Kemény viszonyok közül származó genetikai alapanyagokkal mindig érdemes próbálkozni – ezt bizonyítják a spanyol fokhagymakísérletek. Az ukrán nemesítésű fajtákkal kiváló eredményeket értek el.

Szerhij Parascsenko, az ukrán Pure Product LLC alapítója rámutatott, hogy eddigi tapasztalataik szerint a melegebb régiókból származó fokhagymafajták hidegebb területeken gyengébb teljesítményt nyújtanak. Fordított esetben viszont, vagyis amikor hűvösebb vidékekről származó szaporítóanyagot melegebb környezetben termesztenek, sok esetben jobb eredmény érhető el, mint a helyi genetikákkal.
Az ukrán fajták például kifejezetten jól szerepelnek Spanyolországban: több levelet és nagyobb hagymát képeznek. Az Ibériai-félszigeten a növények akár 14 levelet is hozhatnak, míg Ukrajnában jellemzően csak 7–8 levelet fejlesztenek. Ennek oka a téli stressz hiánya és a stabilabb termesztési körülmények, amelyek kedvezőbb fejlődést biztosítanak a növénynek Spanyolországban.
A dél-európai államban az ukrán fokhagyma gyakran belső gerezdekkel gazdagodik, míg hazájában a hagymák többnyire egyetlen gerezdsort alkotnak. Továbbá az ukrán fokhagyma Spanyolországban hatékonyabban képez magszárat, mint származási helyén. Németországban és Franciaországban ugyanazon fajták csak részlegesen képeznek magszárat, ami korlátozza a termesztési eredményeket.
A fordított elrendezésű kísérletek nem működtek: a spanyol fokhagymafajták nem hoztak jó eredményt az ukrajnai körülmények között.
Ez a cikk is érdekelheti: Fokhagyma: csak 200 hektár hiányzik a hazai önellátáshoz.
Forrás: FruitVeB.
MezőHír Tudástár: Fokhagyma genetikai alkalmazkodás – A hidegebb éghajlatról származó fokhagymafajták melegebb termőhelyre kerülve gyakran nagyobb hagymát, több levelet és jobb magszárképzést mutatnak, mert a kedvezőbb körülmények tehermentesítik a növényt a stresszhatásoktól.

