fbpx

Orvia – a víziszárnyas-tenyésztés specialistája

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 06.

A hazai mulardkacsa-előállítás 60%-át adó francia tulajdonú Orvia vállalat közel két évtizede van jelen Magyarországon, ahol fő termékükből, a mulard gácsérból jelenleg mintegy 2,5 millió darabot állítanak elő éves szinten.

A XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakkiállításon beszélgettünk Pandur Mónikával, a Magyar Mulard Kft. ügyvezetőjével, s megkértük, mutassa be cégüket.

– A Magyar Mulard Kft. 2007-ben alakult francia és magyar vállalkozások vegyesvállalataként, mulard kacsa keltetésére, valamint tenyészállat tartására.

2010 óta vagyok a cég ügyvezetője, akkor tojások bérkeltetéséből állt tevékenységünk jelentős része: éves árbevételünk 200 millió forint körül volt. Később telepeket vásároltunk, saját termelést indítottunk be. Fő termékünk a mulard gácsér előállítása, amiből jelenleg évente mintegy 2 millió darabot értékesítünk. Cégünk jelenlegi éves árbevétele több mint egymilliárd forint.

– Miért döntött úgy a francia tulajdonos, hogy Magyarországon alapítson céget?

– 1997 óta dolgozom a francia tulajdonú Orvia cég magyarországi képviselőjeként, az egyetem utolsó évében kaptam erre lehetőséget a tanáromtól, akit a francia cég megkeresett. Akkor az Orvia közvetlenül értékesített a magyar vásárlóknak, én közvetítő és tanácsadó agrármérnökként álltam a két fél között. A hazai cégalapítás gondolata már ekkor megfogalmazódott.

– Hány telephelye van jelenleg hazánkban az Orvia cégnek?

– A vállalat Magyarországon hat telephellyel rendelkezik, ahol főként mulard szülőpártartással foglalkozunk, de ezenkívül fontos tevékenységünk a liba nagyszülőpár tartás is, ami magasabb genetikai értéket képviselő állomány: a tenyésztési fokozatban azt a szintet képviseli, aminek utódai szülőpárként állítják elő a további generációt a végtermék céljára.

– Hányan dolgoznak a Magyar Mulard Kft.-nél?

– Több mint 60 fő dolgozik cégünknél. Az adminisztrációs bázisunk a kecskeméti irodánkban található.

– Hogyan értékesítik az előállított terméket, s hogyan értékeli a jelenlegi piaci lehetőségeiket?

– A Magyar Mulard Kft. leginkább hazai piacra termel, exportra főként tojókacsát állítunk elő. A 2016. év reményeim szerint kivételes esztendőnek számít majd: a tavalyi év végén Franciaországban állat-egészségügyi problémák léptek fel a baromfiszektorban, ami nagymértékű termeléscsökkenést eredményezett Franciaországban; hazánkban viszont jelentős növekedést hozhat.

– Az állattenyésztési ágazatban az év 365 napján dolgozni kell, találnak erre kapható dolgozókat?

– Cégünknél kiváló középvezetői csapat dolgozik, akikre mindig számíthatunk. Büszke vagyok rájuk, kiváló szakmai munkát tudunk velük elérni.

A fizikai dolgozók tekintetében országos szinten vannak nehézségek az állattenyésztési ágazatban, de elmondhatom, hogy akik nálunk dolgoznak, szintén oszlopos tagjai a csapatunknak, mindig számíthatunk a munkájukra; őket megtalálni, behozni a csapatba és megtartani ezzel együtt nagy kihívást jelentő feladat számunkra.

– Mi a Magyar Mulard Kft. számára a következő lépés, vannak-e új ötleteik?

– A kft. 2010 óta teljes egészében francia tulajdonban lévő vállalat. Az Orvia jelentős fejlesztéseket tervez hazánkban, így többek között új keltetőüzemet kívánunk felépíteni.

– Terveik között szerepel-e más országok irányába terjeszkedni Magyarországról?

– Igen, az Orvia a magyarországi céget mintegy bázisnak hozta létre, hogy a környező kelet-európai országokat innen könnyebben elérjék termékeikkel. A nagyszülőpár állománnyal az is a célunk, hogy hazánkból egy nap alatt tudjunk közúton napos állatokat szállítani az Európán belüli keleti piacokra.