fbpx

Növényi kivonat megbízhatósága egy problémás évjáratban

Írta: Szerkesztőség - 2020 május 21.

Őszi búza 2019 – Flavo Plant technológiával

A Flavo Plantra alapozott növényvédelmi technológiát mutatjuk be a 2019-es termelési év tapasztalatai alapján.

Tavaszi alaptechnológiában három kezelés elvégzését javasoljuk

Az első kezelést bokrosodás végén, szárba indulás kezdetén – akár tavaszi gyomirtással egy menetben – juttassuk ki! Az alkalmazott koncentráció 2‰, azaz 0,5 l/ha. Ebben a fenofázisban a búza kifejezetten meghálálja a réz és a kén kijuttatását, ezért érdemes csökkentett dózisban a Flavo Planttal kombinálni ilyen hatóanyagú lombtrágyákat, növényvédő szereket. Ezzel a kombinációval tökéletes védettség alakítható ki a levélbetegségekkel szemben preventíven, valamint felhasználói tapasztalatok szerint a már megjelent lisztharmat, szeptória és sárgarozsda esetén eradikatív hatást is mutat a készítmény.

A második lombvédelmi kezelést a kétnóduszos állapottól a zászlóslevél-terülés időszakáig végezzük el! A nagyobb zöldfelület miatt már magasabb, 3-4‰-es koncentrációban, azaz a normál ajánlott 1 l/ha mennyiségben használva.

A harmadik ajánlott kijuttatási idő a kalászhányás vége, a virágzás kezdete. Ekkor már a kalász és szem fuzáriumfertőzését előzzük meg. Kalászvédelem idejében is a normál 1 l/ha dózist ajánljuk, ami a tankkeverékünkben 3-4‰-es szerkoncentrációt fog jelenteni.

Kijuttatáshoz legalább 250 l/ha vízmennyiség használatát javasoljuk a megfelelő fedettség biztosítása érdekében! Nem szabad elfelejteni, hogy kontakt módon ható természetes hatóanyagokról beszélünk, ami csak ott tud hatni, ahová eljuttatjuk!

Az így elvégzett kezelésekkel 2019ben az ország minden területén megfelelő minőségben sikerült betakarítani az őszi búzát. A 2019-es termelési év kifejezetten terhelt volt fuzáriumfertőzés tekintetében, de a levélkórokozók szempontjából is!

Ajánlásunkkal ellentétben számos termelő provokatív módon használta a Flavo Plantot kalászosokban. Egyes esetekben már kialakult rozsda- vagy lisztharmatfertőzés esetén juttatták ki a készítményt. Az elvégzett kezelés blokkolta a tüneteket, és a vegetáció hátralévő részében már nem is jelentkezett újabb fertőzés. Ezzel bizonyítani tudta a készítmény, hogy aktív fungicid hatóanyagú növényi extraktumokat tartalmaz.

Legtöbben a kalászvédelem egyszeri elvégzéséhez használták a Flavo Plantot, ami a 2019 májusában és júniusában lehullott csapadékmennyiség ismeretében megint csak provokatívnak tekinthető. Éppen ezért nagy eredmény volt, hogy az egyszeri kezelés is elegendő volt a DON-toxin határérték alatt tartásához. Összességében elmondható, hogy a búza növényvédelmében már az egyszeri célzott használat is eredményre vezet. Ennek ellenére az ajánlott technológiánk jelent igazi biztonságot a termés mennyiségére és minőségére vonatkozóan!

Nem mellékes az a körülmény, hogy a Flavo Plant-használóknak nem kell törődniük az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartásával, és a készítményt még akkor is használhatják kései felülfertőződések kivédésére, amikor a szintetikus szerek már nem alkalmazhatóak. A Flavo Plant lehetőség az ökotermesztésben, egyben alternatíva a konvencionális termesztők számára!

Dankó Róbert okl. növényvédelmi agrármérnök, [email protected] +36302287435
Gombos Gergely kertészmérnök, [email protected] +36307855276
Szőke Tamás okl. agrármérnök, [email protected] +36309449552

SZERZŐ: GOMBOS GERGELY, SZŐKE TAMÁS