Talaj-előkészítés és vetéstechnológia zöldtrágyához

Naponta találkozunk az alternatíva kifejezéssel. Alternatívát kínálnak nekünk egy vásárlás alkalmával, de egyre többet hallunk az alternatív energiaforrásokról is.

 

A mezőgazdaságban, sőt a szántóföldi növénytermesztésben is vannak alternatív lehetőségek. Ilyen például a zöldtrágyázás is, amely ugyan nem váltja ki teljesen a tápanyag-utánpótlást, azonban segíti fenntartani a talajban a humusz mennyiségét, emeli a nitrogénszintet, illetve csökkenti az eróziót, illetve segít megőrizni a talaj ásványianyag-tartalmát. A technológiának azonban kevésbé előnyös hatásai is vannak, ilyen például a kártevők elszaporodása. Ezzel a kérdéssel azonban most nem foglalkozunk, ezt hagyjuk meg a növényvédősöknek.

Mivel a zöldtrágyát alkotó növények szintén magról kelnek, ezért ezek számára is körültekintően kell előkészíteni a magágyat. A magágykészítés függ az előveteménytől is, és több eljárás lehetséges a sikeres megvalósítására. Költségkímélő szempontból alkalmas a direkt vetőgépek alkalmazása, azonban nem mindenki rendelkezik ilyen jellegű technikai háttérrel. A tarlóhántást mindenképp elvégezzük az elő-vetemény után, és összességében elmondható, hogy a zöldtrágyanövények igénytelenek a talaj állapotára, ezért a hántott tarló már megfelelő lehet a vetéshez. Tarlóhántáshoz megfelelő gép az EVERS tárcsás borona, amely állítható talajbahatolási szöge révén jól leforgatja a növényi szármaradványokat. Ebbe a talajba már könnyen elvethető bármely zöldtrágyanövény. A vetéshez szórva-vetőgépet javasolunk, hogy minél kisebb költséggel megvalósulhasson a takarmánynövény termesztése. A vetést követően használhatunk Güttler HarroFlex simítós boronát, hogy a felszíni egyenetlenségeket eldolgozzuk, illetve a Harro-Flexet összekapcsolhatjuk egy Güttler Standard hengerrel. A henger hatékony rögtörése és felületi kiképzése révén a magokat a talajba nyomja, a felszínt pedig lezárja, hogy a csírázáshoz a nedvességet megőrizze.

Felmerül a kérdés, miszerint hol itt a költségtakarékos üzem? Vegyük sorra, hogy mit teszünk, ha nem vetünk zöldtrágyát. Tarlóhántás: egy menet. Ma már minden gazdálkodó, aki tesz valamit a nedvesség megőrzéséért, a tarlóhántás után lehengerezi a talajt. Ha a tarlóhántás és a lezáró hengerezés nem megy kapcsoltan, akkor a hengerezés még egy menet, vagyis két alkalommal kell bejárni a területet. Ha a Güttler zöldtrágyavetési technológiát alkalmazzuk, akkor egy menetben elvégezzük a tarlóhántást, míg a következő menetben a Güttler HarroFlex simítós boronával és a hozzá kapcsolt Güttler Standard hengerrel elvégezzük a vetést és a lezárást. A vetést a hengerre szerelhető szórva-vetőgép végzi. Ez így összesen két menetben megvalósul. Ne feledje, aki Güttler-technológiával termel, az időre és nyereségre tesz szert.

PN

güttler humusz tárcsásborona tarlóhántás zöldtrágyázás