fbpx

Kegyelemdöfés a spanyol kertészetnek: hollandok Marokkóban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 18.

A hollandok célkeresztbe vették az egyre jobban muzsikáló marokkói kertészeti termelést. A nagykövetségük elérte, hogy az észak-afrikai ország befogadja a holland technológia és tudás minden elemét – természetesen a fenntarthatóság jegyében. A spanyolokat megütheti a guta: már így is nehezen boldogultak a marokkói konkurenciával.

holland üvegház Agadir
Már tavaly elkészült a holland bemutató-üvegház Agadirban (forrás: cha-agadir.ma)

Indul az együttműködés

2024. február 27-én kerekasztal-beszélgetést folytat a holland Leiden-Delft-Erasmus szövetség, három marokkói akadémiai intézmény, a holland nagykövetség, valamint a marokkói kertészeti klaszter. A kerekasztal deklarált célja a fenntartható marokkói mezőgazdaság megteremtése. Ennek jegyében a hollandok lényegében termelni tanítják a marokkóikat és üvegházakat építenek. Az észak-afrikai államban a megújuló energia ingyenesen áll a mezőgazdaság rendelkezésére, hiány van viszont vízből, valamint problémát okoz a talajok szikesedése és az elavult termesztéstechnológia.

A holland látogatás előzménye az, hogy 2023 novemberében a holland és a marokkói kormány megállapodást kötött az intenzívebb együttműködésről. Ez érinti a mezőgazdasági oktatást, a vízügyet, a városok „zöldítését”, high-tech üvegházak építését, takarékosabb víz- és vegyszerhasználatot, magasabb hozamok elérését, a betakarítási veszteségek csökkentését, a tárolás és szállítás jobb működtetését. A megállapodás megelőzte (vagy inkább: megelőlegezte) egy egyhektáros bemutató-üvegház felépítése Agadirban – ez egy kikötőváros Marokkó sivatagos részén. (Ennek paramétereiről itt olvashat.) A hollandok rendszerekben gondolkodnak, így mérni is fogják a technikai újítások környezeti hatásait.

Tudást értékesítenek, de a tőke is jön vele

A holland kormány egyébként egyszerre tizennégy feltörekvő államban ösztönözni a kereskedelmet és a beruházásokat. Olyan hatásklaszterek létrehozásával éri el a célját, amelyekbe bevonja a helyi kormányt, kutatást és a piaci szereplőket is. Arra invitálja őket, hogy hajtsanak végre közös projekteket, és az eredményeket ültessék át a gyakorlatba. A marokkói látogatás is egy szemináriummal zárul., amit a holland Top Sector for Horticulture & Starting Materials szervez.

A témához kapcsolódik ez a cikk: Így veszíti el Spanyolország az európai piacot.