fbpx

Új csávázószer a kalászosok védelmére

Írta: Szerkesztőség - 2010 augusztus 10.

Lapunk júniusi számában beszámoltunk a Chemtura AgroSolutions májusi országos rendezvényeiről, amelyek témáiból akkor – aktualitásának megfelelően – a repce pergési veszteségét csökkentő Elastiq készítményre vonatkozó tudnivalókat ismertettük. Az őszi kalászosok vetőmag-csávázási szezonjára készülve e számunkban most a Rancona 15 ME nevű új csávázószerről elhangzottakat idézzük fel.

 

A Chemtura és jogelődje, az Uniroyal termékpalettáján mindig jelentős szerep jutott a vetőmagkezelésnek, a csávázószereknek. Bizonyíték erre a Vitavax csávázószer, amely az elmúlt két évtizedben vezető helyet vívott ki magának a hazai csávázószer-piacon. A gyártó folyamatos fejlesztésének eredményeit megtestesítő új készítmény az ipkonazol hatóanyagú termék, a Rancona 15 ME csávázószer, amelyet a cég angliai munkatársai mutattak be a májusi magyarországi szakmai tanácskozásokon.

A Balatonlelle melletti Rádpusztán tartott szakmai tanácskozáson Keith Galley, a csávázószerek marketingmenedzsere röviden utalt arra, hogy amíg a felhasznált növényvédő szerek mennyisége az elmúlt néhány évben azonos szinten mozgott világszerte, addig a csávázószer-felhasználás növekedést mutatott. A világ csávázószer-forgalma ma kb. 2,4 milliárd dollár, ebből legtöbbet Európa használ fel. A Chemtura a harmadik helyen áll a csávázószergyártók között. A cég továbbra is elkötelezett a csávázószerek fejlesztésében, a vetőmaggal összefüggő növényvédelmi kérdések kutatásában. A munkát az evesham-i (Anglia) kutatóközpontban végzik, a világ összes országára vonatkozóan. A vetőmagvak kezelésére szolgáló szerek közül a Vitavax hosszú éveken keresztül elsősorban a kalászosokban volt meghatározó, a tirám hatóanyagú Royal filo kukoricában, borsóban és különböző zöldségfélékben használatos, míg a rovarölőszeres csávázókat a Signal 300 ES képviseli a termékkörben. A jövő célkitűzései között szerepel a Rancona termékcsalád bővítése, továbbá egy szisztemikus rovarölő csávázó kifejlesztése, de terveik vannak a biológiai magvédelem terén is.

A Rancona egy felszívódó hatású, új triazol hatóanyagot tartalmaz, amely a vetőmagra nézve nagyon biztonságos és kiváló gombaölő hatású. Kiváló biológiai hatékonysága révén igen kis mennyiségben is megbízható védelmet nyújt a vetőmaggal terjedő és a talajból fertőző kórokozók ellen. A csírázást és a csírázási erélyt semmilyen körülmények között nem hátráltatja. Ez azért fontos, mert néhány más triazol típusú készítménnyel ellentétben ez a szer alacsony talajhőmérséklet esetén sem gátolja a magvak csírázását és a csíranövények kezdeti fejlődését.

A kiváló biológiai hatékonyságon túl a Rancona formulációja, a mikroemulzió (ME) érdemel figyelmet. Mint az előadó elmondta, ez teljesen új szerforma a csávázószerpiacon; a literenként 15 gramm hatóanyag rendkívül apró cseppekben, nano méretekben eloszlatva van jelen a rendszerben. Az új mikroemulziós formuláció mind a terméknek, mind a felhasználónak és a kezelt vetőmagnak is számos előnyt biztosít. Mindenekelőtt megemlítendő az alacsony felhasználási adag (búzában 1,0 liter, árpában 1,33 liter tonnánként). További technikai előny a csávázószer alacsony viszkozitása, ami alacsony és magas hőmérsékleten egyformán jellemzi ezt a formulációt; a termék homogén marad, s ez a tárolás és a felhasználás során egyaránt kedvező, mivel nincs ülepedés. A kis részecskeméret tökéletesebb felületi fedettséget és jobb hatóanyag-eloszlást biztosít a csávázott mag felületén. Mivel a formuláció semmiféle szilárd részt nem tartalmaz, ezért a csávázott magról a megszáradás után sincs leporlás. Fizikai tulajdonságaiból eredően a szer kisméretű fúvókákkal juttatható ki, ami finom porlasztást és tökéletes bevonatot eredményez a magon. Különösebb keverést nem igényel, és használata után a csávázógép könnyen tisztítható. Ugyancsak a kedvező tulajdonságaiból eredően könnyű a csávázógépet kalibrálni; a csávázott magvak folyása, áramlása a vetőgépben zavartalan. Az engedélyezett adagban a csávázógép által megkívánt mennyiségű víz hozzáadásával, de önmagában is kijuttatható. A Rancona 15 ME csávázószer fentebb említett felhasználóbarát tulajdonságait az előadó még azzal is kiegészítette, hogy a készítmény gyakorlatilag szagtalan, és a tárolóedényből maradék nélkül kitölthető, anélkül, hogy azt kimosnánk. A Rancona először Kazahsztánban, majd Angliában, Ukrajnában, Romániában, Moldovában, illetve ez év tavaszán Magyarországon is engedélyokiratot kapott, de közeljövőben Bulgáriában és Franciaországban is várható a regisztrálása. Tervük 2010-ben az európai, afrikai és közel-keleti régióban 150 ezer liter Rancona eladása – említette az előadó.

Malcolm Tomkins fejlesztési és technikai menedzser azokról a laboratóriumi és szabadföldi kisparcellás kísérletekről számolt be, amelyekben a Rancona hatását a hazai piacon is jól ismert és használt csávázószerekkel hasonlították össze. A kísérletekben hazai és külföldi vizsgálatok egyaránt szerepeltek. Ezek során elemezték a csírázási százalék és a csírázási erély alakulását a szerek esetleges keléslassító hatását, és természetesen a különböző kelési betegségek, mindenekelőtt a fuzárium elleni védő hatásukat. Mivel a csávázószereknél különösen fontos, hogy biztonságosak legyenek a vetőmagra, azaz a lehető legkevésbé legyen növénykárosító mellékhatásuk, ezért normál és dupla dózisban is tesztelték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy a Rancona valamennyi vizsgált paraméter tekintetében elérte vagy meghaladta a konkurens termékek tudását, még dupla dózisban alkalmazva sem csökkentette a magvak csírázóképességét.

Lehet-e tárolni, s ha igen, meddig a csávázott vetőmagot? – hangzott a kérdés a hallgatóság soraiból. A válaszból megtudtuk, hogy bár a kísérletek szerint normál körülmények között végzett 12 és 18 hónapos tárolás során a csávázott magon nem csökkent a hatóanyag mennyisége, mégis azt javasolják, hogy – a bizonytalan üzemi tárolási körülmények miatt – lehetőleg annyi magot kezeljünk, amennyit el is fogunk vetni. A készítmény egyéb kalászosokban való felhasználhatósága az előadó szerint biológiai hatás és egyéb szempontok alapján vélhetően nem lesz ellenjavallt, de az erre irányuló kísérletek még nem zárultak le – válaszolta egy újabb kérdésre.

Dr. Kondár László, a cég fejlesztési és engedélyeztetési menedzsere előadásában a hatékonysági vizsgálatokon kívül a csávázószerek termésre gyakorolt hatásáról is szólt, ami, mint ismeretes, szakmai berkekben sokat vitatott kérdés. Mindenesetre a Gabonakutató Nonproft Kft.-vel közösen végzett szegedi kísérletekben a Rancona 15 ME-vel csávázott növények néhány nappal korábban keltek, mint a konkurens termékekkel kezeltek. Őszi búza esetében néhány napos késés nem okoz terméscsökkenést a főhajtáson, de az oldalhajtásokon már 1 napos késés is terméskiesést eredményez – ezt bizonyították a termésmérések eredményei az adott vizsgálatokban. A kísérleteket tovább folytatják a kutatóintézettel.

Az előadások zárszavaként Papp Zoltán hangsúlyozta, hogy ne feledkezzenek meg a gazdálkodók a Signal 300 ES rovarölőszeres csávázószerről sem, amely kiváló hatással rendelkezik csócsároló ellen, és idén még kedvezőbb áron kerül forgalomba. Kiemelte, hogy a jól bevált Vitavax 2000 csávázó-szerből ki tudják elégíteni az igényeket, és az új mikroemulziós csávázó-szert, a Rancona 15 ME-t is lesz alkalmuk a búzatermesztőknek kipróbálni az ősz folyamán.

Lejegyezte: Princzinger G.