fbpx

A hormonhatású gyomirtó szerek a 21. században is nélkülözhetetlenek

Írta: Szerkesztőség - 2015 november 30.

A növényi anyagcsere szabályozásának egyik legfontosabb vegyületcsoportja a növényi hormonoké. Ezek a sejtosztódást, a növényi növekedést, a sejtek megnyúlását, a fejlődést vagy nyugalmi állapotot, és az öregedést is befolyásoló vegyületek, melyeket a növényi sejtek egy része állít elő.

A hormonok kis mennyiségben termelődnek, egymással összefüggésben fejtik ki hatásukat. A legfontosabb növényi hormonok az auxinok, a citokininek, a gibberellinek, az etilén és az abszcizinsav. Emellett számos hormon jellegű vegyületet mutattak ki, amelyek kisebb-nagyobb mértékben befolyásolják a növényi anyagcserét.

Már az 1940-es években rájöttek, hogy az auxinhoz hasonló, mesterségesen előállított vegyületekkel serkenteni lehet a növények növekedését. Később kiderült, hogy ezek a vegyületek nagy dózisban adagolva gyomirtó szerként is használhatók. Az első szelektív gyomirtó szer molekula a 2,4-D volt, melyet további fenoxi-származékok követtek, amelyek az egyszikű kultúrnövények (gabonafélék, kukorica, rizs, rét-legelő területek) szelektív gyomirtására alkalmasak.

A fenoxi-származékot tartalmazó herbicideknek egész családja jött létre. A különböző fenoxi-alkán-karbonsav hatóanyagok eltérő hatékonysággal avatkoznak be az egyes kétszikű gyomnövények életfolyamataiba, így eltérő a gyomirtó hatásuk. Néhány további herbicid szintén hormonhatásszerű tüneteket mutat, de ezek nem fenoxi-származékok.

A fejlesztéseknek új irányt szabott egy felfedezés, amely kimutatta, hogy a már ismert herbicid molekulák a növényi sejtben csak úgy tudnak kapcsolódni a hatás helyén, ha megfelelő térszerkezetük van. Ezt a poláros fény síkjának elforgatásával lehet érzékelni. A jobbra forgató vegyületek hatékonyak, míg a tükörképük nem hatásos vegyület, amely csak a környezetet terheli. Biotechnológiai úton előállított baktériumokkal „jobbra forgató” tejsavat fermentáltak, amelyből elő tudják állítani a kizárólag hatékony diklórprop és mekoprop molekulákat tartalmazó vegyületet. Később az MCPA hatóanyag optikailag aktív formáját is előállították.

A fenoxi-herbicidek elsősorban a magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények elpusztítására alkalmasak. Leginkább a gabonafélék, kukorica, rizs, rét, legelő és a fűmagtermesztés területén használatosak, a fenoxi-vajsav származékok pedig a pillangós virágú kultúrnövények gyomirtásában segítenek. A fenoxi-herbicidek számos előnnyel rendelkeznek, amely megmutatkozik abban is, hogy több évtizedes használatuk során sem avultak el, továbbra is nélkülözhetetlen elemei a vegyszeres gyomirtásnak.

Az utóbbi évtizedekben elterjedtek a szulfonil-karbamid hatóanyagot tartalmazó herbicidek, melyek szintén több kultúrában alkalmazhatók. A kétszikű gyomnövények szulfonil-urea hatóanyagokkal szembeni rezisztenciájának kockázatcsökkentésére az egyik legjobb megoldás a fenoxi-herbicidekkel történő kombinálásuk. Ezek a kombinációk nemcsak a gyomok elpusztításában és a rezisztencia kialakulásának megakadályozásában jeleskednek, hanem egyben költségtakarékos megoldást is jelentenek.

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.com/hu/kezdolap