Életbe lépett az új növényegészségügyi rendszer

16 millió utas fordul meg egy év alatt a Liszt Ferenc repülőtéren. Ez az egy adat is jól illusztrálja ennek egészségügyi kockázatát, sőt, növényegészségügyi kockázatát is.

Egy hónap telt el azóta, hogy ennek okán is fokozott növényegészségügyi intézkedéseket vezettek be a kereskedelemben és az utasforgalomban. Ezután kiemelt felderítéseket folytat a hatóság, készenléti és cselekvési tervet kell kidolgoznia a kiemelt zárlati károsítókra. A zártabb és szigorúbb szabályok tavaly dec.14-én kerültek bevezetésre, aminek értelmében Növényegészségügyi bizonyítvány nélkül csak 5 termés hozható át a határon: ananász, banán, datolya, durián és kókusz.

Többek között erről is szólt a XXX. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum nyitóelőadásában Gábriel Géza főosztályvezető helyettes (AM).

 

Ezeket olvasta már?

Tiszteletünk jeléül Tóth Miklós akadémikus szavaival tisztelgünk a növényvédelem ikonikus alakja előtt.
Szívügyek a fehér Nap korában
A vidék elnéptelenedésében is közrejátszik, ha nem sikerül túllépnünk a régi rutinokon, ha nem sikerül versenyképesen továbbvinni a gazdaságot.
Vannak hiányosságok a szakismerettel
Abban mindenki egyetért, hogy az integrált növényvédelem célja, hogy csak a szükséges esetben és mennyiségben vessük be a kémiai növényvédelmet.
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen
A növényvédelem helyzete és lehetőségei az Európai Unióban