fbpx

Kverneland-gépbemutató Prágában

Írta: Szerkesztőség - 2015 november 02.

 

Nagy-György János, a Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője az új iXdrive önjáró permetezőgép előtt

 

A világ egyik vezető mezőgazdasági gépgyártója és fejlesztője, a Kverneland Group nemzetközi sajtótájékoztatót és gyakorlati bemutatót tartott Prágában, amelyen számos újdonságot ismerhettek meg a résztvevők. Alábbi cikkünkben ezek közül válogatunk, a teljesség igénye nélkül.

Kverneland iXdrive – az önjáró permetezőgép

Megbízható, tartós, könnyen karbantartható

A Kverneland a rendezvényen bemutatott iXdrive önjáró permetezőgéppel teljessé tette szántóföldi permetezőgépei kínálatát. Nagy-György János úgy gondolja, hogy az iXdrive nagy sikernek bizonyul majd a hazai piacon. A Kverneland iXdrive két típusa, a 4240 és az 5240 lesz elérhető a gazdálkodók számára 4 000, illetve 5 000 literes névleges tartály térfogattal.

A Kverneland Group kiemelt figyelmet fordított az iXdrive önjáró permetező tervezése során a megbízhatóságra, a tartósságra és a könnyű karbantartásra. Az iXdrive egy permetezőgépben ötvözi a gazdaságosságot, a hatékonyságot és a kényelmet. A permetezési feladatokra gyakran rövid idő áll a gazdálkodók rendelkezésére, ezért a nagy teljesítmény jogosan elvárt igény. Az önjáró permetező kabinja tágas, kényelmes, valamint jó kilátást biztosít a kezelője számára.

Kverneland permetezéstechnológia

A Kverneland iXdrive bal oldalán, a kerekek között helyezték el az EasySet ellenőrzőpanelt, amiben az elektronikus szelepek, a szivattyúk, a szűrők, a vegyszerbemosó és a csatlakozók egyaránt helyet kaptak: ennek köszönhetően itt minden megtalálható, amire a gép feltöltésekor és leeresztésekor szükség lehet.

Az iXdrive permetezőn alapfelszereltség a Kverneland iXclean Pro automatikus szelepmenedzsment, ami azt jelenti, hogy minden funkció nyomon követhető a kabinból. Az átváltás a különböző funkciók között – feltöltés, keverés, permetezés, hígítás, öblítés és tartálymosás – rendkívül egyszerű, mindössze egy gomb megnyomásával elvégezhető.

Az IsoMatch GEOcontrol-alkalmazás opcionálisan elérhető az IsoMatch Tellus terminálhoz, ami GPS-antennával kombinálva teljesíti a könnyű, egyszerű és hatékony gazdálkodás követelményét, hiszen felügyeli a munkafolyamatot.

Professzionális permetezőkeretek

Az iXdrive HSS, 27-40 méter közötti széles, vagy HSA, 24 és 30 méter közötti szélességű, kombinálható alumínium kerettel rendelhető. A három részben csukható HSS-keret a minimális súlyt a maximális tartóssággal és stabilitással ötvözi. A high-tech HSA erős alumínium keret a kialakítása által hatékony védelmet biztosít a könnyen tisztítható szórófejeknek.

Az iXdrive valamennyi szórókerete iXflow spray line cirkulációs rendszerrel szerelt alapkivitelben is, ami a gyors reagálású permetezőrendszer kialakításához pneumatikus fúvóka elzárással kiegészíthető, valamint megfelelő a nagy sebességű munkavégzéshez és az automatikus GPS funkciókhoz.

Optimális megoldás a növényvédelemhez

Az optimális növényvédelemhez az iXdrive három különböző hasmagassággal – 130, 150 és 170 cm – érhető el, s a hidraulikusan állítható nyomtávnak köszönhetően valamennyi kultúrához a megfelelő sortávolságot tudjuk illeszteni.

A kezelő kényelmét és a keret stabilitását hidropneumatikus tengelyek garantálják, a 3D hátsótengely-felfüggesztés pedig a tengely mozgását biztosítja, ezáltal korlátozza az alváz hatását a keretre. Az iXdrive erős alvázának optimális súlypontja tökéletes egyensúlyt biztosít a különböző körülmények között, a tank töltöttségétől és a keret pozíciójától függetlenül.

A résztvevők az önjáró permetezőgép mellett a Kverneland Rau iXter A10 függesztett permetezőgéppel is megismerkedhettek.

Az összecsukható Kverneland Kultistrip

A Kverneland 2013-ban mutatta be a Kultistrip merev vázas változatát, amely kiváló teljesítménye révén számos gazdaságban, különböző szántóföldi körülmények között bizonyított Európa-szerte.

Annak érdekében, hogy egyesíthessék a nagy munkaszélességet, valamint a gyors és biztonságos közúti szállítást, a Kverneland Group kifejlesztette az új összecsukható Kultistrip sávművelő gépet. A Kultistrip különböző munkazónáinak speciális kialakítása jól művelt sávokat eredményez nagy munkasebesség – ezáltal nagy teljesítmény – mellett.

A Kultistrip munkaeszközhöz opcionálisan különböző típusú műtrágya-kijuttató is rendelhető, ami tovább fokozza a hatékonyságot, hiszen egy menetben elvégezhető a tápanyag-utánpótlás és a sávművelés.

Az összecsukható Kverneland Kultistrip 4500F és 6000F 4,5 m, illetve 6 m munkaszélességben érhető el, minden lehetséges sáv- és sortávolsággal.

Az összecsukható Kultistrip vázszerkezete rendkívül erős, nehéz talajviszonyok és nagy talajellenállás mellett is kiválóan használható. A Kultistrip kellően rövid, kompakt kialakítású vázának köszönhetően nem igényel nagy emelési kapacitást a gép teljes súlyához képest.

A három részben összecsukható új Kultistrip vázzal a munkagép eléri a 3 m alatti szállítási szélességet, így nagy sebesség mellett is biztonságos a szállítása.

A Kultistrip merev vázas változatban 3, 4,5 és 6 méteres munkaszélességgel és 45-től 80 cm-ig terjedő sortávolsággal rendelhető, ami külön kérésre akár ennél nagyobb is lehet.

A szántóföldi gépek tekintetében további újdonság a nagy területteljesítményű, 6,4 méter munkaszélességű FXF szárzúzó is, ami eddig hiányzott a Kverneland termékkínálatából.

 

A szélsőséges időjárási viszonyok és rövidebb vetési időszakok miatt egyre inkább nagyobb teljesítményű gépekre van szükség a szántóföldön

 

Kverneland 2500 i-Plough – az intelligens ekék új generációja

Szállítástól a tökéletes szántásig – rekordidő alatt

A Kverneland kifejlesztette az Isobus-kompatibilis 2500 i-Plough függesztett váltvaforgató ekéjét, aminek köszönhetően az eke valamennyi beállítása a traktorkabinból elvégezhető.

Az i-Plough rendszer többek között automatikusan kiszámolja az eke első fej fogásszélesség beállítását a traktor hátsó kerekéhez, s könnyű átállítást tesz lehetővé a szállítási és a munkapozíció között.

Az i-Plough képes továbbá beállítani az első ekefejet, a munkaszélességet, a munkamélységet, a dőlésszöget, valamint A-B vonalhoz az egyenes barázdát.

Egyértelmű információk a lehetséges beállításokról

Az i-Plough célja a felhasználó munkájának megkönnyítése: az Isomatch Tellus vagy más Isobus-terminál egyértelműen mutatja a lehetséges beállításokat.

Az i-Plough beállítása a talajkörülménynek megfelelően előzetesen elvégezhető az adott traktorra, és ez traktorcsere vagy a talajkörülmény megváltozása esetén könnyen módosítható.

Az i-Plough négy alapvető funkciója

Az i-Plough szántás funkciója során minden fontos beállítás elvégezhető a traktorkabinból az Isobus terminálon keresztül. A szállítás funkciónál automatikus nyitási, csukási sorrend áll rendelkezésre, a biztonságos szállítás érdekében. A munkaregisztráció is fontos funkció a szabálytalan táblákhoz és a táblavégi fordulókhoz.

A negyedik alapfunkció a munkaeszköz le- és felkapcsolása, ami biztonságos csatlakozást nyújt az eke vonórúdjának a traktor függesztőszerkezetéhez.

Kverneland Accord Optima vetőgép

A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb hat- és nyolcsoros Kverneland Accord Optima TFprofi vetőgép legújabb frissítéseit, amik a modern gazdálkodói igényekre – nagy hatékonyság, alacsony teljesítményigény – lettek tervezve.

Az új Optima TFprofi opcionálisan négy járókerékkel szerelhető fel, s a beépített intelligens munkahengereknek köszönhetően a munkagép tökéletesen leköveti a talajfelszín egyenetlenségeit.

Az Optima vetőgép ventilátora a vonórúd elülső részén kapott helyet, a kisebb forduló elérése érdekében, a csatlakozása pedig vonólapos kivitelű lett.

A műtrágyatartály több mint 2 000 liter kapacitású, és opcionálisan mérőcellákkal is felszerelhető.

A hidromotor hajtású adagolórendszer nemcsak növeli a kényelmet, de a műtrágya-adagoló pontosságát is javítja.

Az új Optima TFprofi tökéletes választás azon gazdálkodók és vállalkozók számára, akik tudják legalább 100 lóerős traktorral működtetni – egyúttal a lehető legnagyobb teljesítményt elérni – a 6 méter munkaszélességű vetőgéppel.

Az Optima TFprofi a jól ismert Optima HD vetőgép-technológiával szerelt, e-drive II-vezérléssel ellátott, és robusztus, megbízható vázszerkezettel rendelkezik.

A Kverneland Accord az Optima V típusválasztékát is kiegészítette, így mostantól négy gerendelytípussal – 6, 6+1, 7 és 8 soros – érhető el.

A szélsőséges időjárási viszonyok és rövidebb vetési időszakok miatt egyre inkább nagyobb teljesítményű gépekre van szükség a szántóföldön. Ezért a Kverneland Group Soest GmbH egy újdonságot is bemutatott az Optima vetőegységen, amely megnöveli a munkasebességet a jól ismert precíziós vetőgépen. Ez a „Safe &˛Speed Kit” szett, amely – kifejezetten kukorica vetésére – korlátozott mennyiségben már kapható lesz a 2016-os tavaszi szezonban.