fbpx

KWS Magyarország Kft.: a MezőHír 20 éves születésnapi nyereményjátékának júliusi nyereményátadása

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 08.

Szerkesztőségünk születésnapi nyereményjátéka júliusi nyereményének a KWS Magyarország Kft. volt a felajánlója. A cég képviselőivel látogattunk el a Vas megyei Hegyfalu településre, hogy átadjuk a nyertesnek járó ajándékot.

 

Egy gazdaság, amelynek fejlődéséhez az egész család hozzájárul

A hegyfalui gazdaságban lehetőségeihez képest a család minden tagja segíti a munkát. Vizi Ramóna – a nyertes – jelenleg még felsőfokú tanulmányait végzi, így ő főként nyaranta dolgozik a gazdaságban.

A gazdaságot Ramóna nagypapája, Balogh József indította közel negyed évszázada, akit arra kértünk, beszéljen a kezdetekről, s arról, most hol tart a gazdaság.

– 28 éven át dolgoztam a termelőszövetkezetben, majd 1992. januárban „kirúgattam” magam, mert láttam, hogy hamarosan úgyis vége lesz. Úgy gondolom, jól döntöttem, mert az elmúlt közel negyed évszázad alatt sokat fejlődött a gazdaságunk, amiben lányom férjének – Vizi Mártonnak –, de a család többi tagjának is jelentős az érdeme.

1992 januárjában megvásároltam első, Jumz típusú traktorunkat, s azzal kezdtük a gazdálkodást mindössze 4 hektár területen, Vasegerszegen. Az a terület a feleségem szüleié volt, amit részarány-tulajdonban vettünk ki.

A következő években kárpótlásból és tagi részarányból gyarapítottuk termőterületeinket, így fokozatosan nőtt a birtokméretünk, s jutottunk el a jelenlegi mintegy 550 hektár területig; ebből közel 200 hektár saját tulajdon. Napjainkban is folyamatosan próbálunk termőföldet vásárolni, de ez nehéz feladat, mert sok az osztatlan közös tulajdon.

Az egész család segíti a gazdaság munkáját. A lányom, Hajnalka főként a papírmunkát végzi. Férjének, Marcinak a gazdaság irányításában van jelentős szerepe, de emellett gépre is ül, ha szükséges. Az unokáim, Ramóna és Barbara még ugyan tanulnak, de nyáron ők is sokat segítenek. Emellett három alkalmazott dolgozik a családi gazdaságunkban.

 

– Mik a főbb termesztett növények?

– Ezek a klasszikus szántóföldi kultúrák – válaszolta Vizi Márton –, kukoricát 140, őszi búzát 130, napraforgót és tavaszi árpát 60-70, őszi káposztarepcét pedig 100 hektár területen termesztünk. Emellett rét-legelőterületünk is van, de állattartási ágazatunk nincs.

– Milyennek értékeli az idei évet?

– 2016 nálunk az őszi káposztarepce éve, amikor is a 100 hektárnyi területünk termésátlaga 13 kg híján 5 tonna, de volt olyan tábla is, ahol ez a szám 6 tonna fölötti.

Az őszi búza átlaga 9,3 tonna, míg a tavaszi árpáé 7 tonna körüli. Úgy gondolom, a napraforgóval és a kukoricával sem lesz probléma.

A termény mintegy 80%-át be tudjuk tárolni, s akkor értékesítjük, amikor megfelelőnek ítéljük az árát, a tavaszi árpát pedig betakarítás után azonnal eladjuk.

– Mutassa be a gazdaság gépparkját is! Esetleg van olyan gép, ami még hiányzik?

– A gépesítés területén mindig hiányzik valami: ha az ember elmegy egy szakkiállításra, olyan nincs, hogy ne tudna költeni. Azonban minden olyan gép és munkaeszköz megtalálható gazdaságunkban, amivel az összes munkát el tudjuk végezni.

Kettő, illetve 4 évvel ezelőtt vásároltunk egy-egy CLAAS kombájnt, de erőgépeink is fiatalok, hiszen a legidősebb is mindössze 6 éves. Teljesítmény tekintetében kissé túlgépesítettünk, de a mai szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárási viszonyok között ez szükséges.

A közelmúltban vásároltunk egy HORSCH Pronto 6 méter munkaszélességű vetőgépet, a kukoricát pedig hatsoros Monosem vetőgépünkkel vetjük.

Vizi Ramónát arra kértük, mondja el, hol tanul, s mik a jövőre vonatkozó tervei a munka területén.

– Jelenleg Gödöllőn, a Szent István Egyetemen tanulok mezőgazdasági szakon. Barbara testvérem pénzügy és számviteli szakon tanul a Corvinus Egyetemen, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Tanulmányaink befejezése után mindketten a családi gazdaságban fogunk dolgozni, amit már régóta tudunk; a pályaválasztásunk is többek között ennek érdekében történt.

– Milyen munkákat végez a gazdaságban, amikor a tanulmányai ezt megengedik?

– Ha kell, traktorral dolgozom, de kezelem a Manitou rakodót vagy a szárító- és tisztítógépet is, tehát amire épp szükség van. Barbara főként a traktorral szeret dolgozni.

– Az egyetemen mi a kedvenc témája?

– Itthon állattenyésztéssel nem foglalkozunk, amiről sok újat hallok az egyetemen, s nagyon tetszik az a terület. A kedvencem mégis a talajmunka, ebből írom a szakdolgozatomat, amihez kísérletet is végzek.

– A KWS Magyarország Kft. ajánlotta fel a nyereményt. Milyen vetőmagot választottak?

– Amikor megtudtuk, hogy én nyertem, már megvásároltuk az őszi káposztarepce vetőmagot, így édesapám javaslatára kukorica vetőmagot választottunk. Fajta tekintetében a céget kértük meg, hogy ajánljon számunkra megfelelőt.

 

KWS – a vetőmag-specialista

A KWS Magyarország Kft. részéről az átadón Mester Anita területi képviselő, Kónya Zsolt régióvezető, valamint Szeidl Balázs értékesítési és marketingvezető képviselte a nyereményt felajánló céget.

Kónya Zsoltot arra kértük, hogy mutassa be azt a vetőmagot, amit a nyertes gazdaságnak ajánlottak.

– Ramónáéknak a KWS 2482 kukoricahibridet ajánlottuk, mert egyrészt ez a hibrid már bizonyított a gazdaságukban, másrészt mivel található náluk szárítóberendezés, ebben a régióban a FAO 400-450 éréscsoporttal nagyobb nyereség érhető el.

A KWS 2482 a cég új hibridjei közül hazánkban a legnagyobb területen termesztett, vetése az ország egész területén javasolt.

A KWS 2482-es hibrid jó paraméterekkel rendelkezik: igen kompakt cső, s kiváló stressztűrő-képesség jellemzi, főként szárazság tekintetében. A hibrid továbbá rendkívül jó vízleadású, stabil a szárszilárdsága.

A KWS hibrideket a kelet-közép-európai régióra és klímáira nemesítettük, így ezek már 6-7 °C-on elvethetőek, így biztosítják az időben beérést.

A KWS ma már a korai éréscsoportban is képviseli magát, így búza előveteményének is tudunk kukoricahibridet ajánlani a FAO 280-340 éréscsoportban.

Szeidl Balázstól először azt kérdeztük, hogy mi a KWS portfóliójából a legnagyobb mennyiségben értékesített vetőmagfajta.

– Árbevétel tekintetében első a kukorica, második az őszi káposztarepce, ami az idei évben nagyon megközelítette a kukorica árbevételét. Ezt követi a napraforgó, amihez nagy reményt fűzünk a jövőre vonatkozóan, majd a cirok következik.

– Hogyan szerepeltek a KWS hibridjei kultúránként az idei évben? – kérdeztük Kónya Zsoltot.

– A silókukorica esetében a déli régió adatairól számolhatok be, ahol 60 tonnás eredmények is vannak, de valószínűleg itt, a nyugati körzetben is elérjük az 55 tonnát, s talán még többet is.

A KWS a silókukorica beltartalmi értékének tekintetében Európa szerte piacvezető, de véleményem szerint a hazai termesztett terület vonatkozásában is dobogós helyen állunk.

Ciroknál és őszi káposztarepcénél piacvezető a KWS hazánkban, amit remélem, az idei évben is meg tudunk tartani. A piacvezető HYBRIROCK mellett három új őszi káposztarepce hibridet tudunk ajánlani, ez a MARC KWS, a GORDON KWS és az ALVARO KWS.

A KWS értékesítési és marketingvezetője elmondta, hogy kukoricahibridjeik részesedése is évről évre növekszik, ezek jól felveszik a versenyt a konkurenciával, napjaink nagyüzemi elvárásainak tekintetében.

A Kleffmann piackutatási értékelési folyamata lezárult, ennek eredményeképp kiderült, hogy kukorica vonatkozásában kettő cég piaci részesedése tudott növekedni; ezek közül az egyik a KWS.