fbpx

Gabona- és repceárak: nem lejátszott meccs

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 20.

Keletről folyamatosan érkeznek az árleszorító hírek, míg Európában az aszály és az energiaválság aggasztja a piacot. Mindezt a forint leértékelődése kíséri. Nagy türelemre van most a szükség az eladások tervezésekor.

repce
Ha tud várni, ne akkor adja el, amikor mindenki más is (forrás: jofogas.hu)

Az ukrán árak

Július 19-én, kedden 200 dollárért (80 ezer forint) viszik az ukránok a nyugati határra az ó termésű kukoricát és 261 dollárért (104 ezer forint) a jó minőségű kenyérbúzát. A dunai kikötőkben mindössze 5250 hrivnya (70 ezer forint) a búza átlagára. A repce 547 dollárért (218 ezer forint) vehető át a nyugati határokon, a régi termésből megmaradt szóját pedig 431 dollárért (172 ezer forint) vesztegetik. Az új borsót augusztusban átlag 5750 hrivnyáért (76 ezer forint) adják Reni és Izmail kikötőjében, a bolgár határra pedig 400 dollárért (160 ezer forint) viszik el.

Az EU-s árak

Eközben Európában és a világban az aszálykárokról szóló jelentések hatására ismét emelkedni kezdett a búza ára. A hosszú esést követőenmost általánosságban 3-5%-kal magasabb értéken jegyzik a gabonát. A terménypiacokra az olajár meredek emelkedése is begyűrűzött. Most Párizsban a decemberi szállítású terményért 324-325 eurót (131 ezer forint) adnak a kereskedők. Hazai telephelyen továbbra is 115-120 ezer forint a várható ár.

Sokkal magasabb azért nem lehet, mert az EU közvetlen közelében, Oroszországban kiváló termés született, és lendületes az export. Főként Törökországba szállítanak, innen kilépve ugyanis már nem vonatkoznak az orosz terményre a szankciók. A magyar termés értékét emelheti a rossz kukoricatermés, de csökkentheti, ha megállapodás születik az uniós pénzekről (a forint vélhető erősödése miatt).

Ami a repcét illeti, türelemre van szükség. Most az augusztusi szállítású olajmag 670 eurót (270 ezer forint) ér Párizsban, hiszen ekkor a legnagyobb a kínálat. Ez a hazai telephelyen jóval kisebb összeget jelent, mint a termelők által elvárt 250-280 ezer forint. Novemberben tonnánként 6-8 euróval kaphatunk többet a repcénkért, ami még mindig kevésnek tűnik, de várjuk ki a végét. Az energiaválságnak és a szotyiaratásnak közvetlen hatása lesz a repce árára.