Zeagran Top – Mindent visz

Idén megújult a Nufarm gyomirtószer-csomagja, amely a kukoricaállomány gyomirtására teljes körű megoldást kínál.

 

 

A Zeagran Top egy új gyomirtószer-kombináció kukoricában, amely öt jól bevált hatóanyagot tartalmaz. Hatása független a csapadékviszonyoktól és a kukoricában uralkodó gyomösszetételtől. A magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomok ellen látványosan gyors, mégis tartós hatással rendelkezik.

Kontakt és felszívódó hatóanyagai levélen és gyökéren keresztül is hatnak. A kétszikű gyomnövényeken akár már egy napon belül láthatóak a levélen keresztüli hatás tünetei. Talajon keresztüli tartamhatása révén gátolja a csírázó gyomok kelését. Az öt hatóanyag (bromoxinil, terbutilazin, nikoszulfuron, 2,4-D dimetilamin só és dikamba) eltérő hatásmódja és különböző hatáshelye hozzájárul a teljes körű gyomirtó hatás kialakulásához, továbbá gátolja a gyomnövények ellenálló képességének kialakulását. Így a kukoricában jellemző gyomnövények ellen nem szükséges kombinálni.

A csomag tartalma 2×5 liter Zeagran 340 SE + 1,0 liter Nic-It + 5 liter Dicopur Top 464 SL, amely 5 hektár kezelésére elegendő.

Felhasználása a gyomok keléséhez, kihajtásához igazítható, a kukorica 3-6 leveles állapotában rugalmasan kijuttatható. A kezelést követően nem kell káros utóhatástól tartani, ezért normál vetésváltás esetén nincs utóvetemény-korlátozás.

A készítményeket a kukorica 3–6 leveles, illetve 10–20 centiméteres állapotában kell kipermetezni, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban, az acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás korában, az aprószulák (Convolvulus arvensis) és a sövényszulák (Calystegia sepium) pedig intenzív növekedési szakaszukban – amikor a hajtásaik átlagosan 15-20 cm hosszúak – a legérzékenyebbek a készítményre.

 

 

Kedvező időjárás esetén 24 órán belül látványos lankadást, levélkárosodást mutatnak a gyomnövények. Teljes pusztulásuk 7-10 napon belül következik be. Tartósan borult égbolt és alacsony hőmérséklet esetén a hatás teljes kialakulásához 14-20 nap szükséges.

A Zeagran Top használata nem javasolt hűvös, erősen csapadékos, szeles időben. Alkalmazása során nem javasolt nedvesítő szer hozzáadása, mivel az növeli a levélpettyesedés kialakulásának kockázatát.

A Zeagran Top csomag egyik alkotó eleme a Dicopur Top, mely a kukorica állománykezelésére kifejlesztett gyomirtó szer. Két jól ismert és széles körben használt hatóanyag, a dikamba és a 2,4-D gyári kombinációja. Hatása kiemelkedő a mezei acat tőlevélrózsás és a szulákfélék intenzív növekedési állapotában, valamint a magról kelő kétszikű gyomnövények 4–6 leveles korában kijuttatva. A kukorica 10-20 centiméteres fejlettségénél, 0,8–1,0 l/ha dózisban, 250-300 l/ha permetlé mennyiséggel javasoljuk használatát. Magról kelő gyomok ellen, valamint kombinációban felhasználva adagja 0,8 l/ha, évelő gyomnövények ellen, önmagában kijuttatva 1,0 l/ha a dózisa.

 

 

Ahogyan az elmúlt években, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

gyomirtás gyomirtó szer herbicid kukorica növényvédelem Nufarm