fbpx

MezőHír – 2015-05 – május

Írta: Szerkesztőség - 2015 május 10.

 

Kedves Olvasó!

Nemrég zárta be kapuit a Hódmezővásárhelyen megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakkiállítás. A seregszemle termékdíj pályázatainak eredményét a 118. oldalon olvashatják, következő számunkban pedig még részletesebben foglalkozunk a rendezvényen tapasztaltakkal. A kiállítás három napja alatt a már megszokott magas színvonal és látogatottság volt tapasztalható, de azért az állattenyésztési szektor jövőjével kapcsolatban a szakemberek több kérdést is megfogalmaztak. Többen jelezték, hogy a tejkvóta kivezetése miatt Európában fellépő jelentős túlkínálat a hazai tejpiacon is okozhat zavarokat, emellett a bizonyos szektorokat érintő, másokat kihagyó áfa-csökkentés is hol örömet okoz, hol a kedélyeket borzolja, attól függően, hogy ki melyik csoportba tartozik.

Szintén a kiállításon folytatott beszélgetésekből derült ki, hogy a növénytermesztési, elsősorban a kertészeti ágazatban tevékenykedők érthetően nagyon várják már az év elején bejelentett kertészeti támogatás elindítását. A gépforgalmazók egyébként elég vegyes képet vázoltak az év első 4 hónapjának eredményeiről, de ez a helyzet a tavalyi, kimagaslóan jó év után és a várt kertészeti géptámogatás előtt tulajdonképpen érthetőnek mondható.

S hogy egy kicsit kilépjünk országunk határai közül, egy érdekesség a genetikailag módosított szervezetekkel kapcsolatos európai hírekről. Tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszer-ipari és takarmányozási felhasználását hagyta jóvá a közelmúltban az Európai Bizottság. Emellett a testület hét, korábban kiadott GMO engedélyezését is meghosszabbította. Az uniós szintű engedély köztermesztést egyik esetben sem tesz lehetővé. A jövőben a jóváhagyás alapján azonban több újabb génmódosított kukorica, szójabab, repce és gyapot jelenhet meg az uniós piacon takarmányozási és élelmiszer-ipari felhasználásra. A meghosszabbított engedélyek szintén különféle kukorica-, repce- és gyapotfajtákra vonatkoznak. A hatályos GMO-engedélyezési eljárás szabályai szerint az Európai Bizottság csak olyan GMO-kat engedélyezhet, amelyek jóváhagyását az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság támogatja, illetve az állandó és fellebbviteli bizottság egyike sem ellenzi; a tagállamok kormányait képviselő tanácsban pedig minősített többségre van szükség az engedélyezés megakadályozásához.

Az Európai Unióban így már 68-ra növekedett az élelmiszer-ipari és takarmányozási célra felhasználható genetikailag módosított szervezetek száma. Az egyetlen, az EU-ban termeszthető génmódosított növény egy kukoricafajta. Az uniós jóváhagyás dacára Magyarországon ennek termesztése sem engedélyezett, mert a kormány az uniós GMO-rendelet védzáradékára hivatkozva az engedély magyarországi hatályát felfüggesztette. Ide kapcsolódik az a hír is, hogy 8 millió tő kukoricára elegendő GMO-s kukorica-vetőmagot foglaltak le Kecskeméten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság szakemberei. A 10 millió forint értékű készletet zárolták, és megsemmisítik.

Nem telnek tehát eseménytelenül a hetek sem hazánkban, sem az unió más országaiban. Aktuális számunkban sok érdekes és hasznos anyagot találhat minderről, így cikkeink elolvasása, remélem, hasznos időtöltésnek bizonyul majd!

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő