fbpx

Öntözés Napja Lakitelek-Szentkirályon

Írta: MezőHír-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 05.

A növekvő szárazság az Alföld szántóföldi kertészeteinek is egyre nagyobb gondot okoz, amelynek tartós megoldását csak a legmodernebb öntözési technológiák alkalmazása jelenti. Ezeket a lehetőségeket mutatta be öntözési közösségeknek és gazdálkodóknak a közelmúltban, az „Öntözés Napján” az UNIVER-AGRO Kft. és a BAUER Hungária Kft. az Univer Lakitelek–Szentkirály határában lévő kísérleti gazdaságában.

A Bács-Kiskun megyei Lakitelek-Szentkirály határában létesített kísérleti gazdaságban a növénytermesztés vízigényének kielégítésére az elmúlt években többlépcsős fejlesztések mentek végbe. Először hét kút adta az öntözővizet a gazdaság ültetvényeinek. A 2021-ben üzembe állított új öntözőmű már a felszín feletti vízkészleteket is hasznosítja. A legkorszerűbb vízellátási technológiával, digitális vezérlő- és ellenőrző egységek alkalmazásával végzi a vízpótlást. Ez a fejlesztés az Univer Öntözésfejlesztési Konzorcium keretei között valósult meg, közel 1,3 milliárd forintos támogatott beruházással. Ezzel mintegy 15 kilométerről, a Tiszából oldják meg az ültetvények vízellátását.

 

öntözőberendezés
Működés közben a legkorszerűbb öntözőberendezések

 

A példamutató fejlesztés öntözőberendezéseit a maga szakterületén nagy tapasztalatú, minden részletre kiterjedően kiemelkedő minőségre törekvő BAUER Hungária Kft. biztosította. A BAUER Csoport a legszigorúbb európai normák szerint tervezi és valósítja meg öntözőrendszereit, megoldásaiban öt földrészen szerzett tapasztalatai összegződnek. Az agrártermelők számára Magyarországon is problémát jelent a fokozódó szárazság, amelynek következményei a BAUER intelligens és takarékos öntözési rendszereivel ellensúlyozhatók. Ezekkel ugyanis lehetséges a hatékony és pontos vízkijuttatás az öntözött terület minden pontjára.

A konzorcium 5 „center” öntözőgépet és 3 „lineár” öntözőgépet vásárolt a BAUER Hungária Kft.-től. A berendezések kialakítása lehetővé teszi, hogy az UNIVER-AGRO a legrugalmasabban és költséghatékonyan tudja öntözni területeit. A berendezésekkel olyan vízcseppméretek és öntözésintenzitás érhető el, ami a leginkább hasonlít a természetes esőéhez. A szórófejek állítható magasságúak, így a talaj- és növényközeli vízkijuttatással akár 10-15 százalékkal is csökkenthető a párolgási veszteség. A BAUER Hungária Kft. szállította a teljes hálózat működéséhez szükséges szivattyúkat és a teljesen automatizált működéshez nélkülözhetetlen öntözésvezérlést is.

Az UNIVER-AGRO és a BAUER Hungária a beruházás során szerzett speciális tapasztalatait osztotta meg a térség termelőivel a kísérleti gazdaságában megtartott „Öntözés Napja” rendezvényen. A nagy sikerű eseményen négy környező település (Lakitelek, Nyárlőrinc, Szentkirály és Tiszaalpár) öntözési közösségeinek és számos mezőgazdasági vállalkozás képviselői vettek részt. Csak e települések mintegy 300 hektár öntözhető, öntözendő kertészeti, mezőgazdasági területet képviselnek. A szakmai előadásokkal és területszemlével egybekötött rendezvény házigazdái bemutatták vendégeiknek a teljes öntözőművi fejlesztést a tervezéstől a kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig. Mindezt annak érdekében tették, hogy a jövőben még több homokhátsági gazdálkodó tudja kertészeti területének öntözésével fenntarthatóan és versenyképesen ellátni a hazai élelmiszeripart kiváló magyar mezőgazdasági nyersanyaggal.

 

Fodor Mihály