Lelkiismereti kérdés lesz?

Fontos, de ellentmondásos a permetezőgép-felülvizsgálat új szabályozása

Mint ismert, a nyáron úgy módosult a növényvédelemről szóló rendelet, hogy újra kötelező lesz a permetezőgépek felülvizsgálata Magyarországon. Ami első hallásra teljesen logikus előírás – nem véletlenül előírásos az Európai Unióban –, az hazánkban igencsak kaotikusan történt-történik, és a szakemberek szerint meglehetősen kérdéses, hogy a hazai rendelet a mai formájában alkalmas lesz-e betölteni a feladatát.

Mindenkinek fontos

A permetezőgépek hatósági felülvizsgálata voltaképpen nem csak az üzemeltető gazdák-gazdaságok számára nagyon komoly ügy. A fogyasztókra nézve súlyos élelmiszer-biztonsági következményei lehetnek annak, ha a permetezés rossz hatékonysággal történik a növénytermesztés során. Ezért az EU már egy bő évtizede külön irányelvvel szorgalmazza (és a földalapú támogatás egyik kritériumaként fogalmazza meg) a 100 liternél nagyobb tartályméretű, nem kézi működtetésű permetszer-kijuttató gépek műszaki felülvizsgálatát.

A kötelezettséget hazánk is megpróbálta teljesíteni 2016-ban, amikor egy rövid időre érvényes rendelet során körülbelül 2500 gépet ellenőriztek a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által felállított ellenőrzőhálózat állomásain. A rendeletet azonban hamar visszavonták, majd háromévi szünet után az idei nyár végén született az említett jogszabály.

Nemcsak muszáj, meg is éri

– Az intézkedés jó és fontos, de a jelenlegi formájában nem garantálja, hogy hatékony eredményt érjen el – vélekedik a kamara Növényvédő Gép Ellenőrző Állomásának (NGEA) igazgatója. Bakonyi István szerint az ellenőrző-hálózat állomásain a felülvizsgálatot végző és leigazoló növényorvosok, mezőgazdasági gépészmérnökök egynapos képzés mellett az NGEA mérnökei ezen felül is kapnak szakmai képzést a jobb feladatellátás érdekében. – A mi szervezetünknél több éve képezzük erre a mérnökeinket, és most tartunk ott, hogy az általuk kiadott engedélyek valóban megbízhatóan tükrözik a felülvizsgálat alaposságát, a gép megfelelő műszaki állapotát.

Az igazgató szerint problémás továbbá, hogy míg korábban a gazdatársadalom egy része a 40 ezer forintos felülvizsgálati díjat is sokallta, most a szabadárassá tett szolgáltatás vélhetően többe fog kerülni. – Nem hiszem, hogy egy gazdaság három évente ne tudott volna kigazdálkodni 40 ezer forintot, ami 1 ha területalapú támogatásnak is csak a töredéke. Különösen úgy, hogy a permetezőgép felülvizsgálata során feltárt hibák kijavításával akár 30 százalékos növényvédőszer-megtakarítás is elérhető – mutat rá Bakonyi István.

Csak az ellenőr és a géptulajdonos elkötelezettségén múlik, hogy a felülvizsgálatok meghozzák-e a kívánt célt...

A várható árakról és az esetleg hozzáférhető támogatásról megkérdeztük a Nemzeti Agrárkamarát is. A NAK úgy véli: a vizsgálati díjakat a piac határozza meg, nincs meghatározott díjszabás. Még nem telt el annyi idő a jogszabály megjelenése óta, hogy konkrét árakról lehessen beszélni. Bár kedvező lenne, de sajnos nem várható támogatási forrás a növényvédelmi gépek felülvizsgálatához.

Osztogatás lesz a vége?

Az NGEA igazgatója attól is tart, hogy a 2016-os 24 ellenőrző állomással szemben eztán jóval több lesz, így a szolgáltatás minősége is csökkenhet. – Ahol például szűk a piac, kevés a permetezőgép, ott nem lesz elvárható az ellenőrzőtől, hogy mobil állomással segítse a hozzáférést: vagyis a gazdának kell majd a vízzel teletankolt gépet eljuttatni akár több tíz kilométerre, az ellenőrzőpontra. Kérdés továbbá, hogy mennyire lesz „komoly”, lelkiismeretes az ellenőrzés akkor, ha a jogszabály alapján nehezen bizonyítható a vizsgálat hitelessége és szakmaisága. Joggal tartunk attól, hogy nagyon sok esetben el fog maradni a kellő mélységű és szigorúságú átvizsgálás, vagyis „matricaosztogatás” lesz a vége...

Ugyanakkor problémás az is, hogy a jogszabályban türelmi idő sincs: vagyis a kormányhivatalok ellenőrei elvileg hamarosan már osztogathatnák is a bírságokat a matricával (gépellenőrzési igazolással, engedéllyel) nem rendelkező permetezőgépek gazdáinak.

A hatóság, a kamara bizakodó

A növényvédelmi hatóság ugyanakkor az ellenőrzések során figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges. A cél az, hogy három évben belül a Magyarországon használt minden, az árutermelésben, illetve a szolgáltatásban alkalmazott permetezőgép bekerüljön a nyilvántartásba, és átessen egyszer a felülvizsgálaton. A Nébih kéri a termelőket, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a honlapon megjelenő információkat, ahol elérhető többek között a felülvizsgáló állomások listája is. A NAK lapunknak küldött válasza arra is kitér, hogy a legtöbb gép jelenleg is szerepel a nyilvántartásban. „Biztosak vagyunk benne, hogy a jogalkotó felelősen járt el, amikor a 3 éves intervallumot meghatározta. Véleményünk szerint elegendő vizsgáló állomás esetén tartható lesz a határidő”, közölte az agrárkamara.

Rajtuk fog múlni

Eltérőek a becslések arra vonatkozóan, hány permetezőgép lehet forgalomban ma Magyarországon. Az NGEA becslése 30-35, mások 50-60 ezerre teszik a számukat. Bakonyi István szerint azonban ezeknek csak a fele(!) nevezhető alkalmasnak a mai műszaki, élelmiszer-biztonsági és talajvédelmi elvárások szempontjából. – Sőt, a kijuttatásbiztonság tekintetében, a tapasztalataink szerint, a gépek 40-80 százalékánál is találhatók kisebb-nagyobb hatékonysági problémák. A jogszabály most sajnos nem teszi elkerülhetetlenné a felülvizsgálatok hanyag, akár csak „lepapírozott” elvégzését. Az az érzésem, hogy ma csak az ellenőr és a géptulajdonos gazda közös elkötelezettségén múlik, hogy a permetezőgép-felülvizsgálatok valóban meghozzák a kívánt célt.

A képzés

A növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatát a kötelező alapképzést elvégzett szakemberek végezhetik. A 4 képzés már lezárult, s úgy tudni, több mint százan vettek részt rajtuk. Ezért már csak azok az állomásokat dolgozhatnak, amik a Nébih listáján szerepelnek. Az újak pedig akkor kezdhetik meg, ha kérik a Nébihnél a nyilvántartásba vételüket (a regisztrált állomásokat a Nébih nyilvántartása tartalmazza majd). A valóban egynapos alapképzést egyébként a NAIK gödöllői intézetében folyt; a részvételi díj 110 ezer forint (+áfa) volt fejenként.

Élelmiszer-biztonsági következményei lehetnek a permetezés rossz hatékonyságának

HOVÁ VIGYEM? Az egyik legkevésbé kockázatos, kamarai hátterű, így nemcsak piacvezető, hanem megbízható megoldás a Növényvédő Gép Ellenőrző Állomásának (NGEA) állomásain, hálózatában elvégeztetni a növényvédő gépek felülvizsgálatát. A vizsgálat online is megrendelhető; bővebb infó itt: www.ngea.hu.

Ezeket olvasta már?

Van mit kezelni: papíron 12 ezer olyan földtulajdonos van, aki 120 évnél idősebb, és nem ritka az olyan párhektáros föld, amin több száz tulaj osztozik…
XIV. Növényorvos Nap
Az idei, XIV. Növényorvos Nap „Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos” mottó jegyében zajlott.
Joggal tartunk attól, hogy sok esetben el fog maradni a kellő mélységű és szigorúságú átvizsgálás.
„EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” – megoldások munkaerőhiányra
A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága a hatékonyabb munkaerőpiaci pozíció elérését segítő konferenciát rendez 2019. november 26-án, Budaörsön.