Repcetermesztés jövedelmezően – Euralis hibridekkel

Írta: Szerkesztőség - 2016 július 21.

Az elmúlt évtizedben a repcetermesztésben hazánkban jelentős technológiai előrelépés volt tapasztalható

A hibridtechnológia elterjedése húzta magával a növényvédelem fejlődését is, mivel a repcehibrideket alacsonyabb tőszámmal vetik, így kiemelt fontosságú lett a gyomosodás ellen az őszi védekezés. Fontos és ma már kihagyhatatlan technológiai elem a regulátorozás, amely a biztonságos áttelelés feltétele. A gyommentesen tartott, és megfelelő fenológiai stádiumban áttelelő repceállomány a magas terméshozam és így jövedelmezőség alapfeltétele.

A termesztés során kiemelt fontosságú az időzítés; az optimális időben elvégzett vetés, a megfelelő fejlettségi stádiumban megtörtént kezelések (gyomirtás, növényvédelem) kulcsfontosságúak az eredményesség szempontjából. Legalább ilyen fontos a betakarítás időpontjának pontos meghatározása; a túlérett állapotban történt aratás igen komoly pergési veszteséggel járhat, így csökkentve a hektáronkénti hozamot és a jövedelmezőséget.

Az intenzív technológiában rejlő lehetőség maximális kiaknázásához csúcsteljesítményű repcehibridekre van szükség; ennek az igénynek megfelelően az Euralis a 2016-os szezontól két új, kiemelkedő teljesítményre képes repcehibridet mutat be.

Az ES FLAMENCO egy, a korai éréscsoportba tartozó újdonság, amely elsőrangú adaptációs képességének köszönhetően az ország minden repcetermesztő régiójában magas szintű teljesítményre képes.

A másik újdonság, az ES IMPERIO a középérésű csoportot erősíti, és már bizonyította kiemelkedő termőképességét: a 2015-ös NEBIH regisztrációs kísérletekben számos helyszínen 5,8 t/ha feletti eredményeket produkált.

A hagyományos technológiával gyomirtható repcehibridek mellett a 2015-ös szezon óta már a Clearfield-technológia is elérhető az Euralis hibridszortimentjében. Az ES AQUAREL CL a korai éréscsoportban kiegyensúlyozott teljesítményre képes, az új Clearfield technológiának köszönhetően a szükséges kezelések egy nagyobb időintervallumban végezhetők el, emellett a nehezen irtható kétszikű gyomok ellen is hatékonyabb a védekezés.

Az új bevezetések mellett számos már jól bevált repcehibrid gazdagítja az Euralis szortimentjét: a korai szegmensben az ES DARKO és az ES NATALIE, a középérésű csoportban pedig az ES MERCURE már számos termelő bizalmát elnyerte. Legyen szó bármilyen éréscsoportról vagy technológiáról, az Euralis repcehibridek kiemelkedő hozamokkal és termésbiztonsággal járulnak hozzá a jövedelmező repcetermesztéshez.