fbpx

A Gabonakutató igazi értékei

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 21.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. idei kukorica és szója portfóliója igen sok lehetőséget kínál a termelőknek arra, hogy a legmegfelelőbb fajtát válasszák. Nemesítési hagyományainkat továbbvisszük a minden évben újdonságokkal jelentkező kínálatunkban, amelynek a jó termőképesség mellett a stabilitás adja az igazi értékét.

A megújult kukorica portfóliónkat olyan hibridek erősítik, amelyek a kiemelkedő stressztűrő képességet és termésstabilitást már jóval magasabb terméspotenciálon ötvözik. Az új, szuper korai éréscsoportban minősített hibridek koraiságukkal, termésstabilitásukkal és plasztikusságukkal bizonyították, hogy egyedi igények kielégítésére is alkalmasak. Az újabb genetikai anyagok már a legjobb FAO 200-as hibridek termésszintjét súrolják.

A legújabb elismerésű GKT3213-as az éréscsoportjában kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező hibrid. A NÉBIH teljesítménykísérleteiben a 2013-2014-es évek átlagában 25%-kal teljesített jobban a sztenderdeknél. Fővetésben korai virágzásával elkerüli a július-augusztusi hőhullámokkal terhelt időszakot, korán beérik, és alacsony szemnedvességgel betakarítható. A szuper korai és igen korai hibridek június közepén vetve is biztonságosan silózhatók még az őszi fagyok előtt.

A FAO 300-as és FAO 400-as hibridek a vetésszerkezetben meghatározó arányuk és fejlődési ütemük miatt a hő- és szárazságstressznek leginkább kitett éréscsoport. Az április harmadik dekádjára eső fővetésben ezek a hibridek július elejei, közepi virágzásukkal már könnyen beleeshetnek egy a nyár közepén rendre megérkező hőhullámba. Többek között ezért is tolódott az elmúlt években a kukorica vetése egyre korábbra. Fajta jelöltjeinket változatos ökológiai környezetben vizsgáljuk, különös tekintettel a szárazságnak kitett termőhelyekre. A FAO 300-as igen erős mezőnyben az elmúlt években bevezetett GKT 372 és GKT 376 hibridjeink mellé érkezik a háromvonalas GKT 384.

A FAO 400-as GKT 413-as és a GKT 414 hibridjeink különlegessége, hogy mind a kedvező csapadékellátottságú, mind a hőhullámokkal terhelt körülmények között is kiváló silóparaméterekkel rendelkeznek.

A szója a kukorica egyik alternatívájának is tekinthető, mivel jövedelmezősége vetekszik a kukoricáéval, amit a fehérjenövényekre meghirdetett támogatás is tovább növel. A zöldítésben szintén fontos szerep jut a hazai előállítású, nem génmódosított szójának. A Gabonakutató egyrészt a jó minőségű oltóporral kezelt fajtát, másrészt a termékekre és a területre adaptált korszerű technológiát és a folyamatos konzultáció lehetőségét is biztosítja. Kínálatunk legismertebb és egyben legkeresettebb fajtája a kiváló alkalmazkodóképességű Pannónia kincse, amely évek óta az ország egyik legnagyobb területen termesztett szójája.

Szerző: Virágné Pintér Gabriella, Dr. Lehoczki-Krsjak Szabolcs