fbpx

Hiába az akciók, csökkenő pályán a boltok forgalma

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 08.

Júliusban 0,2 százalékkal kevesebb árut vásároltunk a boltokban, mint júniusban. Olyan visszafogott a fogyasztásunk, mint a Covid idején volt, azzal a különbséggel, hogy most ezalatt nem a megtakarításaink, hanem az adósságaink nőnek.

bevásárlókosár
Továbbra is meggondoljuk, mit és mennyit vásárolunk (fotó: Horizont Média)

A KSH legfrissebb jelentése szerint 2023 júliusában 7,7 százalékkal kevesebb árut vásároltunk a boltokban, mint egy évvel ezelőtt (naptárhatástól megtisztítva 7,6%-kal kevesebbet). Az élelmiszerüzletekben 4,1 százalékkal csökkent az értékesítés, míg a benzinkutakon 20,5 százalékkal. Hogy elhelyezhessük a számokat: a fogyasztásból származó bevételek fele az élelmiszervásárlásból származik és csak 17%-a a benzinkutakon eladott üzemanyagból. Vagyis az államháztartás szempontjából valóban riasztó lehet, amikor az ennivalón takarékoskodunk. Az üzemanyagok adótartalmának jövő évi emelése azonban minden forgalmazott árut meg fog drágítani.

Az év teljes eddigi részét tekintve az első 7 hónapban eladott árumennyiség csaknem 10 százalékkal volt kevesebb, mint 2022 azonos időszakában. Hozzá kell tennünk, hogy a tavalyi év első fele a Covid utáni visszapattanás és a lakosságnak juttatott bőséges pénzforrás miatt vásárlási lázban telt el. A fékezés a vásárlóerőt meghaladó drágulással nyáron indult el. Most nagyjából annyira visszafogott a kereslet, mint a járvány első évében volt. A tavaszi számokhoz képest azonban javulásról beszélhetünk.