fbpx

Lézerharc már nem csak a sci-fi filmekben

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 14.

A mesterséges intelligencia (AI) által támogatott eszközök egyre gyakrabban feltűnnek a szántóföldek közelében. Arra is vannak példák, hogy az AI valahogyan bekapcsolódjon a növényvédelembe, de többnyire ez megállt a gyomnövények azonosításának szintjén.

Lézeres gyomirtás
A nagy teljesítményű lézeres gép, a gyomok elleni védekezést képes megoldani gyomirtó szerek vagy kézi munka nélkül

Gyomirtás lézeres robottal

A Washington állambeli Seattle-ben működő, Carbon Robotics névre hallgató cég egy egészen más irányba indult el. A cég az AI-t a tényleges növényvédelem szolgálatába állította. Az általuk kifejlesztett, traktorvontatású, LaserWeeder elnevezésű berendezés a gyomok precíziós lézerrel (30 db nagy teljesítményű lézer került beépítésre az eszközbe) történő irtására lett kialakítva.

A nagy teljesítményű lézer a gyomok elleni védekezést képes megoldani gyomirtó szerek vagy kézi munka nélkül. Az eszköz a számítógépes látástechnológiát, az AI-t és a mélytanulási modelleket használja fel arra, hogy meg tudja különböztetni gyomokat és a haszonnövényeket, ugyanis ez számít a hatékony gyomirtás egyik alapfeltételéne. A szabadalmaztatott világítási rendszer lehetővé teszi, hogy a LaserWeeder éjszaka is ugyanolyan hatékonyan tudjon működni, mint a nappali órákban.

Nagy teljesítmény, magas hatásfok, kicsi környezeti terhelés

A gyári adatok szerint 200.000 gyomnövény/óra a gép teljesítménye. A hatásfok tekintetében pedig 99 százalékos mutatóval rendelkezik. Az eszköz első változata 2021 áprilisában került a piacra. A piaci visszajelzések figyelembevételével továbbfejlesztett változat 2022 februárjában vált elérhetővé.

Az eddigi tapasztalatok alapján LaserWeeder segítségével a gazdák akár 80%-ot is megtakaríthatnak a gyomirtás költségein, de az előnyök túlmutatnak a gyomirtáson. Automatizálja az iparág egyik legfárasztóbb és időigényes feladatát. A becslések szerint, évente 450-500 ezer tonna peszticidet juttatnak ki csak az egyesült államokbeli gazdaságok. Ami ronthatja a talaj minőségét és veszélyeztetheti az emberi egészséget. Az egyre növekvő peszticid árak jelentősen megnövelik a mezőgazdasági termesztés önköltségét. Eközben az iparági szakértők a vegyszer rezisztens mutáns gyomok növekedésére figyelmeztetnek.

A gyártói kapacitások figyelembevételével – amelynek bővítésén dolgoznak – jelenleg csak a tengerentúlon elérhető a gép. De, vélhetően hamarosan a kontinensünkre, így hazánkba is eljut a gép.

Czékus Mihály