fbpx

Itt a padló: emelkedik a gázolaj ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 02.

Várható volt, be is következett: megfordult a gázolaj ártrendje. Hogy el tudjuk képzelni az alakulását, kicsit vissza is pillantunk az időben.

tankolás
A szezonális munkák anyagot is igényelnek, ami élénkebb szállítójármű-forgalommal jár (fotó: Horizont Média)

Péntektől a benzin ára nem változik, a gázolaj nagykereskedelmi ára viszont emelkedik bruttó 3 forinttal. Így péntektől a 95-ös benzin átlagosan 607 Ft/liter áron lesz kapható, míg a gázolaj átlagára 621 forintra emelkedhet – írja a holtankoljak.net.

Ahogy arra már utaltunk, az üzemanyagok árának el kellett érnie a padlót, hiszen tavasszal rendszerint megélénkül az északi félteke kereslete az üzemanyagok iránt. Ha a lenti grafikonra pillantunk, azt is látjuk, hogy a Covid előtti évben, 2019. március elsején ötödével kevesebbe került a nyersolaj, mint most. Vagyis a mostani pont, nem is annyira „padló”, mint inkább „magas földszint”. Reméljük, a „toronyházba” nem kell megint felmenni…

Egyébként az elmúlt 30 évben a legmagasabb olajárat a 2008-as pénzügyi válság idején mérték (139 dollár/hordó), majd 2011-ben (125,5 dollár). A grafikonon is látható, 115 dollár/hordós „háborús” csúcs ehhez képest szerény megrázkódtatást hozott a globális gazdaságba. A mindennapokban mégis sokkal drasztikusabb hatásokat váltott ki, hiszen Európa kvázi „hadviselő félként” lépett be az orosz-ukrán konfliktusba.

olajárak
Forrás: investing.com