fbpx

A természetben mindennek fellelhető az ellenszere

Írta: Sándor Ildikó - 2023 április 12.

A Biocont Magyarország Kft. 20 éves évfordulója kapcsán hívta meg a sajtó képviselőit a lajoskomáromi Páskom Gasztroműhelybe március 30-án, ahol a két évtized szakmai munkájáról, egy új kiadványról és üzleti kapcsolataik bővítéséről adtak tájékoztatást.

Mit tud a biológiai növényvédelem valódi szakértője?

Már a hazai agrárszóhasználatba is kezd beépülni a regeneratív gazdálkodás fogalma, amely két évtizeddel ezelőtt még úttörő gondolatnak számított. Najat Attila, a Biocont Magyarország Kft. ügyvezetője  két évtizedük szakmai munkáját foglalta össze sajtótájékoztatójukon, kiemelve, hogy a biológiai növényvédő szereiről ismert cég az idei évtől talajmikrobiológiai és talajkondicionáló termékekkel is kiegészítette portfólióját.

A Biocont Magyarország Kft. 20 évvel ezelőtt azzal a szándékkal alakult, hogy a biológiai növényvédelem hazánkban kevésbé ismert technológiáit, készítményeit meghonosítsa, minél több termelővel megismertesse. A csehországi (Modrice) székhelyű, immár 30 éves múltra visszatekintő Biocont laboratory spo.s.r.o. leányvállalataként az integrált- és ökológiai gazdálkodás, a biológiai növényvédelem úttörője és piacvezető szereplője hazánkban, számos gyümölcs, szántóföldi és kertészeti kultúrában kínálva innovatív, biológiai megoldást üzemi szintű termelőknek és hobbi kertészeknek egyaránt. Ahogy Nagy Bálint ismert mondása szólt, a „természetben mindennek fellelhető az ellenszere”, a Biocont termékpalettáján megtalálhatóak a biológiai növényvédő szerek, de emellett már elérhetőek biostimulátorok, bioaktivátorok, így többek között a Chemical-Seed Kft. Activstart bioaktivátora is. – hangsúlyozta Najat Attila.

Aktualizálták és új köntösben, a mai technológiákra hivatkozva adták ki újra szakkönyvüket

Hazánkba látogatott Dr. Milan Hluchý, a Biocont Csoport (Biocont Laboratory spol. s.r.o.) alapító-tulajdonosa, és annak a szakkönyvnek a társszerzője, amit az integrált növénytermesztés egyik atlaszaként ismer a hazai és nemzetközi szakma egyaránt. 30 évvel ezelőtt szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva, svájci szerzőkkel jelent meg először egy összefoglaló kiadvány, ami a kórokozókat és kártevőket gyűjtötte össze szántóföldi növénykultúránként. A most megjelent, új kiadású kötet pedig a kertészeknek, ültetvénytulajdonosoknak fog kedvezni, címe. „A gyümölcsfák és a szőlő védelme az ökológiai és integrált növénytermesztésben”. Az integrált és ökológiai gazdálkodás kapcsán Dr. Milan Hluchý megosztotta szakmai álmát is a rendezvényen a sajtó képviselőivel: „Jelenleg Csehországban a szőlőültetvények 70%-án integrált, 20%-án pedig biológiai gazdálkodás folyik. Remélem, hogy a jövőben a zömében konvencionális szántóföldi növénytermesztésünkben is megjelenik majd ez a tendencia”.

Nem a mérleg az összehasonlítás alapja

Az idei évtől a Biocont Magyarország Kft. is csatlakozott a Kukorica Kör Egyesület munkájához – a közös célokat a sajtótájékoztatón is megerősítette Daoda Zoltán, a KKE ügyvezetője. A tavaly bejegyzett egyesület alapvető célja a kukoricán keresztül a gazdaságos növénytermesztés módszereinek népszerűsítése, amihez a precíziós szemlélet, a finanszírozási megoldások és kalkulációk ugyanúgy hozzátartoznak, mint a talajéletet szem előtt tartó technológiák vagy az integrált, sőt akár ökológiai növénytermesztés. Ezekben az irányelvekben talált közös célra a Kukorica Kör Egyesület és a biológiai növényvédelemben élenjáró termékeket forgalmazó Biocont Magyarország Kft. Az egyesület az idei évtől közel 30 demofarmon végez kísérleteket, ahol a termelők év közben, a gyakorlatban is meggyőződhetnek egy-egy innovatív megoldás valódi teljesítményéről – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Daoda Zoltán. Az egyesület az idei évtől indítja termelési versenyét is, ahol pont a hatékonyság lesz a fő mérce, így hazánkban először, nem a mennyiség, hanem a hatékonyság, azaz a konkrét jövedelmezőség lesz mérlegelve a történet végén.