fbpx

Jól kontrollált vetések

Írta: Szerkesztőség - 2012 augusztus 08.

Szerencsére ma már senki előtt nem kell bizonygatni a vetésellenőrzők fontosságát. A DIGITROLL vetésellenőrző készülékei 1992 óta segítik a gazdálkodók vetésbiztonságát.

Mégis van új a Nap alatt: a legújabb fejlesztésű SEED MASTER INTEGRA és SEED MASTER FLOW CALIBRA monitorok néhány szokatlanul új és hasznos tulajdonságát emeljük ki két innovatív gazdálkodó véleményén keresztül.

Radák József neve már sokak számára ismerősen cseng. Somogyjádi gazdaságában az elmúlt évek során talán több svéd szakember fordult meg, mint néhány városunkban, úttörő szerepet vállalt ugyanis a svéd VÄDERSTAD TEMPO szemenkénti vetőgép fejlesztésében, szántóföldi tesztelésében. Ugyanígy meghatározó volt az a javaslata a DIGITROLL fejlesztői felé, hogy a magok fotocellás ellenőrzése mellett fontos lenne ezen a vetőgépen a műtrágya kijuttatását, sőt a talajfertőtlenítő sorokat is figyelni. A dugulást, kifogyást azonnal látni kell!

Így egyedülálló módon elkészült az a SEED MASTER FLOW CALIBRA műtrágyaáramlás-figyelő rendszer, amely képes a beállított adag áramlását menet közben mérni. A mért referenciához képest állítható küszöbértékű hibajelzés figyelmeztet, ha lecsökkent a mennyiség vagy eltömődött a sor. S bár felmerült a kétely, miszerint vajon az apró szemcséjű talajfertőtlenítőt is látják-e majd a fotocellás érzékelők, de az elképzelés a gyakorlatban is bizonyította helyességét.

Míg a CALIBRA egy kijuttatási adagot képes egyszerre nyomon követni legfeljebb 64 soron, addig a SEED MASTER INTEGRA a mag-, műtrágya- és a mikrogranulátum-adagok egyidejű kalibrálását és hibajelzését is képes elvégezni, összesen akár 128 sorig.

További előnye az INTEGRA monitornak, hogy a szemenkénti és gabonavető-gépek vetésellenőrző programjait is tartalmazza. Hozzácsatlakoztatva a gabona- vagy a precíziós magérzékelőket, az annak megfelelő program töltődik be, és máris készen áll a vetésre.

Ez a gazdaságosság tetszett meg tágabb hazánkban Bagin Tamásnak a felvidéki Kolárovóból, aki Accord szemenkénti vetőgépéhez tavasszal már INTEGRA monitort kért, gondolva az őszi búzavetésre is. Most már csak gabona fotocellákat kell beszereznie 6 méteres gabonavető-gépéhez, a ugyanis a monitor rendelkezésére áll.

Így összes vetési folyamata kontrollált!