A LEMKEN több izgalmas, új fejlesztéssel lép piacra

Írta: MezőHír-2021/12. lapszám cikke - 2021 december 12.

November közepén a Lemken központjába, a németországi Alpenbe várta a szakújságírók nemzetközi csapatát a több mint 230 éves mezőgazdasági gépgyártó cég. Az új gépek bemutatására nemcsak a gyár által létrehozott bemutatócsarnokban nyílt lehetőség, hanem azok a szántóföldön is debütáltak.

 

LEMKEN Solitair DT.
LEMKEN Solitair DT.

 

LEMKEN Solitair DT: vetőgépkombináció a profik számára

Minimális vonóerő-ellenállás, beépített rövidtárcsa, kényelmes kezelés és egy nagy, osztott magtartály – ez az új LEMKEN Solitair DT vetőgép. Ezzel a géppel a LEMKEN, a professzionális növénytermesztés specialistája teljesen átalakította a vontatott vetőgép-kombinációinak kínálatát, még erősebben a jövedelmezőségre koncentrálva a fejlesztéseit. Hogy az első lépésben biztosítsa a megfelelő visszatömörítést, az új Solitair DT egy mellső gumikerekes tömörítőegységgel van felszerelve. A magágykészítés második lépéséhez a DT-t egy viszonylag nagy, 465 mm átmérőjű homorú tárcsákkal ellátott rövidtárcsával is felszerelték, és ezt egyedi laprugós biztosítással látták el. Ha a talajművelés intenzitásának a csökkentése a cél, olyankor függőleges hullámos tárcsák használhatóak a homorú tárcsák helyett, melyek kevésbé hatolnak a talajba, csökkentve a vízveszteséget és a gyomok kelését. Ha a vetett sorok célzott visszatömörítése szükséges, akkor a rövidtárcsa után egy trapéz tömörítőhenger is felkapcsolható. A Solitair vetőrendszerének „szívét” egyedi elektromos hajtású, műtrágyának ellenálló adagolók képezik, melyek mindegyike egy külön elosztót lát el vetőmaggal. A magadagolókerék-készletek szerszám nélkül cserélhetőek. A Solitair DT vetőgépre szerelt vetőegységen a bevált, paralelogrammavezetésű OptiDisc duplatárcsás csoroszlyák találhatóak, mélységhatároló kerékkel ellátva. A DT magtartály maximális űrtartalma 5 100 liter, és osztott magtartályos kivitelű. Az osztott magtartály lehetővé teszi a Solitair DT esetén a műtrágyázással kombinált vetést vagy különböző vetőmagok vetését. Két változat érhető el: a kevert kijuttatású változat esetén a műtrágya és a vetőmag ugyanabba a magárokba kerül, míg az elkülönített kijuttatású változat a vetési mélység alá juttatja ki a műtrágyát, az erre a célra szolgáló duplatárcsás csoroszlyák révén. A LEMKEN új Solitair DT vetőgépe, négy és hat méteres munkaszélességben, 2022 őszi vetési szezonra lesz elérhető.

 

Karat kultivátor
Az új Karat kultivátor függesztett és féligfüggesztett változatban is elérhető, három és hét méter közötti munkaszélességben

 

Az új LEMKEN KARAT kultivátor: alacsony vonóerőigény, sokoldalú alkalmazási lehetőség

Az új Karat három kapasoros kultivátor sokkal hatékonyabb kialakítású, mint az elődje: a kapák immár szimmetrikusan vannak elrendezve a vontatás tengelye mentén, amitől a gép rendkívül alacsony vonóerő-igényű, s ugyanakkor intenzív keverőhatással rendelkezik. A kialakítás a korábbi modellekhez képest könnyebb vontathatóságot és kisebb oldalra húzást eredményez. Ez különösen fontos, amikor a kultivátor műholdas irányítórendszerrel üzemel. A kapák elrendezése csak az egyik kulcsfontosságú terület, amit a LEMKEN továbbfejlesztett a Karat kultivátornál, mely régóta nagyon sikeres termék. A munkagép immár több felszereltségi és vonórúd-választási lehetőséggel érhető el, mint korábban, még sokoldalúbb felhasználást biztosítva a professzionális növénytermesztésben, illetve lehetővé teszi a maximális abroncsméretű traktorokkal történő üzemeltetést. A sekély művelésre szánt szárnyas kapák szélesebbek lettek. Alternatívaként a keskeny kapák mély művelésre használhatóak. Új, speciális kialakítású terelőlemezek javítják a keverőhatást. A Karat 10 DeltaCut kapákkal is felszerelhető a sekély műveléshez, melyek felár ellenében karbidfelrakással is elérhetőek. A gép alapkivitelben gyorscserélő rendszerrel rendelkezik, hogy a kezelő gyorsan és egyszerűen be tudja állítani a munkamélységet 5 és 30 cm között. Újdonságnak számítanak a szélső egyengető művelőelemek, melyek lehetővé teszik a gép összecsukott állapotban történő használatát. A kultivátor – vevői kérés esetén – mellső tárcsasorral is felszerelhető. Ez biztosítja, hogy a nagy mennyiségű szerves anyagot még hatékonyabban keverje be a talajba. A tárcsák, melyek egyedileg vannak laprugókra felfüggesztve, átvágják a tarlómaradványokat és felaprítják a nagyobb rögöket, hogy a gép intenzíven tudja keverni a talajt az eltömődés veszélye nélkül. A kapatagok mögött elhelyezett, központilag állítható egyengetőegység egyenletes elmunkálást tesz lehetővé. Opcióként speciális kialakítású csillagkerekek rendelhetőek, melyek a henger előtt haladva optimális eredményt biztosítanak, főként kötött talajokon dolgozva. Az új Karat kultivátor függesztett és féligfüggesztett változatban is elérhető, három és hét méter közötti munkaszélességben. A vonóerő-fokozó és a dombos területek művelését segítő Contour Track rendszer a féligfüggesztett változatokhoz érhető el. Szükség esetén a vásárlók a LEMKEN hengerek teljes választékából választhatnak. Opcióként hátsó boronaegység rendelhető, ami eltávolítja a talajt a gyökerekről. Az új Karat 10 első változatai 2022 nyarától érhetőek el.

 

ISOBUS-vezérléssel történő szántás
Az ISOBUS-vezérléssel történő szántás egyre népszerűbb

 

Új vezérlés a LEMKEN Juwel 8i számára

A LEMKEN Juwel függesztett váltvaforgató eke új ISOBUS-os változata továbbfejlesztett IQ ekevezérlő rendszert és új kialakítású kezelőfelületet kapott, amely intuitív módon vezeti végig a kezelőt a beállításokon. Ez a művelet egy ISOBUS-képes traktorterminállal is elvégezhető. A tarlónjáró kivitelnél az előre beállított elsőekefej-fogásszélesség eltárolható és megjeleníthető a terminálon. A mélységhatároló kerékkel beállítható mechanikus mélységállítással a Juwel 8i egy költséghatékony belépőszintű változatot képvisel az ISOBUS-rendszerű ekék között.

Az ISOBUS-vezérléssel történő szántás egyre népszerűbb, mivel a vezérlőterminál segítségével végzett átfordítási, dőlési, fogásszélesség- és munkamélység-beállítások időt takarítanak meg, és a változó talajviszonyokhoz való rugalmasabb alkalmazkodást tesznek lehetővé. Ezeknek az ekéknek a csatlakoztatása is gyors, mivel csak három hidraulikatömlőt kell csatlakoztatni.

Az elektrohidraulikus fordítóművel szerelt új Juwel 8i nyolc különböző műveletsor beprogramozását és szükség szerinti használatát teszi lehetővé. Például csak egyetlen mozdulatot igényel annak biztosítása, hogy az utolsó barázda mindig sekély legyen a forgó szántásakor, hogy elkerülje a mély keresztirányú barázdákat a táblán. Egy másik előnye, hogy az eke hidraulikus dőlésállítása egymástól függetlenül végezhető a jobb és bal oldalon, ami minden körülmény esetén optimális szántási képet eredményez.

Ahogyan a „nagy testvér”, a Juwel 10, úgy a Juwel 8i is kényelmesen szállítható közúton az Uni-kerék segítségével anélkül, hogy a felső függesztőkart le kellene kapcsolni. Ez növeli a biztonságot és kényelmet, mivel nincs szükség a traktor és a munkagép közötti műveletre.

A vázfordító munkahenger a közúti szállításhoz nyomásmentesítve van a közúti szállításhoz, ami lehetővé teszi az útfelület egyenetlenségeinek a kiegyenlítését. Az új Juwel 8i 2022 márciusától lesz a kereskedőknél elérhető.

 

SprayKit
A SprayKit más munkagépekkel is használható, nem csak sorközművelő kultivátorokkal, valamint rendelkezik mechanikus szakaszvezérléssel

 

A LEMKEN fronttartállyal kombinálja a sorközművelő gépeket

A kapásnövények esetén a kijuttatási mennyiség jelentősen csökkenthető a sorok közötti mechanikai gyomirtás alkalmazásával a sorok egyidejű sávpermetezése mellett. Ezért bővíti a LEMKEN a Steketee választékot a SprayHub fronttartály kiegészítéssel. A tartály a hátsó függesztésű sorközművelő kultivátorral a SprayKit alkalmazással van összekapcsolva. A két elem kombinációja biztosítja azt, hogy a koncentrált permetezés csak a soron történik, így a gazdálkodók 40% és 60% közötti vegyszert tudnak megtakarítani. Ez a kombináció munkaerő költséget is megtakarít, mivel a sorközművelés és a permetezés egy menetben van elvégezve. A SprayHub a permetlé kijuttatás minden szükséges sebességfüggő funkcióját egyesíti. A fronttartály saját kezelőszervekkel, keverővel és tisztítórendszerrel rendelkezik. A vezérlés ISOBUS rendszerű, a kezelés intuitív módon végrehajtható a MegaSpray szoftver segítségével.

A SprayHub tartálytérfogata 1 100 vagy 1 500 literes lehet, rendelkezik tisztavizes tartállyal, kézmosó tartállyal és feltöltő szűrővel. A szilárd vegyszerek feloldásához bekeverő fúvóka is elérhető. Szintén elérhető a CTS csatlakozás az érintésmentes bekeverés érdekében.

A SprayKit más munkagépekkel is használható, nem csak sorközművelő kultivátorokkal, valamint rendelkezik mechanikus szakaszvezérléssel. A következő lépcsőben, tervben van a soronkénti vezérlés is, ami lehetővé teszi a GPS alapú automatikus szakaszvezérlést.

A Steketee EC Weeder kijuttatási technológiája a SprayHub optimális használatához lett kifejlesztve. A magasságban állítható fúvókatartó skálával van ellátva a kívánt permetezési magasság és helyzet könnyű beállításához, ami lehetővé teszi a kívánt permetezési sáv egyedi meghatározását a sortáv, a növény és a kijuttatás típusának függvényében. A különböző kijuttatási eljárásokhoz különböző fúvókák használhatóak. A speciális sávpermetező fúvókák, melyek permetező kúpja a beállított sávban egyenletes koncentrációjú permetlé kijuttatást biztosítanak, különösen előnyösek a sávpermetezés és a sorközművelés kombinációjához.

A SprayHub a SprayKit rendszerrel 2022 tavaszán kerül bevezetésre. A jövőben elérhetőek lesznek olyan opciók, melyek lehetővé teszik a rendszer használatát ejtőcsövekkel, a sorközművelő kapákra szerelt gyökérzóna alatti műtrágyázással és az Azurit vetőgéppel történő kombinációban.

 

Fodor Mihály