fbpx

A repce betakarításán túl vagyunk, kezdődnek az idei vetések

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 21.

Július 25-én a Vetőmag Szövetség aratási helyzetképe az őszi káposztarepce-területek 99%-os betakarítottságáról számolt be. 250 969 hektárról összesen 800 039 tonna termés került le, ami 3,188 t/ha országos termésátlagot jelent. (A tavalyi kedvezőtlen évjáratban 2,4 t/ha lett az országos átlag.) Szép, sőt kimagasló eredményekről bőven hallunk, kísérleti és üzemi területeken is.

Mondogattuk, hogy az idei kedvező repcés év lesz, hogy elrontani lesz nehéz a repcét, de egy-két eredmény valóban meglepetést szerzett. Elég mostoha körülmények között és technológiailag elhanyagolt területekről is „vágtak” üzemi körülmények között 4 t/ha feletti átlagokat. Voltak repceterületek, amelyek a késői vetések miatt 2–4 leveles állapotban voltak még decemberben is, a termelők sok esetben zöldtrágyánál többet nem is láttak az állományban, mégis meghagyták a táblákat, mondván: a repce csodákra képes. Az aratások után beigazolódott, hogy kár lett volna ezeket megsemmisíteni, hiszen az ilyen területek is produkáltak 3-3,5 t/ha feletti eredményeket. (Több helyen igazolódott, hogy a SHERPA és a SHREK valóban jól tűri a megkésett vetést.)

Beszéljünk kicsit a kiugróan magas számokról is: üzemi körülmények között 15-20 ha-os területek átlagában előfordultak 7 t/ha feletti eredmények is. (Például SHREK hibridünk esetében akár 7,5 t/ha!) A SHREK kimagaslóan teljesített az ország minden területén, szép számmal produkálva 5-6 tonnás átlagokat. Hasonlóan jó eredményekről számolhatunk be a MERCEDES és DIFFUSION hibridjeink esetében is. A „jól bevált” mezőny is hozta a formáját, a SHERPA és a VISBY a teljesítménye alapján továbbra is fontos helyet foglal el a hazai vetésszerkezetben.

 

 

Mint termékfejlesztő nem hagyhatom szó nélkül a kísérleti eredményeket sem, hiszen itt figyelhetjük meg a legújabb hibridjeinket, amelyek kereskedelmi forgalomban még nem voltak jelen. Elsősorban az üzemi kísérletek az érdekesek, hiszen itt nem kis parcellás rendszerben dolgozunk, hanem akár 0,5, 1, 3, 5 hektáros parcellákon is, amelyek eredményei sokkal informatívabbak lehetnek a termelők számára. A legszembetűnőbb a betakarításokon az volt, hogy a kombájn igazolta, amit eddig is mondtunk: a legújabb genetikák új lépcsőt képviselnek mind termésmennyiségben, mind alkalmazkodóképességben. Ez egyrészt abban mutatkozott meg, hogy a legtöbb kísérletünket toronymagasan a DALTON nyerte meg, több helyen is 7 t/ha-os vagy azt közelítő eredményekkel, szorosan karöltve a SHREK-kel. Az alkalmazkodóképességüket pedig alátámasztja, hogy eltérő körülmények között is képesek voltak ezt a mennyiséget produkálni. Munka közben a kombájnban ülve figyelemre méltó volt, hogy „nem ugrált” a parcella betakarítása közben a hozammérő, amely a régebbi hibrideknél nagyobb kilengéseket mutatott. Például egy adott hibridnek lehet 5 tonna feletti az eredménye, de a parcellán belül mutatkozhattak 2,5 tonnás és 7 tonnás részek is. Ellenben az újabb hibridek sokkal kiegyenlítettebb képet mutattak. Persze lehet ezt a talaj egyenetlenségeire fogni, de mégsem tenném, hiszen több területen is ez volt a tapasztalat, egymás melletti parcellákon, ahol váltakozva régebbi és újabb hibridek sorakoztak egymás mellett.

A legújabb hibridek valóban új távlatokat nyitnak meg a hazai repcetermesztők számára. A PHOENIX CL a Clearfield gyomirtási technológiával gazdálkodóknak biztosít lehetőséget arra, hogy ugyanolyan kimagasló terméshozamokat érjenek el, mint a hagyományos hibridekkel. A DALTON a hagyományos, középkésői éréscsoport hibridjei között tör a csúcsra, RLM7 alapú fómarezisztenciával. A tavaly bevezetett SHREK pedig nagyüzemi körülmények között is bizonyította idén stabilitását és termőképességét. Kimagasló stressztűrésével, szembetűnő becőméretével a következő évtized egyik meghatározó repcehibridje lesz Magyarországon.

Gódor-Horváth Boglárka
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu