír januári számát a részletes programért és a jelentkezéssel kapcsolatos pontos információkért!