fbpx

Olaszország Kínával versenyez a kazah búzaért

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 14.

Az elemzők korábban azzal számoltak, hogy a kazah búza gyenge minősége miatt lanyhulni fog a kínai és az olasz kereskedők vásárlási kedve. A számok ezt egyelőre nem igazolják vissza.

kazah gabonavonat
Kazahsztán vonaton küldi a gabonát a Távol-Keletre (forrás: uic.org)

Közel fél millió tonnát vásárolt Olaszország

Már írtunk róla, hogy az olaszok nagyon rákaptak a kazah és a szerb búzára. Kazahsztánban szeptember 1-től szeptember 1-ig tart a „búzaév”. Korábban még sosem tudták átlépni a 6 millió tonnás exporthatárt, ám a legutóbbi értékesítési szezonban rekord mennyiségű kenyérgabonát szállítottak ki: 8 millió tonnát. Még érdekesebb, hogy kik voltak a legfőbb vásárlóik. Az első helyeken természetesen a környező országok állnak, aztán jön a meglepetés:

  1. Üzbegisztán (3,9 millió tonna),
  2. Tádzsikisztán (1 millió tonna),
  3. Afganisztán (744 ezer tonna),
  4. Türkmenisztán (540 ezer tonna),
  5. Olaszország (450 ezer tonna),
  6. Kína (415 ezer tonna).

Az olasz kereskedők csaknem félmillió tonnás üzletet bonyolítottak Kazahsztánnal, és ezzel megelőzték a kínai vásárlókat is. A korábban fontos partnernek számító Irán viszont áttért az orosz búzára, és ez folytatódott a szeptemberben kezdődött, új értékesítési szezonban is. Irán konkrétan egy szem gabonát sem kért korábbi beszállítójától október végéig.

Verseny a harmadik helyért

Kína és Olaszország viszont fej fej mellett a harmadik helyért versenyeznek az első exportadatok alapján. Olyan hagyományos vásárlókat utasítottak maguk mögé, mint Afganisztán és Türkmenisztán:

  1. Üzbegisztán (514 ezer tonna),
  2. Tádzsikisztán (215 ezer tonna),
  3. Kína (89 ezer tonna),
  4. Olaszország (85 ezer tonna),
  5. Türkmenisztán (67 ezer tonna),
  6. Afganisztán (48,6 ezer tonna).

Idén Kazahsztánnak a tavalyinál kevesebb búzája van, így az eddigi eladások 16 százalékkal szerényebbek, mint a tavaly október végéig exportált mennyiség. A minőségi problémák miatt az elemzők korábban a kínai és az olasz érdeklődés lanyhulásával számoltak, de mint látjuk, a számok ezt egyelőre nem igazolják vissza.