fbpx

A növénytermesztés és talajjavítás szolgálatában

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 március 26.

A Colas Északkő évtizedek óta az építőipari alapanyag-gyártás meghatározó szereplőjeként van jelen a magyar piacon. Az idei évben a mezőgazdaság is fókuszba kerül.

A klasszikus építőipari alapanyag-gyártás mellett a  Colas Északkő üzemeltet egy különleges kőzettípust kitermelő bányaüzemet is Bodrogkeresztúrban. Ez a kőzet a riolittufa, melynek kiváló talajjavító hatását évtizedek óta tartó kutatások igazolják.

A Colas Északkő Kft. 1986-ban adott megbízást a DATE Termelés Fejlesztési Intézetének a riolittufa mezőgazdasági felhasználásának kutatására. A 12 kutatóintézettel és több üzemmel együttműködve végzett kísérletek eredményei alapján a riolittufa 1993-ban kapott engedélyt a Földművelésügyi Minisztériumtól üveg- és fóliasátori hajtatáshoz, szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz, ültetvényekhez, gyepekhez, szőlő- és faiskolákhoz, továbbá termesztőközegekhez történő alkalmazásra.

 

Colas

 

A bodrogkeresztúri bányaüzemben jelentős beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban. Kis kiszerelésű zsákos termékek értékesítése céljából egyedi zsákolóberendezés állt üzembe februárban, így az eddigi ömlesztett termékeken kívül a kertbarátok, kertészetek számára is országszerte elérhetővé válnak a termékek. A riolittufa őrleménye igen jelentős nyomelem- és ritkaelem-tartalmú kőportrágya. Ioncserélő képessége révén alkalmas a talaj kémhatásának stabilizálására.

Savanyú és szikes talajok, homoktalajok ioncserélő képességét, nyomelemellátását javítja. Térfogattömegéhez képest akár 25% vizet is képes lekötni, ezzel kiemelkedő támogatást nyújtva a homokos talajok vízháztartásának. Eredményesen alkalmazható állattartási hulladékkezelésre és alomanyagként a padozatra terítve, de használható szervestrágya-kezelésre, víztisztításra, kertépítésre, komposztáláshoz, valamint baktériumtrágyák hordozóanyagaként. Magas kálium-, magnézium-, kalcium-, cink- és vastartalma miatt produktív hatása van a vegetációra, így 5–10 százalékos hozamnövekedés érhető el.

Talajvizsgálati eredmények igazolják, hogy megfelelő dózis és intenzitás esetén 5–8 év tartamhatást biztosít. Egyszerűen, akár kézi erővel kijuttatható.

 

Kövessen minket közösségi oldalainkon is!

Facebook

Weboldal

Instagram

 

Colas