fbpx

Nem éri meg lemondani a kukoricáról…

Írta: MezőHír-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 02. -Hirdetés

Jelentősen visszaesett a kukorica tervezett vetésterülete az idei évben; a jelenlegi prognózisok alapján a 2022. évi közel 1,1 millió hektár helyett 871,2 ezer hektár tervezett vetésterülettel kalkulálnak a szakemberek. Ez több mint 200 ezer hektárral elmarad a korábbi évekhez képest. A Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint azonban nem éri meg lemondani a kukoricáról egy aszályos év miatt, sokkal inkább innovatív megoldásokkal, szemléletváltással hosszú távra érdemes tervezni.

Hazánk tradicionális és jelentős kukoricatermesztő országnak számít, az Európai Unió egyik meghatározó exportőr állama. A tavalyi aszályos év hatására a terméshozam rekord alacsonyan alakult, és a szárazság hatására a hazai tengeri minősége is messze elmarad a megszokott szinttől, ugyanis sok tételben aflatoxinnal találkozhatunk. Emiatt, illetve a korábban viszonylag magas áron kínált áru következtében az ó termésből is találunk még a raktárakban, viszont erre érdemi kereslet továbbra sincs. Az új termésre vonatkozó kereskedői kalkulációk az árakban némi elmozdulást mutatnak, s ha változatlanul megmarad az árak csökkenő trendje, akkor a vételi ajánlatok a bűvös 200 eurós szint alá is „benézhetnek”.

Reng Zoltán, a Szabadegyházán működő kukoricafeldolgozó vállalat, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint a globális és európai árak csökkenésének hátterében az új terméssel kapcsolatos kifejezetten optimista várakozások, továbbá a tavalyi termés iránti visszafogott kereslet áll. A szakember szerint Brazíliában rekord kukoricatermés várható (131,6 millió tonna), míg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának előrejelzése is 125 millió tonnányi brazil terméssel számol. Hasonlóan kedvező kép körvonalazódik az Európai Unióban. Bár Spanyolországban és Olaszországban jelentős csapadékhiánnyal küzdenek, az EU Tanácsának előrejelzése az alacsonyabb kukorica-vetésterület ellenére is közel 12 millió tonnával nagyobb várható terméssel számol. Hazai viszonylatban április közepére csak a tervezett vetésterület negyedén, körülbelül 200,4 ezer hektáron zajlott le a vetés, vélhetően a gazdák a tavaszi esőzések, a nedves talaj miatt kivártak még.

„Összegezve tehát elmondható, hogy a kukoricatermés kilátásai globális és európai szinten is kedvezőek, a háború miatt várhatóan tovább csökkenő ukrán kibocsátást könnyedén ellensúlyozzák akár a brazil, akár az amerikai előrejelzésekben szereplő mennyiségek” – teszi hozzá a vezető.

A fejlesztések a Hungranánál az idei évben sem állnak meg

Szemléletváltás szükséges

Ahogy változik a világ, változnak az elvárások, a kihívások, és ezekhez alkalmazkodni kell. A 110 éves múlttal rendelkező kukoricafeldolgozó vállalat tulajdonosai és vezetősége elkötelezett a folyamatos fejlődés mellett. Az elmúlt években több kapacitásnövelő beruházás, illetve nagyszabású digitalizáció is megvalósult, melyet egy nemzetközi szakmai zsűri rangos díjjal jutalmazott.

„A fejlesztések a Hungranánál az idei évben sem állnak meg, folyamatosan dolgozunk olyan innovatív megoldásokon, melyek nemcsak vállalatunk számára, de partnereinknek is hatékony megoldásokat nyújtanak. Hiszünk abban, hogy a siker egyik kulcsa a környezetünkkel összhangba állított folyamatos fejlődés” – mondja a vezérigazgató.

„Minden szakmai fórumon, agrárkonferencián hangsúlyozom, hogy a szektor képviselőinek, részvevőinek gondolkodásában is szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a jövőben is képesek legyünk megőrizni hazánk versenyképességét a globális piacokon, és a hazai termelők költséghatékonyan gazdálkodjanak, és a kiváló minőségű hazai gabona álljon rendelkezésre. Mit értek szemléletváltás alatt? Nem tervezhetünk csak egy évre előre, hosszabb távú tervekkel, innovatív megoldásokkal és globális szemlélettel maradhatunk élvonalban a jövőben” – összegez Reng Zoltán.